• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 18.6°C
  6 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  6 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  5 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  6 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  5 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  5 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  4 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  7 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  7 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  6 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  4 BF
  72%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  7 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  4 BF
  60%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  5 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.5°C
  2 BF
  86%

Το πλουσιότερο ίσως ελληνικό ίδρυμα μετά την Εκκλησία έφτασε να ταΐζει με χαμηλής ποιότητας τροφή τους γέροντες, ενώ οι εργαζόμενοί του είναι απλήρωτοι από το 2010

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Οι βαριές αμαρτίες του Γηροκομείου Αθηνών

 • A-
 • A+

«Εδώ έχουμε ακόμα τη Φρειδερίκη ζωντανή σε όλα τα ιδρύματα της χώρας», δήλωσε στη Βουλή η αν. υπουργός Θεανώ Φωτίου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Κ. Μπάρκα για τα χρέη εκατομμυρίων, τον υποσιτισμό των ηλικιωμένων, την κακοδιαχείριση και την ολιγωρία του κράτους.

Η υπουργός επανέλαβε, αναφέροντας συγκεκριμένα μέτρα και βήματα, τη σταθερή της πρόθεση να ολοκληρωθεί σύντομα η προσπάθεια δημιουργίας ενός ΕΣΥ στην κοινωνική πρόνοια, ενώ δεσμεύτηκε για κάθε δυνατή βοήθεια προς τους ηλικιωμένους του Γηροκομείου στη δύσκολη αυτή συγκυρία, αλλά και προς την προσωρινή διοικούσα επιτροπή του ιδρύματος που τόσο καθυστερημένα διόρισε ο Δήμος Αθηναίων.

Μια υπόθεση σπατάλης, αδιαφάνειας αλλά ακόμη και κατάχρησης χρημάτων φαίνεται όμως να έχει μπει πλέον σε έναν δρόμο κάθαρσης με βασικότερο σκοπό τη δυνατότητα να ξαναλειτουργήσει το Γηροκομείο Αθηνών, αυτή τη φορά προς όφελος των γερόντων και των εργαζομένων.

Μπορεί ο διορισμός της επιτροπής Προσωρινής Διοίκησης (ΠΔΔΕ) από τον Δήμο Αθηναίων να ήταν εξαιρετικά αργοπορημένος, αλλά το ότι η ΠΔΔΕ έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά είναι αδιαμφισβήτητο.

Τα μέλη της επιτροπής ήδη ενημέρωσαν τη Θεανώ Φωτίου που δεσμεύτηκε να στηρίξει στη δύσκολη αυτή φάση τους τρόφιμους του ιδρύματος και να συνδράμει στην προσπάθεια της προσωρινής διοίκησης για εξυγίανση.

Το πλουσιότερο ίσως ελληνικό ίδρυμα μετά την Εκκλησία έφτασε να ταΐζει με χαμηλής ποιότητας τροφή τους γέροντες, ενώ οι εργαζόμενοί του είναι απλήρωτοι από το 2010, πλην εκείνων που εισέπρατταν (με δικαστικές αποφάσεις) κάποια ποσά από κατασχεμένα ενοίκια οικημάτων του ιδρύματος.

Η «Εφ.Συν.» έχει αναφερθεί στο σκάνδαλο του Γηροκομείου με σειρά δημοσιευμάτων μέχρι και τον εκτοπισμό της πρώην διοικήσεως που πλέον έχει εγκριθεί και δικαστικά.

Θυμίζουμε εδώ ότι μέλη της προηγούμενης διοίκησης του «ευαγούς» ιδρύματος και ειδικά ο ιερέας Προκόπιος Μπούμπας, σύμφωνα με το οικονομικό πόρισμα και το παραπεμπτικό βούλευμα (2015) βαρύνονται με σωρεία κακουργημάτων.

Tα ευρήματα της ΠΔΔΕ είναι άκρως ενδεικτικά:

● Βρέθηκε σε συγκεκριμένο προσωπικό λογαριασμό δικαιούχου (έκπτωτου μέλους της διοίκησης) ποσό μισού εκατομμυρίου ευρώ. Τα χρήματα αυτά ήταν χρήματα του Γηροκομείου. Σημειώνεται εδώ ότι η πρώην διοίκηση είχε αρνηθεί να δώσει κωδικούς λογαριασμών ώστε να διενεργηθούν οι έλεγχοι από τις Αρχές.

● Τα μισά κτίρια από το σύνολο των περίπου 400 που διαθέτει το ίδρυμα είναι παρανόμως κατειλημμένα και χωρίς παραστατικά. Ποιοι άραγε εισέπρατταν επί χρόνια τα ενοίκια που κατέβαλλαν οι μη δηλωμένοι στην Εφορία ενοικιαστές;

● Τα πολλά κληροδοτήματα που δεν αποτελούν ιδιοκτησία του ιδρύματος, το οποίο ευθύνεται μόνο για τη διαχείριση με τον σκοπό που όρισαν οι διαθέτες, παραμένουν πλήρως αναξιοποίητα. Παράδειγμα, τα 50 κτίρια (στο κέντρο της Αθήνας) που περιέχονται στο κληροδότημα Πόλατ.

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η έκθεση για την κατάσταση που επικρατούσε στο λογιστήριο είναι άκρως απερίγραπτη.

■ Δεν είχαν υποβληθεί φορολογικές δηλώσεις (2014-2015).

■ Δεν υπήρχε για ευνόητους λόγους καμία μηχανοργάνωση.

■ Καμία ρύθμιση δεν έχει γίνει για τα χρέη και τις οφειλές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με αποτέλεσμα τα χρέη να φτάνουν σήμερα τα 30 εκατ. ευρώ.

■ Ενώ στα βιβλία του ιδρύματος οι οφειλές στο Δημόσιο ανέρχονται στα 3 εκατ., επίσημα προκύπτει ότι αγγίζουν τα 6 εκατ.

■ Δεν υπάρχει καμία εικόνα από το αν και ποια κτίρια είναι μισθωμένα ή αν πληρώνεται το ενοίκιο.

■ Διαπιστώθηκαν οφειλές στο Ταμείο Γιατρών που εργάζονται στο ίδρυμα αλλά και στο Ταμείο Νομικών.

■ Προκύπτουν άγνωστοι λογαριασμοί τραπεζών.

■ Δεν υπάρχουν νομιμοποιητικά έγγραφα για τη διαχείριση των κληροδοτημάτων.

■ Εμφανίζονται λογαριασμοί ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ με άγνωστη προέλευση, διότι η υπηρεσία ακινήτων δεν παρείχε βοήθεια και ενημέρωση.

■ Κάποιοι συγκεκριμένοι μισθωτές ακινήτων δεν αποπληρώνουν ως όφειλαν τα δάνεια στις τράπεζες ούτε έχουν εφαρμοστεί δικαστικές αποφάσεις για μισθοδοσίες και, ενώ έχουν εισπραχθεί χρήματα από συμβασιούχους, δεν υπάρχουν παραστατικά.

■ Το Ε9 είναι λάθος απεικονισμένο διότι δεν έχουν γίνει αποδοχές κληρονομιάς.

■ Διαπιστώθηκαν λάθος υπολογισμοί στα τετραγωνικά διαμερισμάτων όπως σε μεγάλο διαμέρισμα στην Πλουτάρχου στο Κολωνάκι, του οποίου το μισθωτήριο ακόμα δεν έχει πάει στην Εφορία.

■ Το ακίνητο στους Αμπελόκηπους παρουσιάζεται ακατοίκητο, ενώ διαμένει εκεί ο υπόδικος παπάς Μπούμπας.

■ Τα χρήματα που εισπράττονται από ενοίκια δεν αντιστοιχούν στα μισθώματα και εκεί κατά τα φαινόμενα επικρατεί πραγματικό χάος ανείσπρακτων οφειλών και χρεών.

■ Χαώδης κατάσταση επικρατεί και στον τομέα μισθοδοσίας.

Ενδιαφέρον για την αδιανόητη κατάσταση που επικρατούσε στο αμαρτωλό ίδρυμα παρουσιάζουν οι εκθέσεις των μηχανικών έπειτα από τις επισκέψεις που έκαναν για να ελέγξουν διαμερίσματα του ιδρύματος.

Ενώ κεντρικά διαμερίσματα των πλέον ακριβών περιοχών της Αθήνας εμφανίζονται κενά, όπως προκύπτει από τους ελέγχους, κατοικούνται χωρίς να πληρώνεται ενοίκιο και χωρίς να εξοφλούνται κοινόχρηστα.

Τα ποσά φτάνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ κάποιοι οφειλέτες φαίνεται ότι είναι επώνυμοι.

Αναζητεί χορηγίες

Σήμερα η προσωρινή διοικούσα αναγκάζεται να ζητήσει ταυτόχρονα χορηγίες ώστε να αντιμετωπιστούν τα βασικά έξοδα του ιδρύματος.

Οι 110 γέροντες και οι περίπου 100 εργαζόμενοι επί δύο χρόνια δεν είχαν θέρμανση και ευτυχώς στο κάλεσμα ανταποκρίθηκε προς το παρόν η εταιρεία ΕΚΟ. Χρήματα θα στείλουν και κάποιοι ομογενείς από τις ΗΠΑ.

Η αν. υπουργός διασφάλισε προς το παρόν τη διατροφή των ηλικιωμένων, ενώ η προσωρινή διοικούσα κατάφερε να βελτιώσει τη διατροφή με ταυτόχρονη μείωση της τιμής κατά 20%.

Ταυτόχρονα η ΠΔΔΕ με τις κατάλληλες ενέργειες προσπαθεί να μπει στον φορέα πιστοποίησης παροχής κοινωνικής φροντίδας ώστε να υπάρξει πρόσβαση σε κονδύλια προκειμένου να δοθεί άδεια για να λειτουργήσει ξανά το περίπτερο Εστία (ένα από τα έντεκα περίπτερα του γηροκομείου από τα οποία -χάρη στην παλιά διοίκηση- είχαν φτάσει να λειτουργούν μόνο τα τρία).

Η επιτροπή έδωσε ισομερώς έναντι μισθοδοσίας ένα ποσόν στους εργαζόμενους με την προοπτική σύντομα να αρχίσει και η τμηματική καταβολή των οφειλόμενων.

Διαχειριστικός έλεγχος

Τέλος, ζητήθηκε έλεγχος, βάσει στοιχείων που παραδόθηκαν για πρώτη φορά στην εποπτεύουσα αρχή της περιφέρειας, σχετικά με τη διαχείριση των κληροδοτημάτων.

Ισως το Γηροκομείο Αθηνών, μετά την εντατική προσπάθεια της ΠΔΔΕ να μπορέσει σύντομα να λειτουργήσει αυτή τη φορά προς όφελος των ηλικιωμένων και των εργαζομένων και να πιάσουν τόπο στο ταμείο και όχι σε τσέπες τα κληροδοτήματα και οι δωρεές.

Μια θετική είδηση που δυστυχώς δεν φαίνεται να ισχύει και για τα άλλα αμαρτωλά ιδρύματα που βρίσκονται στην ευθύνη του Δήμου Αθηναίων και άλλων δήμων της χώρας.

Πρόκειται για 1.500 φιλανθρωπικά ιδρύματα και ανάμεσά τους μερικά που διαθέτουν τεράστιες περιουσίες και κληροδοτήματα, με πλήρη απουσία ελέγχων επί δεκαετίες ολόκληρες και θησαυρισμό διοικήσεων που φρόντιζαν, άγνωστο γιατί (;), να διορίζουν εκεί πολιτικά στελέχη κομμάτων, συνταξιούχους δικαστικούς και πρώην μέλη τομέων της δημόσια διοίκησης.

Το πάρτι σε βάρος των τροφίμων τού κάθε ιδρύματος και των εργαζομένων ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ ακόμη και οι λίγες ποινικές διώξεις για βαριά κακουργήματα εκκρεμούν είτε στα συρτάρια εισαγγελέων είτε στις καθυστερήσεις εκδίκασης.

Η «Εφ.Συν.» με συχνά ρεπορτάζ και δημοσιεύματα έχει παρουσιάσει αναλυτικά τα μεγάλα σκάνδαλα κακοδιαχείρισης, διαφθοράς και σπατάλης σε ιδρύματα όπως το Γηροκομείο, το Ασυλο Ανιάτων, τον Ερυθρό Σταυρό κ.λπ.

Συχνά μάλιστα ενώ επιβεβαιώθηκαν ευθύνες καθυστερήσεων και ολιγωρίας -στην καλύτερη περίπτωση- μέχρι και συγκαλύψεις από κρατικούς φορείς και υψηλούς κυβερνητικούς παράγοντες, εντούτοις δεν δόθηκαν ούτε απαντήσεις ούτε διευκρινίσεις.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα βάζει τώρα με τους εργαζόμενους το «καθεστώς» του Γηροκομείου
Με νύχια και με δόντια προσπαθούν να κρατηθούν στη διοίκηση του Γηροκομείου εκείνοι που το οδήγησαν σε πλήρη αφανισμό ● Διαφωτιστικές επιστολές για τις συνθήκες που επικρατούν και τους κινδύνους που διατρέχουν...
Τα βάζει τώρα με τους εργαζόμενους το «καθεστώς» του Γηροκομείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γηροκομείο ώρα μηδέν
Λίγες ημέρες απομένουν -θεωρητικά- μέχρι τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών στο Γηροκομείο Αθηνών, ενώ αύριο 22 Ιουνίου αναμένεται η δίκη των κατηγορουμένων της πρώην διοίκησης με επικεφαλής τον «ιερέα» Μπούμπα. Ως...
Γηροκομείο ώρα μηδέν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικίνδυνες καθυστερήσεις
Με κίνδυνο να παρέλθει η προθεσμία για την κατάθεση των απαραίτητων εγκλήσεων από την προσωρινή διοίκηση του Γηροκομείου Αθηνών η πρόεδρος του δικαστηρίου επεσήμανε το ενδεχόμενο απαλλαγής κατηγορουμένων.
Επικίνδυνες καθυστερήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η προσωρινή διοίκηση του Γηροκομείου πριονίζει τα πόδια του ιδρύματος
Με πρόσχημα την ανάγκη διερεύνησης του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου στο Γηροκομείο, την εγγραφή νέων μελών στο ίδρυμα και την αξιοποίησης της περιουσίας του, ο προσωρινός πρόεδρος Ζώης Κολιός ζήτησε την...
Η προσωρινή διοίκηση του Γηροκομείου πριονίζει τα πόδια του ιδρύματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περίεργες εντάσεις λίγο πριν από τις εκλογές
Κύκλοι που φέρονται να πρόσκεινται στην παλιά διοίκηση, η οποία φέσωσε το Γηροκομείο Αθηνών με 40 εκατ. ευρώ, δημιουργούν εμπόδια πριν από τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Κι όλα αυτά ενώ η...
Περίεργες εντάσεις λίγο πριν από τις εκλογές
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Βούλευμα-καταπέλτης για το Γηροκομείο Αθηνών
Mε έγγραφο 406 σελίδων το Συμβούλιο Εφετών αποδίδει βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες κατά των διαχειριστών του Γηροκομείου Αθηνών μέχρι το 2015, όπως κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία απιστία,...
Βούλευμα-καταπέλτης για το Γηροκομείο Αθηνών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας