Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με ειρηνικό τρόπο και χωρίς ΜΑΤ έληξε τελικά χθες το μεσημέρι η κατάληψη της Νομικής, με την ψυχραιμία να πρυτανεύει και το πανεπιστημιακό άσυλο να παραμένει προστατευμένο, μακριά από τις επεμβάσεις της αστυνομίας που έχουμε ζήσει στο παρελθόν.

Υπό την πίεση της πανεπιστημιακής κοινότητας, η ομάδα αντιεξουσιαστών, η οποία πραγματοποιούσε την κατάληψη ήδη από την Παρασκευή, αποφάσισε γύρω στις 4 μ.μ. να εξέλθει από το κτίριο της Νομικής στον πεζόδρομο της Μασσαλίας, πραγματοποιώντας πορεία προς την οδό Σόλωνος και φωνάζοντας συνθήματα.

«Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά» ήταν το κεντρικό σύνθημα, ενώ υπενθυμίζεται ότι η κατάληψη είχε αποφασιστεί ως ένδειξη αλληλεγγύης στους κρατούμενους απεργούς πείνας, οι οποίοι ζητούν την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’, την κατάργηση των νόμων 187 και 187Α και την άμεση αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού για λόγους υγείας. Με τη λήξη της ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής των φθορών στον χώρο, προς αποκατάσταση.

Από χθες το πρωί είχε συγκεντρωθεί έξω από τη Νομική πλήθος φοιτητών και καθηγητών μετά το κάλεσμα των Κοσμητειών της Νομικής και της Σχολής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών προκειμένου να λήξει η κατάληψη. Οι αριστερές φοιτητικές παρατάξεις είχαν ταχθεί κατά της κατάληψης, η οποία, ανεξάρτητα από τα αιτήματά της, δεν είχε αποφασιστεί μέσω συλλογικών διαδικασιών από τους φοιτητικούς συλλόγους.

Είχαν όμως ταχθεί με σαφήνεια και ενάντια στην παρουσία των ΜΑΤ στη σχολή. Ετσι, με την παρουσία τους ήθελαν αφενός να πείσουν την ομάδα που πραγματοποιούσε την κατάληψη να αποχωρήσει από το κτίριο και αφετέρου να διασφαλίσουν ότι θα αποτραπεί οποιαδήποτε αστυνομική επέμβαση.

Αντίθετα, οι πρυτανικές αρχές, επικαλούμενες την ήδη υπάρχουσα αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, αλλά και το Συμβούλιο του Ιδρύματος, με χθεσινές ανακοινώσεις τους ζητούσαν ουσιαστικά να μπουν τα ΜΑΤ μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο. Μάλιστα, μέχρι το μεσημέρι η αστυνομία είχε περικυκλώσει ασφυκτικά το κτίριο, όμως τελικά αποχώρησε.

«Χαιρόμαστε που βγήκαν και πλέον δεν υπάρχει ο κίνδυνος να μπουν τα ΜΑΤ στον χώρο», λέει στην «Εφ.Συν.» η φοιτήτρια Νομικής Δήμητρα Ρομποτή και προσθέτει ότι «τον πρώτο λόγο πρέπει να έχουν οι φοιτητές, αποκλείοντας τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες έχουμε δει πώς δρουν το προηγούμενο διάστημα, με ξυλοδαρμό φοιτητών και κινήσεις ενάντια στις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων, και δεν πρέπει να βρίσκονται στον πανεπιστημιακό χώρο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», σχολιάζει: «Υπάρχει πάντα ένας ακαδημαϊκός τρόπος στο πλαίσιο της νηφαλιότητας, της ψυχραιμίας και της δημοκρατικής λειτουργίας όλων των θεσμών (εισαγγελία, πρυτανεία, αστυνομία), ο οποίος απεδείχθη ότι είναι αποτελεσματικός, ειρηνοποιός και διδακτικός σε μεγάλο βαθμό».