Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ταλαιπωρία και αναβολές για χιλιάδες πολίτες που είχαν προγραμματίσει ιατρικές εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα το επόμενο τριήμερο φέρνει η πανελλαδική απεργία που ξεκινούν από αύριο οι Ενώσεις Εργαστηριακών και Κλινικοεργαστηριακών γιατρών.

Έτσι, το τριήμερο Πέμπτη 23 Μαΐου, Παρασκευή 24 και Σάββατο 25, ακυρώνονται οι προγραμματισμένες εξετάσεις των ασφαλισμένων.

Οι  Ενώσεις Εργαστηριακών και Κλινικοεργαστηριακών γιατρών διαμαρτύρονται για τις υψηλές περικοπές στις αποζημιώσεις τους ως αποτέλεσμα των υποχρεωτικών εκπτώσεων που καλούνται να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ.

Σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ μιλούν για «το αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει οι Μονάδες εξαιτίας του clawback και του rebate που τις οδηγεί», όπως αναφέρουν «με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή».

Επίσης, ζητούν διάλογο για την ανεύρεση λύσεων για την επιβίωση των ιδιωτικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Πίσω απ’ αυτή την κίνηση η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ βλέπει εκβιαστική τακτική τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές και υπενθυμίζει ότι «η άρνηση εκτέλεσης των υπηρεσιών αποφέρει τις συνέπειες των όρων των αντίστοιχων συμβάσεων και ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να μείνει θεατής στην προσπάθεια ορισμένων να ταλαιπωρήσουν τους πολίτες 3 ημέρες προ των εκλογών, εκβιάζοντας τόσο τους πολίτες όσο και τον ΕΟΠΥΥ, προφανώς υποστηρίζοντας άλλα πολιτικά σχέδια από τη στήριξη της δημόσιας υγείας».

Παράλληλα τονίζει ότι αναζητά λύση που θα βελτιώσει τα οικονομικά μεγέθη αποζημίωσης στους συμβεβλημένους παρόχους, και επεξεργάζεται εναλλακτικές προτάσεις σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Ο Οργανισμός χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά με μεθοδικότητα, έχοντας αφουγκραστεί το θέμα που έχει προκύψει από την επιβολή του μέτρου του clawback -ένα μέτρο που επιβλήθηκε με σχετικό νόμο του 2013 από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας στα πλαίσια των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας- προσπαθεί να βρει μια λύση που θα βελτιώσει τα οικονομικά μεγέθη αποζημίωσης στους συμβεβλημένους παρόχους. Ήδη επεξεργάζεται εναλλακτικές προτάσεις σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας».

Αντιδράσεις

Απαντώντας, σε γραμμή ΙΣΑ και Γ. Πατούλη, η Συντονιστική Επιτροπή των Ιδιωτικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας χαρακτηρίζει «κατάπτυστη» τη δήλωση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ Β.Πλαγιανάκου και τον καλεί άμεσα να την ανακαλέσει.

«Επιχειρεί να απειλήσει τον ιατρικό κόσμο, προκειμένου να μην ασκήσει το δημοκρατικό δικαίωμα της αποχής από τα καθήκοντά του κατά την τριήμερη κινητοποίηση (23-25 Μαΐου) που έχει προκηρυχτεί», αναφέρει σε ανακοινωσή της και ξεκαθαρίζει ότι θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέτρα, για να διασφαλίσει το δικαίωμα στην απεργία που αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας.

Αναφέρει επίσης ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ «έχουν ενημερωθεί επανειλημμένως εδώ και καιρό, για την τραγική κατάσταση, στην οποία οδηγούνται τα Διαγνωστικά Εργαστήρια, Πολυϊατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα και Κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, τα οποία κινδυνεύουν πλέον με λουκέτο. Ωστόσο κωφεύουν προκλητικά, στις εκκλήσεις μας και εξακολουθούν να δημεύουν παράλογα και αυταρχικά με το clawback και το rebate, το 70% των εισοδημάτων των Κλινικοεργαστηριακών Ιατρών και των Πολυϊατρείων».

Η Συντονιστική Επιτροπή των Ιδιωτικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, διευκρινίζει ότι η τριήμερη προειδοποιητική κινητοποίηση αποτελεί διαμαρτυρία και για τη συνολική κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αφορά αποχή από όλες τις υπηρεσίες και κλείσιμο των Διαγνωστικών Εργαστηρίων, Πολυϊατρείων, Διαγνωστικών Κέντρων και Κλινικο-εργαστηριακών ιατρών και όχι μόνο την εκτέλεση των παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ το διάστημα 23-25 Μαΐου.

Την κινητοποίηση των Ιδιωτικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υποστηρίζουν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Ο ΠΙΣ αναφέρει πως το γεγονός ότι «οι αμοιβές των εργαστηριακών γιατρών υποβάλλονται σε συνεχείς περικοπές, υποτιμολογήσεις των εξετάσεων, επιβολή υποχρεωτικών επιστροφών (claw back) και υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate) έχουν οδηγήσει το κλάδο σε εξόντωση, το σύνολο των γιατρών σε δραματική υποβάθμιση και τους πολίτες σε αποστέρηση των εργαστηριακών ιατρικών εξετάσεων, τις οποίες έχουν απόλυτη ανάγκη». Προσθέτει ότι βρίσκεται αλληλέγγυος προς τους εργαστηριακούς γιατρούς και καλεί ολόκληρη την ιατρική κοινότητα και τους κοινωνικούς φορείς να συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο στον αγώνα τους.

Από την πλευρά του ΙΣΑ εκφράζει «την αγανάκτησή του, για τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ Β. Πλαγιανάκου που ενέχουν απειλητικούς υπαινιγμούς για τους γιατρούς που θα ασκήσουν το δημοκρατικό δικαίωμα της αποχής και καλεί τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να αποσύρει άμεσα την κατάπτυστη ανακοίνωσή του».

Ο ΙΣΑ ξεκαθαρίζει ότι «θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να προστατέψει τους γιατρούς μέλη του, απέναντι σε οποιαδήποτε αντιδημοκρατική αυθαιρεσία που θα επιχειρηθεί εις βάρος τους».

Σε ανακοίνωσή του «τονίζει ότι η κυβέρνηση κωφεύει προκλητικά εδώ και καιρό, στις εκκλήσεις των εργαστηριακών γιατρών να βρεθεί λύση καθώς με το clawback και το rebate, δημεύεται αυταρχικά το 70% των εισοδημάτων τους, με αποτέλεσμα τα Διαγνωστικά Εργαστήρια, Πολυϊατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα και Κλινικοεργαστηριακοί ιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο».

Ακόμη, διευκρινίζει ότι «η τριήμερη αποχή θα είναι μαζική και αφορά όλες τις υπηρεσίες των Διαγνωστικών Εργαστηρίων, Πολυϊατρείων, Διαγνωστικών Κέντρων και Κλινικοεργαστηριακών ιατρών και όχι μόνο την εκτέλεση των παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ».