• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 25.2°C
  1 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 25.7°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.8°C / 23.8°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.1°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.1°C / 20.9°C
  1 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.2°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.9°C / 19.5°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.6°C / 25.8°C
  1 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  5 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.5°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 25.1°C
  2 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 25.1°C
  2 BF
  65%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 25.4°C
  1 BF
  52%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.3°C / 23.3°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 23.9°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  2 BF
  69%

Το κτίριο «Κεράνη» προκρίνεται με «φωτογραφικό διαγωνισμό», όπως λέει ο δικηγόρος Γιάννης Καρδαράς

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σίριαλ η μεταστέγαση των Δικαστηρίων του Πειραιά

 • A-
 • A+
Η κυβέρνηση απορρίπτει δύο δημόσια ακίνητα και «φωτογραφίζει» το κτίριο «Κεράνη» στα Καμίνια, το οποίο πρόκειται να αγοραστεί μετασκευασμένο έναντι 81,5 εκατ. ευρώ ● Σημειωτέον ότι είχε αποκτηθεί αντί 3,5 εκατ. από ισραηλινό όμιλο και πρόχειρη μελέτη του ΤΕΕ το κοστολογεί 25 εκατ.

Eπειτα από σχεδόν 40 χρόνια, η μεταστέγαση των δικαστηρίων Πειραιά, πάγιο αίτημα του νομικού κόσμου, κατοίκων και φορέων, ακόμα δεν έχει βρει λύση. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια ώστε να βρεθεί κατάλληλη και αξιοπρεπής στέγη και να μεταφερθούν σε αυτήν οι δικαστικές υπηρεσίες, για διαφορετικούς κάθε φορά λόγους η υπόθεση «παγώνει».

Αποτέλεσμα των καθυστερήσεων είναι οι κεντρικές υπηρεσίες των δικαστηρίων να εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να στεγάζονται σ’ ένα δημόσιο κτίριο γραφείων (Φίλωνος και Σκουζέ) που εξ αρχής είχε χαρακτηριστεί ακατάλληλο και οι υπόλοιπες να φιλοξενούνται σε διάσπαρτα ιδιωτικά κτίρια στον Πειραιά.

Η υπόθεση επανέρχεται στην επικαιρότητα με αφορμή την τελική απόρριψη από την κυβέρνηση δύο δημόσιων ακινήτων (πρώην Ράλλειος Σχολή και κτίριο επί της Ακτής Κονδύλη) με το επιχείρημα ότι πρέπει να στεγαστούν όλες οι δικαστικές υπηρεσίες σε ένα κτίριο.

Τις τελευταίες εξελίξεις σηματοδοτεί η προώθηση μιας τρίτης λύσης, ενός κτιρίου που ανήκει σε ισραηλινό όμιλο, το οποίο θα αγοραστεί από το Ελληνικό Δημόσιο αφού πρώτα μετασκευαστεί από την πωλήτρια εταιρεία. Για «φωτογραφικό» διαγωνισμό κάνει λόγο ο δικηγόρος Γιάννης Καρδαράς, μέλος της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά (ΔΣΠ) και τακτικό μέλος του Δ.Σ. του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ).

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει και εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο κ. Καρδαράς, το πρωί της 23ης Μαρτίου τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΧΔΙΚ έλαβαν πρόσκληση για αυθημερόν συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να εγκρίνουν εσπευσμένα πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης με θέμα «την έγκριση πίστωσης 81.500.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου περαιωμένου ή ημιτελούς, εμβαδού επιφάνειας περίπου 30.000 τ.μ., προς κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των δικαστικών υπηρεσιών Πειραιά και την εκκίνηση της διαδικασίας διενέργειας δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού». Το ποσό των 81.500.000 ευρώ καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Προαποφασισμένα

Ωστόσο δεν προηγήθηκε καμία θεσμική ενημέρωση του ΔΣΠ από το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη συγκεκριμένη πρόταση και για τον λόγο αυτό ο Γ. Καρδαράς αυθημερόν έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΤΑΧΔΙΚ με την οποία τον ενημέρωνε ότι αδυνατούσε να εκφέρει άποψη χωρίς να έχει εξουσιοδότηση του ΔΣΠ. Παρ’ όλα αυτά η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 23/3/2021 και περιελήφθη εκ των υστέρων η πλειοψηφική και η μειοψηφική άποψη του ΔΣΠ, η οποία ελήφθη σε συνεδρίασή του στις 24/3/2021.

Σημειώνεται ότι ο ΔΣΠ θεώρησε καταρχήν ότι η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης έχει θετικό πρόσημο, ότι ζητεί να συμπεριληφθεί στον διαγωνισμό και η αγορά οικοπέδου και ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις με βάση τις αρχές της διαφάνειας.

Η επιλογή φαίνεται να είναι προαποφασισμένη, υποστηρίζει ο Γ. Καρδαράς, καθώς τα κριτήρια και οι λεκτικές διατυπώσεις «φωτογραφίζουν» συγκεκριμένο κτίριο και με αυτά τα χαρακτηριστικά το μοναδικό κτίριο είναι το ακίνητο της καπνοβιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗΣ στα Καμίνια, κοντά στη γέφυρα Καλαμάκη, το οποίο είχε αποκτήσει πριν από κάποια χρόνια ισραηλινός όμιλος αντί 3,5 εκατ. ευρώ, με σκοπό κατά πληροφορίες να το μετατρέψει σε συγκρότημα κατοικιών, καταστημάτων, γραφείων ή σε ξενοδοχείο. Με πρόχειρη μελέτη (2019-2020) του ΤΕΕ, το κτίριο κοστολογείται στα 25 εκατ. ευρώ, αλλά προγραμματίζεται να πωληθεί μετασκευασμένο για 81,5 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή, κατά τον Πειραιώτη δικηγόρο, συνιστά κυριολεκτικά ληξιαρχική πράξη θανάτου για τις προσπάθειες (6 χρόνια) τόσο του ΔΣΠ όσο και άλλων φορέων της πόλης να στεγαστούν τα κυρίως δικαστήρια στο κτίριο της πρώην Ραλλείου Σχολής, το οποίο παραχωρούνταν από τον Δήμο Πειραιά στο υπουργείο Δικαιοσύνης δωρεάν για 49 χρόνια.

Παρά τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, ήδη από τον Μάρτιο του 2020 είχαν αρθεί και τα τελευταία εμπόδια και το έργο ήταν έτοιμο να προκηρυχτεί και να προχωρήσει η μετασκευή του. Το σημαντικότερο είναι ότι είχε καταστεί οριστικά αδιαφιλονίκητος κύριος του ακινήτου ο Δήμος Πειραιά, καθώς από τον Φεβρουάριο του 2020, έπειτα από ενέργειες των νομικών του υπηρεσιών, είχε μεταγραφεί σχετική δικαστική απόφαση στο Κτηματολογικό Γραφείο Πειραιά.

Τα κριτήρια

Επίσης υπενθυμίζει ότι έχει προταθεί από φορείς του Πειραιά και υπάρχει στη διάθεση του Ελληνικού Δημοσίου ακίνητο στο λιμάνι (περιοχή Αγ. Διονυσίου-Ακτή Κονδύλη, Αιγάλεω, Αιτωλικού, Κάστορος), ιδιοκτησίας του υπουργείου Οικονομικών, με όλες τις προκηρυσσόμενες προδιαγραφές για κατασκευή χώρων έως 25.000 τ.μ. το οποίο, σύμφωνα με την πρόχειρη μελέτη του ΤΕΕ, πληροί τα κριτήρια που θέτει η τεχνική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για δικαστικό μέγαρο χωρίς να καταφύγει το Ελληνικό Δημόσιο στην αγορά ακινήτου από ιδιώτες με επιπλέον επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

«Αιφνιδίως, αλλάζει με κυβερνητική απόφαση ο υφιστάμενος σχεδιασμός και διατίθενται σήμερα (σε συνθήκες λοκντάουν) 81,5 εκατ. για άλλο κτίριο (εκτός κέντρου Πειραιά) χωρίς καμία μελέτη των αρμόδιων υπηρεσιών», επισημαίνει με ανακοίνωσή του για τις τελευταίες εξελίξεις ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος. «Επιθυμούμε να μάθουμε ποιοι “τρέχουν” αυτό το “πρότζεκτ”, ποιοι “συμβουλεύουν” προς αυτές τις λύσεις και τις διαδικασίες. Οι πολίτες άναυδοι παρακολουθούν τη συνεχιζόμενη θεσμική απαξίωση του ΤΑΧΔΙΚ και του ΔΣΠ και την προκλητική διασπάθιση του δημοσίου χρήματος» σημειώνει.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με ερώτησή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης η βουλευτής Β’ Πειραιά και γραμματέας της Κ.Ο. του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο μηδέν η μεταστέγαση των δικαστηρίων Πειραιά
Αγονος κηρύχτηκε ο διαγωνισμός του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων ● Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο προτάσεις που είχαν κατατεθεί παρουσίαζαν προβλήματα, τα οποία ήταν δύσκολο να ξεπεραστούν.
Στο μηδέν η μεταστέγαση των δικαστηρίων Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετέωρη η μετεγκατάσταση των δικαστηρίων του Πειραιά
Δύο προσφορές, σχεδόν ισόποσες, κατατέθηκαν στον διαγωνισμό για τη μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων Πειραιά, ενώ μία τρίτη απορρίφθηκε, με τρόπο που δεν αποκλείει τη δικαστική προσφυγή της εταιρείας που έμεινε...
Μετέωρη η μετεγκατάσταση των δικαστηρίων του Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιοφύρι της Αρτας στον Πειραιά
Ξεκίνησε να χτίζεται πριν από έξι χρόνια. Από τότε έχει θεμελιωθεί επίσημα δύο φορές, έχει διαφημιστεί και συζητηθεί δεκάδες, θα έπρεπε να έχει αποπερατωθεί το 2011, αλλά παρ’ όλα αυτά το κτίριο που θα...
Γιοφύρι της Αρτας στον Πειραιά
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Διπλή καταδίκη για τη «Φαβέλα»
Ποινές φυλάκισης για τους πρώην χρυσαυγίτες Ακη Θεοδώρου και Σωτήρη Δεβελέκο επέβαλε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά ● Στη φυλακή παραμένει ο Δεβελέκος, ζητείται η έκδοση του Θεοδώρου από τη Σουηδία.
Διπλή καταδίκη για τη «Φαβέλα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα ερειπωμένα κτίρια του Πειραιά
Στον Πειραιά εντοπίστηκαν πάνω από χίλια «κουφάρια», ένα τεράστιο αναξιοποίητο απόθεμα, με έντονα τα χνάρια της βιομηχανικής και πολιτισμικής ιστορίας του τόπου. Μικροϊδιοκτησίες και πολλοί κληρονόμοι
Τα ερειπωμένα κτίρια του Πειραιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας