Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γαλάζιο καζάνι που βράζει η Κεντρική Μακεδονία

Φωτογραφία αρχείου

ΕΦ.ΣΥΝ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γαλάζιο καζάνι που βράζει η Κεντρική Μακεδονία

  • A-
  • A+

Το ερώτημα για πόσο καιρό ακόμη θα συγκρατεί η κυβέρνηση τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κεντρική Μακεδονία –που όλοι τους προέρχονται από τη Ν.Δ. ή είναι φιλικοί προς αυτήν– τείνει μέρα με τη μέρα να πάρει απάντηση.

Τα αποθέματα αυτοσυγκράτησης και υπομονής φαίνεται να εξαντλούνται, ενώ τα φιλικά μέσα ενημέρωσης μετά δυσκολίας συγκρατούν τα σχόλιά τους. Τα πράγματα χειροτερεύουν, φυσικά, με την επιλογή για τις αιφνιδιαστικές αφίξεις εκατοντάδων προσφύγων σε υφιστάμενες δομές.

Στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, μετά τις πρώτες δηλώσεις και προειδοποιήσεις του Δήμου Παιονίας, φαίνεται ότι το θέμα της έλλειψης νερού λύθηκε με τη μεταφορά… της έλλειψης στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Οπότε η τοπική κοινωνία σιώπησε προσωρινά.

Ομως η τρομακτική έλλειψη προσωπικού δεν μπορεί να καλυφθεί από τη φιλότιμη αλλά άνιση μάχη που δίνουν εργαζόμενοι των κοινωνικών προγραμμάτων και μια δεκάδα άνθρωποι του Δανέζικου Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες. Και τι να πει κανείς για τη μία (!!!) γιατρό που εξυπηρετεί κοντά δυόμισι χιλιάδες κακοπαθημένους ανθρώπους; Ολα αυτά φαίνεται να εξαφανίζονται ή να λειαίνονται από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά για πόσο ακόμη;

Στις Σέρρες, αντιθέτως, δήμαρχος και αντιπεριφερειάρχης «πήραν τ’ όπλο τους» και έβαλαν κατά της κυβέρνησης για τη μεταφορά στο Κέντρο Φιλοξενίας στις εγκαταστάσεις του πρώην ΚΕΓΕ, όπου φιλοξενούνται αποκλειστικά και μόνο πρόσφυγες Γεζίντι, επιπλέον 330 Γεζίντι από την «Αετόπετρα» και περιοχές του Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης. Απειλήθηκαν όμως επεισόδια όταν έγινε απόπειρα να τοποθετηθούν εκεί και 80 Σομαλοί, οι οποίοι τελικά μεταφέρθηκαν στην «Αετόπετρα».

Ο τηλεοπτικός σταθμός «Δίκτυο» –συμφερόντων της οικογένειας της βουλευτού της Ν.Δ. Φωτεινής Αραμπατζή– φιλοξένησε τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Σπυρόπουλο και τον δήμαρχο Αλέξανδρο Χρυσάφη, με τον πρώτο να δηλώνει «δεν το περίμενα να μην έχουμε ενημέρωση από αυτή την κυβέρνηση», ενώ ο δεύτερος εξέφρασε «όχι μόνο ενόχληση αλλά αγανάκτηση για την απαξίωση που δείχνουν στον σερραϊκό λαό και τους εκπροσώπους του. […] Εντονη αγανάκτηση σε όλα τα επίπεδα», διότι, όπως τόνισε, «καταλαβαίνουμε το εθνικό πρόβλημα αλλά δεν είμαστε υποτελείς».

Αντιθέτως, στον Δήμο Βόλβης, ο δήμαρχος Διαμαντής Λιάμας φαίνεται να ήλεγξε προσωρινά την… αντιπολίτευση που ήθελε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Σταυρό το σαββατοκύριακο διότι, κατά τα λεχθέντα, οι περίπου 300 πρόσφυγες που μένουν σε διαμερίσματα είναι εμπόδιο… στον τουρισμό.

Μάλιστα, υπήρξε δημοτικός σύμβουλος (Ι. Βαλερής) που πρότεινε να στοχοποιηθούν όσοι νοικιάζουν καταλύματα σε πρόσφυγες. Φυσικά, κανένας δεν είπε κουβέντα για τα δεκάδες σχεδόν εγκαταλειμμένα διαμερίσματα στα λουτρά της Νέας Απολλωνίας που έχουν νοικιαστεί για πρόσφυγες, προσφέροντας ένα πολύ καλό εισόδημα στους ιδιοκτήτες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα που με αποχρώσεις υπάρχει σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, έχει ενδιαφέρον, και ερμηνεύει εν πολλοίς τις μέχρι τώρα στάσεις, η τοποθέτηση της ίδιας της Περιφέρειας.

Η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αθηνά Αηδονά, ενημερώνοντας χθες την Οικονομική Επιτροπή για τα αποτελέσματα της σύσκεψης των 13 περιφερειαρχών με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργο Κουμουτσάκο, είπε ότι ζητήθηκε η συμβολή τους «ώστε να μην είμαστε αρνητικοί σε αυτό το θέμα και να το αντιμετωπίσουμε θετικά. Οπως και να λέμε στον κόσμο πως όσοι πάρουν άσυλο πρέπει και μπορούν να ενσωματωθούν στην κοινωνία».

Ωστόσο, σίγουρα στην Περιφέρεια θα έρθουν κι άλλοι πρόσφυγες, αλλά «δεν ξέρουμε πόσοι και πού θα εγκατασταθούν». Πάντως η κατανόηση είναι δεδομένη, παρότι υπάρχουν ήδη αποκλίσεις στην εικόνα που δίνει ο καθένας, αφού κατά την Περιφέρεια οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Κεντρική Μακεδονία είναι σήμερα 8.000, ενώ κατά το υπουργείο 6.000 άτομα.


 

 

ΕΛΛΑΔΑ
Γαλάζιες αντιδράσεις για τη μεταφορά προσφύγων στη Νέα Καβάλα Κιλκίς
Μπορεί η επιχείρηση μεταφοράς 1.357 προσφύγων από τη Μόρια στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στη Νέα Καβάλα Κιλκίς και άλλες δομές να ολοκληρώθηκε όμως η κυβέρνηση βρήκε τα… απρόοπτα από εκεί που δεν τα περίμενε.
Γαλάζιες αντιδράσεις για τη μεταφορά προσφύγων στη Νέα Καβάλα Κιλκίς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι «μάγκες» με τα μπλε
Χέρι χέρι βρέθηκαν ακροδεξιοί πολίτες στο Πολύκαστρο Κιλκίς με την τοπική Ν.Δ., διαμαρτυρόμενοι για την προσφυγική δομή Νέας Καβάλας με ρητορική που παραπέμπει στη Χρυσή Αυγή
Οι «μάγκες» με τα μπλε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξ οικείων τα "όχι" στις νέες δομές
Η κυβέρνηση βρίσκει... τοίχο και από τους δικούς της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ● Παρουσία του υπουργού και τοπικού βουλευτή Νότη Μηταράκη την Παρασκευή, το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου ομόφωνα απέρριψε τη δημιουργία...
Εξ οικείων τα "όχι" στις νέες δομές
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Από τη Μόρια στο «καμίνι» της Νέας Καβάλας Κιλκίς
Στον νέο τους καταυλισμό βρίσκονται από χθες οι 635 πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν με πλοίο από τη Μυτιλήνη στη Θεσσαλονίκη. Για κίνδυνο λειψυδρίας κάνουν λόγο τοπικοί φορείς του Κιλκίς.
Από τη Μόρια στο «καμίνι» της Νέας Καβάλας Κιλκίς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Μηταράκης απαντάει στην «Εφ.Συν.» και... μας κάνει δώρο μία είδηση
Η σημερινή απάντηση του υπουργείου Μετανάστευσης είναι ένα μαθηματικό θαύμα... ακρίβειας. Πετυχαίνει παράλληλα έναν στόχο τον οποίο ομολογουμένως δεν είχαμε.
Ο Μηταράκης απαντάει στην «Εφ.Συν.» και... μας κάνει δώρο μία είδηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απευθείας ανάθεση με το... Κλειδί στο χέρι
Η Μαλακάσα είχε το κατάλληλο... Κλειδί και οι απευθείας αναθέσεις -για την κατασκευή «προσωρινών» προσφυγικών δομών με... μόνιμα χαρακτηριστικά- από το υπουργείο Μετανάστευσης συνεχίζονται.
Απευθείας ανάθεση με το... Κλειδί στο χέρι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας