Η ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον στη χώρα μας συνεχίζει την ανοδική της πορεία χωρίς δείγματα άμεσης επιβράδυνσης. Είναι γνωστό από τις πρώτες βδομάδες της πανδημίας ότι οι κλειστοί χώροι ειδικά όταν υπάρχει μεγάλη και συνεχής συγκέντρωση πλήθους ευνοούν σε πολλαπλάσια επίπεδα τη διασπορά του ιού. Τέτοιοι χώροι παραμένουν οι δημόσιες υπηρεσίες, οι χώροι εργασίας, οι δομές εκπαίδευσης, η εστίαση, οι εκκλησίες, καθώς και τα ΜΜΜ, μεταξύ άλλων.
Για τα τελευταία γίνεται συνεχώς λόγος από ειδικούς και φορείς της αντιπολίτευσης σχετικά με την ανάγκη λήψης μέτρων όπως πύκνωση δρομολογίων με προσλήψεις παραπάνω προσωπικού και απόκτηση εξοπλισμού προκειμένου να περιορίζεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό η μετατροπή λεωφορείων, τρόλει, μετρό και τρένων σε εστίες εκκόλαψης του κορονοϊού.
Το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί από την Πολιτεία τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση της καθημερινής εικόνας υπερσυνωστισμού στα ΜΜΜ εδώ και δύο χρόνια, ενισχύει ακόμη περισσότερο την ανάγκη αντιστροφής του σκηνικού την ώρα που η Όμικρον «θερίζει».
Από τη μεριά τους, πάντως, τόσο η ΣΤΑΣΥ όσο και ο ΟΑΣΑ διαβεβαιώνουν ότι η κατάσταση με τη διασπορά της «Ο» μεταξύ των εργαζομένων είναι «απόλυτα ελεγχόμενη» και πως «υπάρχει σχέδιο για την ενδεχόμενη αύξηση» των κενών στο προσωπικό των οχημάτων μεταφοράς. Και αυτό παρά τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί στο δημόσιο λόγο για τις ελλείψεις που έχουν δημιουργηθεί από τη νόσηση πολλών εργαζομένων.
ΣΤΑΣΥ: «Δεν επηρεάζουν τη λειτουργία της εταιρείας τα κρούσματα μέχρι σήμερα»
«Σε απόλυτα ελεγχόμενα επίπεδα κινούνται τα καταγεγγραμένα μέχρι σήμερα κρούσματα κορονοϊού που σημειώνονται στις Σταθερές Συγκοινωνίες” και “δεν επηρεάζουν τη λειτουργία της ΣΤΑΣΥ”, αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρονται σε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων μεταξύ των εργαζομένων.
Παράλληλα, η ΣΤΑΣΥ δηλώνει ότι έχει προχωρήσει ήδη στην εκπόνηση έκτακτου πλάνου ενεργειών, στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης των συνεπειών από τη διασπορά του κορονοϊού
ΟΑΣΑ: Η λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών θα διασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΑΣΑ έχει ήδη διαμορφωθεί «σχέδιο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης αύξησης αναρρωτικών αδειών των εργαζόμενων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».
«Η λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών θα διασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση με τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του ΟΑΣΑ», αναφέρει η ανακοίνωση της διοίκησης.
«Ειδικότερα, έχουν εκπονηθεί εναλλακτικά προγράμματα δρομολόγησης λεωφορείων και συρμών, που θα ανταποκρίνονται σε διάφορα σενάρια μείωσης του αριθμού των διαθέσιμων οδηγών, αλλά και ανάλογα με την επιβατική κίνηση, η οποία εκτιμάται ότι συνολικά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα είναι μειωμένη λόγω της πανδημίας», δηλώνει ο Οργανισμός, ενώ την ίδια στιγμή εξακολουθούν να δημοσιεύονται εικόνες με σοβαρές καθυστερήσεις στην έλευση των συρμών του μετρό, κατάμεστες αποβάθρες με κόσμο να περιμένει, καθώς και ασφυκτικά από ανθρώπους βαγόνια οι οποίοι δεν έχουν άλλο τρόπο να πάνε ή να επιστρέψουν από τη δουλειά τους.
Ο ΟΑΣΑ εξηγεί ότι «τα ειδικά αναλυτικά προγράμματα δρομολόγησης έχουν σχεδιαστεί για όλες τις γραμμές του δικτύου, με προτεραιότητα στις γραμμές υψηλής ζήτησης κατά τις ώρες αιχμής, λαμβάνοντας υπόψη την εκτιμώμενη, ανά σενάριο, διαθεσιμότητα των οδηγών».
Και προσθέτει: «Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ανάλογα με την επιβατική κίνηση και την κινητικότητα των πολιτών, όπως αναμένεται να διαμορφωθεί λόγω αύξησης των κρουσμάτων, θα εξακολουθήσει να παρέχεται ικανοποιητικό επίπεδο συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης».
Τέλος, η διοίκηση της εταιρείας διαβεβαιώνει ότι «από την πρώτη στιγμή έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται αδιαλείπτως μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζόμενων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κατά την ώρα της εργασίας τους».
