• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.4°C / 27.9°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.1°C / 23.8°C
  0 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 19.7°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.0°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.3°C / 22.0°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 18.3°C
  0 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 24.6°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 27.2°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 16.9°C / 24.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 26.8°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 21.6°C / 27.3°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  92%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.5°C / 21.7°C
  2 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.8°C / 25.4°C
  0 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 28.1°C
  2 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 22.1°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.2°C / 23.9°C
  1 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  80%
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από τα 45άρια... στα εκατομμύρια!

 • A-
 • A+
Περιφερειακοί σύμβουλοι της μειοψηφίας καταγγέλλουν τη διοίκηση Τζιτζικώστα για «ανάθεση με διαπραγμάτευση» (ένα είδος απευθείας ανάθεσης) άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ σε συγκεκριμένους προμηθευτές για τη διανομή έτοιμων γευμάτων και ξηράς τροφής του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» σε 38 δήμους.
Ακολουθήστε μας στο Google news

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Οσμή «σκανδάλου» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη διανομή έτοιμων γευμάτων και ξηράς τροφής για τους ωφελούμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» 38 δήμων. Περιφερειακοί σύμβουλοι της μειοψηφίας καταγγέλλουν τη διοίκηση Τζιτζικώστα για «ανάθεση με διαπραγμάτευση» (ένα είδος απευθείας ανάθεσης) άνω των δυο εκατομμυρίων ευρώ σε συγκεκριμένους προμηθευτές, ενώ ανταγωνιστική εταιρεία, που βρέθηκε... «εκτός», διαμαρτύρεται με επιστολή για τη διαδικασία επιλογής.

Δεν είναι βέβαιο τι ακριβώς σκεφτόταν η κυβέρνηση όταν, λόγω κορονοϊού, επέτρεπε τέτοιους είδους διαδικασίες για να εξυπηρετηθεί το έκτακτο και το επείγον της κατάστασης, όμως αναμφίβολα έδωσε την ευκαιρία σε κάποιους να εκμεταλλευτούν τις περιστάσεις.

Σε ό,τι αφορά τη διοίκηση Τζιτζικώστα και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πάντως, θα περίμενε κανείς να είναι πιο επιφυλακτική με τις απευθείας αναθέσεις, καθώς δεν έχουν παρέλθει στη Θεσσαλονίκη οι μνήμες από το σκάνδαλο με τα «45άρια» του Ψωμιάδη που κατηγορείται ποινικά κι έχει παραπεμφθεί σε δίκη γιατί τεμάχιζε μεγάλα έργα σε μικρότερα των 45 χιλιάδων ευρώ, ώστε να τα αναθέτει απευθείας σε ημέτερους.

Η περίπτωση Τζιτζικώστα ξεκινά με αφορμή την από 7/4/2020 απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για κατανομή 8,5 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ σε Περιφέρειες της χώρας, εκ των οποίων 2,5 εκατ. αφορούν την Κεντρική Μακεδονία.

Ετσι στις 13/4/2020 η οικονομική επιτροπή με απόφασή της, εκτός ημερήσιας διάταξης, εγκρίνει τη διαδικασία ανάθεσης με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση. Στη συνέχεια επικαλείται το άρ. 32 παρ. 2β του Ν.4412/2016, που αναφέρει ότι η διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση μπορεί να χρησιμοποιείται αν τα έργα, τα αγαθά ή οι υπηρεσίες μπορούν να παρασχεθούν μόνο από έναν οικονομικό φορέα.

Ακολούθως η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας αποδέχεται εισήγηση τριμελούς οργάνου που συνέστησε εν τω μεταξύ και ανέφερε ότι την ίδια μέρα (!) προχώρησε στη διαδικασία οικονομικών προσφορών και κατόπιν αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων από τους αναδόχους έλαβε βελτιωμένες οικονομικές προσφορές, κατά τι χαμηλότερες από τις αρχικές, οπότε γνωμοδοτεί υπέρ της αποδοχής των προσφορών τριών και μόνο συγκεκριμένων εταιριών.

Ας σημειωθεί εδώ ότι η διανομή των γευμάτων ξεκίνησε μετά το Πάσχα, παρά τον επικαλούμενο κατεπείγοντα χαρακτήρα, και συγκεκριμένα στις 27/4/2020.

Αυτοί που έμειναν «απ’ έξω»

Γνωστή εταιρεία κέτερινγκ της Θεσσαλονίκης εν τω μεταξύ, όπως ήταν φυσικό, εκδήλωσε ενδιαφέρον για να συμμετέχει στη διαδικασία, ωστόσο, όπως καταγγέλλει, έμεινε απέξω... Το τι συνέβη περιγράφει σε επιστολή διαμαρτυρίας που απευθύνει προσωπικά στον «γαλάζιο» περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και βρίσκεται στη διάθεση της «Εφ.Συν.». Αναφέρει χαρακτηριστικά ανάμεσα σε άλλα για την επικοινωνία με την αρμόδια υπεύθυνη της Περιφέρειας:

«Η κ. Τ. απλά έπρεπε να μας στείλει την πρόσκληση. Είναι γεγονός άλλωστε ότι στην απευθείας ανάθεση πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον τρεις εταιρίες, όχι μόνο τρεις. Δυστυχώς η κ. Τ. είπε ότι δεν είχε καμιά διάθεση να στείλει και σε άλλον πρόσκληση και θα συνεχίσει τη διαδικασία μόνο με αυτές τις εταιρίες στις οποίες έστειλε ήδη προσφορά.

Η εταιρία μας την ίδια μέρα έστειλε και εγγράφως την επιθυμία της να στείλει προσφορά. Δεν στάλθηκε ποτέ καμιά απάντηση. Είναι αξιοσημείωτο ότι την ίδια στιγμή που αναρτήθηκε η απόφαση ανάληψης είχε ήδη σταλεί η πρόσκληση για συλλογή προσφορών. Επίσης, καλώντας ακόμη μια φορά την κ. Τ., η ίδια μάς ξεκαθάρισε ακόμη μια φορά ότι δεν θέλει να στείλει στην εταιρία μας πρόσκληση για να συμμετάσχει στη διαδικασία, δίχως να μας εξηγήσει τον λόγο».

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον θιγόμενο επιχειρηματία, που μας είπε ότι «δεν καταλαβαίνουμε πώς μια υπάλληλος αποφασίζει από μόνη της δίχως να έχει ενημερώσει τους αρμοδίους, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της το συμφέρον της Περιφέρειας και το δημόσιο συμφέρον, καθώς είμαστε αρκετά πιο κάτω στις τιμές από αυτές των εταιρειών που επελέγησαν...».

Η απάντηση της περιφέρειας

Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μάς απάντησε ότι «τηρεί απαρέγκλιτα όλα όσα προβλέπει η νομοθεσία, διασφαλίζοντας πάντα το δημόσιο συμφέρον». Επισημαίνει μάλιστα σχετικά: «Στη συγκεκριμένη διαδικασία τηρήθηκαν στο ακέραιο όλα όσα προβλέπονται σε εφαρμογή των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) στα ΦΕΚ 55/τΑ’/11-3-2020, αρ.10, παρ.3α, ΦΕΚ 64/τα’/14-3-2020 και ΦΕΚ 68/τΑ’/20-3-2020, αρ.37, παρ.10, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας ευπαθών ομάδων από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ισχύουσα νομοθεσία, ζητήθηκαν προσφορές από εταιρείες που διέθεταν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στο μέγεθος του έργου, δηλαδή στην καθημερινή σίτιση με δύο γεύματα 17.000 συμπολιτών μας σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, ενώ ταυτόχρονα οι εταιρείες που κλήθηκαν να καταβάλουν προσφορές πληρούσαν τα ποιοτικά κριτήρια ως προς τα παρεχόμενα γεύματα και δεν είχαν εμπλακεί ποτέ σε υποθέσεις ακατάλληλων προς κατανάλωση τροφίμων.

Η εταιρεία που ανέλαβε το έργο αναδείχθηκε με βάση τη φθηνότερη προσφορά. Στο έργο αυτό η Περιφέρεια συνεργάστηκε στενά με το σύνολο των 38 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Με τον τρόπο αυτό, στηρίξαμε τους ωφελούμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», σταθήκαμε δίπλα στους συμπολίτες μας που είχαν ανάγκη, αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ουρές για rapid test και χαρτιά υγείας!
Οι Θεσσαλονικείς αναμφίβολα βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλης ανησυχίας για το δεύτερο κύμα πανδημίας αν κρίνει κανείς από τον κόσμο που συνέρρευσε στην παραλία για να κάνει το δωρεάν τεστ κορονοϊού.
Ουρές για rapid test και χαρτιά υγείας!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βρόμικα λιμάνια...
Βυθισμένα στη σήψη και στη διαφθορά τα λιμάνια της χώρας! Το σκάνδαλο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, που αποκαλύφθηκε πριν από λίγες μέρες, δείχνει ότι πολλοί ήταν αυτοί που γνώριζαν αλλά κρατούσαν το στόμα...
Βρόμικα λιμάνια...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιος θα καθαιρέσει τους αδελφούς Ψωμιάδη;
Προβληματισμό προκαλεί η αδράνεια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης για την περίπτωση του π. νομάρχη Π. Ψωμιαδη και του αδελφού του που αναμένεται να δικαστούν από το Τριμελές Εφετείο...
Ποιος θα καθαιρέσει τους αδελφούς Ψωμιάδη;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανασυμφώνησαν όσοι συμφωνούσαν
Υπέρ της απόσπασης και επανα­τοποθέτησης των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου τάχθηκαν σε χθεσινή σύσκεψη ο Απ. Τζιτζικώστας, ο Κ. Ζέρβας και άλλοι εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλονίκης.
Ξανασυμφώνησαν όσοι συμφωνούσαν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακριβά μου υδρόμετρα...
Εγγύηση 25.000 ευρώ για να αφεθεί ελεύθερος πλήρωσε ο «γαλάζιος» δήμαρχος Σιθωνίας Χαλκιδικής που κατηγορείται για το σκάνδαλο με την αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης του δήμου.
Ακριβά μου υδρόμετρα...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις στον δρόμο για την Κατερίνη
Κατηγορούν Τζιτζικώστα και ολίγον... από Σπίρτζη για καθυστερήσεις, αστοχίες και ευνοϊκή μεταχείριση εργολάβου σε κατασκευαστικά έργα της Πιερίας! Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης (υπ’...
Ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις στον δρόμο για την Κατερίνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας