• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 13.6°C
  1 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.6°C / 8.8°C
  0 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.7°C
  3 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 8.9°C
  0 BF
  76%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 7.0°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 0.6°C / 5.4°C
  2 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.6°C / 12.4°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.1°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 7.9°C / 11.9°C
  4 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.1°C / 15.7°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 12.7°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  87%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.5°C
  0 BF
  75%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 9.4°C
  2 BF
  90%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 13.8°C
  0 BF
  57%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.3°C / 6.0°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 9.7°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  86%

«Από τις πιο δύσκολες περιοχές της χώρας είναι το Μάτι πολεοδομικά», υποστήριξε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ν. Ταγαράς

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μόνο υποσχέσεις για το Μάτι

 • A-
 • A+
Το υπουργείο Περιβάλλοντος παραμονή της μαύρης επετείου από τη φονική πυρκαγιά ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και έχει σταλεί για έγκριση στο ΣτΕ ● Ασαφές το χρονοδιάγραμμα των επόμενων εξελίξεων, αν και ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε λόγο αρχικά για λύση ώς το... καλοκαίρι του 2020.

Νέες υποσχέσεις για το Μάτι και τους πληγέντες έδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, σε μια συνέντευξη Τύπου με ξεκάθαρη επικοινωνιακή στόχευση, καθώς προγραμματίστηκε τελευταία στιγμή και δόθηκε την παραμονή της μαύρης επετείου συμπλήρωσης 3 ετών από την πυρκαγιά που προκάλεσε την εκατόμβη νεκρών. Βασική εξέλιξη αποτελεί η ολοκλήρωση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) και η αποστολή του προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Το ΕΠΣ καλύπτει μια έκταση 7.935 στρεμμάτων πυρόπληκτων περιοχών της Ν. Μάκρης και της Ραφήνας και «επιχειρεί να βάλει τάξη σε μια περιοχή με πολλές ελλείψεις και πολλές ιδιαιτερότητες», όπως επισήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ν. Ταγαράς. Από τη συνολική έκταση πολεοδομούνται 3.028 στρέμματα, εκ των οποίων τα 2.576 πολεοδομούνται για πρώτη φορά (τα 452 στρέμματα βρίσκονται ήδη εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου).

Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων εξελίξεων δεν στοιχειοθετείται με σαφήνεια. Ως τον Νοέμβριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο, ενώ το Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής αναμένεται να είναι έτοιμο σε έναν χρόνο από σήμερα. Προτεραιότητα, σύμφωνα με τον κ. Ταγαρά, θα δοθεί στην περιοχή «Σκουφέικα», όπου θα κατασκευαστούν κοινωνικές κατοικίες για τη στεγαστική αποκατάσταση των πληγέντων.

Σε μια έκταση συνολικά 17,5 στρεμμάτων, οι 100 κοινωνικές κατοικίες εκτιμάται ότι θα έχουν έκταση 8.000 τ.μ., κάτι που σημαίνει ότι κάθε κατοικία θα έχει έκταση 80 τ.μ. Ως προς τα κριτήρια των δικαιούχων, ο κ. Ταγαράς ανέφερε ότι θα είναι «αυστηρά» και για τον καθορισμό τους παρέπεμψε στο προσεχές μέλλον. Ως προς τα κατεδαφιστέα ακίνητα, ο υφυπουργός υπολόγισε σε 55 όσα είναι χαρακτηρισμένα «κόκκινα» και βρίσκονται σε ρέματα και δασικές εκτάσεις.

Θα χρειαστεί χρόνος

Αν και, σύμφωνα με τον κ. Ταγαρά, έχουν ήδη ξεκινήσει έργα υποδομών σε θέσεις που είναι χαρακτηρισμένες ως κοινόχρηστοι χώροι, για τα έργα βιώσιμης κινητικότητας θα χρειαστεί περαιτέρω χρόνος. Ακόμη ένα έτος θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού της β’ φάσης, ένα έργο εμβληματικό που όμως ξεκινά με σκιές.

Οπως αποκάλυψε προσφάτως η «Εφ.Συν.» (17/7/2021: «Σκιώδης πολεοδομικός διαγωνισμός του ΤΕΕ για το Μάτι»), το έργο προχώρησε σχεδόν στα κρυφά, με διαγωνισμό fast-track και τη σχετική προκήρυξη να μην υπάρχει αναρτημένη στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων. Ανάδοχος κατέληξε να είναι μια κοινοπραξία –μοναδικός υποψήφιος- 7-8 εταιρειών διαφορετικών αντικειμένων που κατάφεραν να καταθέσουν κοινή πρόταση μέσα σε ελάχιστες μέρες. Υπενθυμίζεται ότι έχει ζητηθεί η ακύρωση και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού από την παράταξη «Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ».

Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου είχε και χαρακτηριστικά... απολογίας απέναντι στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση για καθυστέρηση στην εκπόνηση του σχεδίου για το Μάτι. Οι αρχικές μαξιμαλιστικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, έκαναν λόγο για «λύση» μέχρι το καλοκαίρι του 2020, ενώ η ολοκλήρωση του σχεδιασμού παραπέμπεται για το καλοκαίρι του 2022.

«Σε καμία περιοχή, ποτέ στο παρελθόν, δεν υπήρξε σε τέτοιο χρόνο ολοκλήρωση του σχεδιασμού», είπε χθες ο κ. Ταγαράς, εξηγώντας ότι η περιοχή του Ματιού «αποτελεί από τις πιο δύσκολες περιοχές της χώρας, που έχει θέματα με δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, την αρχαιολογία, ρέματα κ.λπ.». Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η διαδικασία για το Μάτι «αποτελεί τον οδηγό και για περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας που αντιμετωπίζουν αντίστοιχες προκλήσεις».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολεοδομικός σχεδιασμός χωρίς «εκπτώσεις»
Με αναλυτικά στοιχεία για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών και με την υπόμνηση ότι το Μάτι θα ζωντανέψει αλλά «χωρίς εκπτώσεις στον πολεοδομικό σχεδιασμό» απαντά η κυβέρνηση στη Συντονιστική Επιτροπή...
Πολεοδομικός σχεδιασμός χωρίς «εκπτώσεις»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ολοκληρώθηκαν οι αιτήσεις για το επίδομα των πληγέντων
Χωρίς κανένα πρόβλημα ολοκληρώθηκε, χθες, η διαδικασία της αλφαβητικής υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από...
Ολοκληρώθηκαν οι αιτήσεις για το επίδομα των πληγέντων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανάσα για το Χαλάνδρι
Εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος το αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου Χαλανδρίου.
Ανάσα για το Χαλάνδρι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Όχι... ριβιέρα στα καμένα
Μετά τους κατοίκους στο Μάτι και εκείνοι από το παράκτιο μέτωπο στο Κόκκινο Λιμανάκι εκφράζουν τις ενστάσεις τους για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις πυρόπληκτες περιοχές στην Ανατολική Αττική.
Όχι... ριβιέρα στα καμένα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκαίνια παιδικής χαράς στο Μάτι ένα χρόνο μετά την τραγωδία
Ενα έργο λιτό, αλλά με πολλαπλούς συμβολισμούς, μια καινούργια παιδική χαρά εγκαινίασαν οι δήμαρχοι Αθηναίων Γ. Μπρούλιας και Ραφήνας-Πικερμίου Β. Μπουρνούς, περίπου 10 ημέρες πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους...
Εγκαίνια παιδικής χαράς στο Μάτι ένα χρόνο μετά την τραγωδία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας