Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι ντελιβεράδες δεν είναι αναλώσιμοι

Μηχανοκίνητη πορεία, των εργαζομένων στις ταχυμεταφορές

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι ντελιβεράδες δεν είναι αναλώσιμοι

  • A-
  • A+
Αν κάποιος δεν έπιασε χθες το μήνυμα της μεγαλειώδους μοτο-πορείας που πραγματοποίησε η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλων, αν δεν άκουσε τα δυναμικά συνθήματα για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων και δεν είδε το γιγαντιαίο πανό που απλώθηκε μπροστά στη Βουλή, μπορεί να βρει το νόημα της χθεσινής κινητοποίησης σε αυτό που έγινε αμέσως μετά από αυτήν: άλλος ένας ντελιβεράς έπεσε νεκρός στον δρόμο καθώς μετέφερε παραγγελία πεζός... ● Εντός της εβδομάδας έρχονται ρυθμίσεις για την ασφάλεια των διανομέων, δηλώνει ο Ανδρ. Νεφελούδης.

Με μια μεγαλειώδη μηχανοκίνητη πορεία, τη μεγαλύτερη ίσως των τελευταίων ετών, χιλιάδες εργαζόμενοι στις ταχυμεταφορές συμμετείχαν στη χθεσινή 24ωρη απεργία που είχε προκηρύξει η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλων (ΣΒΕΟΔ).

Με κόρνες, σημαίες, καπνογόνα και μαρσαρίσματα, περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές ξεκίνησαν από το Πεδίον του Αρεως, έκαναν μια «στάση» έξω από το υπουργείο Εργασίας όπου πέταξαν τρικάκια και συνέχισαν προς τη Βουλή.

Εκεί, φώναξαν συνθήματα όπως «Καμιά ειρήνη με τ’ αφεντικά. Τρομοκρατία είναι η μισθωτή σκλαβιά» και άνοιξαν ένα τεράστιο πανό που έγραφε: «Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Τραγική ειρωνεία, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της μοτο-πορείας, κυκλοφόρησε η είδηση ότι νεαρός διανομέας, που εργαζόταν σε καφετέρια της οδού Αγίας Τριάδας στην Αγία Παρασκευή, έχασε τη ζωή του παρασυρμένος από διερχόμενο όχημα, όταν προσπάθησε να διασχίσει πεζός τη λεωφόρο Μεσογείων για να παραδώσει παραγγελία σε κοντινό σημείο.

Τι διεκδικούν

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας και ασφάλισής τους και διεκδικούν μεταξύ άλλων εταιρικά μηχανάκια, μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), ένταξη στη νομοθεσία για τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, ενιαία ειδικότητα με τίτλο «Οδηγός δικύκλου-Μεταφορέας», καθώς και υποχρεωτική κλαδική σύμβαση εργασίας στον επισιτισμό.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2018 εγκρίθηκε εγκύκλιος/κωδικοποίηση νομοθεσίας, όπως μας διευκρινίζει ο γενικός γραμματέας Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, η οποία όριζε τις υποχρεώσεις των εργοδοτών με σκοπό την προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων στη διανομή προϊόντων με δίκυκλο, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις σχετικές με το ειδικό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων στις ταχυμεταφορές.

«Θα προστατεύει τις εργασιακές τους σχέσεις, θα ενισχύει τα μέτρα ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων και θα ενισχύει τις αμοιβές τους. Θα ικανοποιεί εν πολλοίς τα αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Ανδρέας Νεφελούδης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Documento», το νομοσχέδιο ορίζει ότι οι εργοδότες υποχρεούνται πλέον να δηλώνουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι, καθώς και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συντηρούνται τα οχήματα ούτως ώστε να προστατεύεται η ασφάλεια και η υγεία τους.

Επίσης, πλέον οι εργοδότες θα δεσμεύονται από τον νόμο προκειμένου να παρέχουν Μέσα Ατομικής Προστασίας (κράνος, δερμάτινο ή υφασμάτινο πανωφόρι, αδιάβροχη προστασία, κατάλληλα υποδήματα, γάντια και ανακλαστικό γιλέκο) σε όσους υπαλλήλους τους χρησιμοποιούν δίκυκλο.

Ακόμη, στην περίπτωση που ο εργαζόμενος χρησιμοποιεί μεταφορικό μέσο δικής του ιδιοκτησίας, ο εργοδότης υποχρεούται να του καταβάλλει πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση κίνησης και συντήρησης του οχήματος ίση με το 15% του νόμιμου κατώτατου μηνιαίου μισθού ή της προκύπτουσας αναλογίας σε περίπτωση μερικής απασχόλησης.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργούν όλα τα ΜΜΜ τη Δευτέρα, δεν θα ισχύσει ο δακτύλιος
Δεν θα ισχύσει ο Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας την προσεχή Δευτέρα λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων σε όλα τα μέσα μεταφοράς (μετρό, ηλεκτρικός, λεωφορεία και τρόλεϊ) ενάντια στην ψήφιση του...
Απεργούν όλα τα ΜΜΜ τη Δευτέρα, δεν θα ισχύσει ο δακτύλιος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργιακή μοτοπορεία
Η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου καλεί σε μοτοπορεία την Πέμπτη 11 Απριλίου, με αφετηρία το Πεδίον του Άρεως (άγαλμα Κωνσταντίνου).
Απεργιακή μοτοπορεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι εκπαιδευτικοί δεν υποχωρούν, παρά τη συνεχή καταστολή
Νέα απεργία προκήρυξαν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για αύριο, οπότε συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο που αλλάζει ριζικά το σύστημα διορισμών ● Την απεργία πλαισιώνει η ΑΔΕΔΥ ● Νέα περιστατικά...
Οι εκπαιδευτικοί δεν υποχωρούν, παρά τη συνεχή καταστολή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμμετέχουν και στηρίζουν την απεργία στον κλάδο της ενέργειας
Τη στήριξή τους στην 24ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειαςς (ΠΟΕ) στις εταιρείες του κλάδου που είναι σε εξέλιξη εκφράζουν με ανακοινώσεις τους τα σωματεία του κλάδου. Η απεργία πραγματοποιείται...
Συμμετέχουν και στηρίζουν την απεργία στον κλάδο της ενέργειας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήσεων συνέχεια για τους εργαζομένους στα λιμάνια
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, οι εργαζόμενοι στα περιφερειακά λιμάνια της χώρας, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για 7η εβδομάδα, με αποχή από εργασία τα Σαββατοκύριακα...
Κινητοποιήσεων συνέχεια για τους εργαζομένους στα λιμάνια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια απεργία που καταγγέλλεται ως «αντιπερισπασμός»
«Κλείδωσε» η 28η Νοέμβρη ως ημέρα πανελλαδικής γενικής απεργίας, μετά την απόφαση της ΓΣΕΕ να κηρύξει απεργία τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Η τριτοβάθμια ομοσπονδία συνδικάτων του ιδιωτικού τομέα καλεί τους...
Μια απεργία που καταγγέλλεται ως «αντιπερισπασμός»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας