Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.4° 14.7°
2 BF
69%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
11°C
13.3° 9.6°
1 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.9°
1 BF
73%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
1 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Αραιές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
81%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
10.0° 7.3°
1 BF
81%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
6°C
6.4° 5.1°
0 BF
76%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
78%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.8°
2 BF
77%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.0°
2 BF
67%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.4° 15.5°
4 BF
72%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.7° 11.8°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 12.5°
1 BF
93%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.4° 19.8°
1 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
17.0° 14.7°
0 BF
70%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.6° 10.3°
2 BF
75%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
9.7° 8.1°
1 BF
100%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
7.4° 7.4°
2 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Photo 208073566 © BiancoBlue | Dreamstime.com

Mισόλογα για τον διαγωνισμό - μαμούθ του υπ. Παιδείας και κοινοβουλευτική αναφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πλαγίως και μέσω του διοικητικού συμβουλίου του ΙΤΥΕ-Διόφαντος επέλεξε να απαντήσει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, για τους σκιώδεις διαγωνισμούς («Το υπουργείο Παιδείας μοιράζει εκατομμύρια σε ιδιώτες», «Εφ.Συν.», 29/9/2022) μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για τον μετασχηματισμό των συμβατικών προγραμμάτων σπουδών σε ψηφιακό υλικό. Ο σύλλογος εργαζομένων, με αφορμή την προκήρυξη διαγωνισμού - μαμούθ των 52 εκατ. ευρώ, έκανε λόγο για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος για έργα και υπηρεσίες που υλοποιεί εδώ και χρόνια η (κρατική) Διεύθυνση Εκδόσεων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) «Διόφαντος».

Στη χθεσινή απάντηση του Δ.Σ. δε γίνεται αναλυτική αναφορά, ούτε στην αναγκαιότητα του έργου ούτε στο υπέρογκο κόστος του (σ.σ. όσες αντίστοιχες ψηφιακές υπηρεσίες έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα δεν ξεπερνούν το 1/5 του συγκεκριμένου προϋπολογισμού), ούτε δίνονται σαφείς απαντήσεις για ποιο λόγο επιλέγεται η λύση του ιδιώτη παρόχου. Σύμφωνα με το Δ.Σ., με βάση τις προκηρύξεις των έργων «δεν προκύπτει κατάργηση των συστημάτων ιδιοκτησίας ή διαχείρισης του ΙΤΥΕ Διόφαντος, αλλά διαλειτουργικότητα με αυτά». Αν ισχύει η παραπάνω θέση, προκύπτει το συμπέρασμα πως θα συλλειτουργούν διαφορετικά ψηφιακά συστήματα που θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα, κάτι που περιπλέκει την κατάσταση και υποτίθεται πως δεν είναι στρατηγικός στόχος του υπουργείου.

«Τη διαφαινόμενη εκτίμηση ότι αυτή η προσέγγιση ανάπτυξης νέων συστημάτων και υπηρεσιών θα οδηγήσει αργότερα σε κατάργηση ή αντικατάσταση συστημάτων και υπηρεσιών του ΙΤΥΕ Διόφαντος δεν την ενστερνιζόμαστε, όντας βέβαιοι για την υψηλή ποιότητα και αποτελεσματικότητα, λειτουργικά και οικονομικά, των παρεχόμενων από το ΙΤΥΕ Διόφαντος συστημάτων και υπηρεσιών», απαντά το διοικητικό συμβούλιο του ΙΤΥΕ στους εργαζομένους του. Προσθέτει δε πως «δεν υφίσταται θέμα τροποποίησης (και επομένως περιορισμού) των αρμοδιοτήτων του ΙΤΥΕ Διόφαντος», ενώ εξαίρει το «υψηλό αίσθημα καθήκοντος και τον υπερβάλλοντα ζήλο των εργαζομένων». Ωστόσο, επί έναν μήνα οι εργαζόμενοι δεν είχαν λάβει καμία απάντηση σε επιστολή τους στο διοικητικό συμβούλιο, ούτε είχαν οποιαδήποτε ενημέρωση για τους διαγωνισμούς. Επιπλέον, ενώ έχουν αιτηθεί συνάντηση με την υπουργό από το 2019, το αίτημά τους δεν έχει γίνει δεκτό. Σημειώνεται πως, παρότι πρόκειται για μια νευραλγική υπηρεσία με διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες, λόγω και της τεχνολογικής εξέλιξης, εδώ και 15 χρόνια δεν έχουν γίνει νέες προσλήψεις στον οργανισμό, όπου δουλεύουν περίπου 250 εργαζόμενοι, εκ των οποίων περίπου 40 (μόνο) είναι μόνιμοι. Στις αναφορές των εργαζομένων, πως δεν έχει γίνει τίποτα τα τελευταία 3 χρόνια για την κατάρτιση του απαραίτητου οργανογράμματος, το Δ.Σ. του ΙΤΥΕ σημειώνει πως δεν υπάρχει οργανόγραμμα εδώ και 11 χρόνια και ενημερώνει πως έχει καταθέσει σχετική πρόταση στο υπουργείο Παιδείας στις 30 Ιουνίου 2022, η οποία εξετάζεται.

Κοινοβουλευτική αναφορά για το θέμα προς την υπουργό Παιδείας κατέθεσαν, χθες, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου, καταγγέλλοντας τη διαρκή απαξίωση του οργανισμού και τη σταδιακή αφαίρεση αρμοδιοτήτων επ’ ωφελεία ιδιωτών. Οπως σημειώνουν, πρόκειται για έναν οργανισμό, ο οποίος, υλοποιώντας τη διαδικασία παραγωγής και διανομής των διδακτικών βιβλίων σε όλα τα δημόσια σχολεία, με την ανάπτυξη και εφαρμογή των συμβατικών και ψηφιακών μέσων στην εκπαίδευση, την υποστήριξη ηλεκτρονικών υποδομών του υπουργείου Παιδείας, όπως το «Myschool», έχει καταφέρει να περιορίσει δραστικά το κόστος και ταυτόχρονα να ανεβάσει σε αξιοπρόσεκτα ύψη την απόδοση σε όλους τους άνω τομείς. «Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο Παιδείας προκηρύσσει διαγωνισμό, προκειμένου να αναθέσει σε ιδιώτες τις άνω αρμοδιότητες, που μέχρι τώρα διαχειρίζεται με επιτυχία το ΙΤΥΕ. Η ενέργεια αυτή αποτελεί σπατάλη του δημοσίου χρήματος και απαξίωση του Οργανισμού», υπογραμμίζουν οι βουλευτές.

Εν τω μεταξύ, ας σημειωθεί πως ο διαγωνισμός παίρνει συνεχείς παρατάσεις -άγνωστο γιατί-, ενώ φημολογείται το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών τηλεπικοινωνίας για το αναμφισβήτητα προσοδοφόρο έργο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Mισόλογα για τον διαγωνισμό - μαμούθ του υπ. Παιδείας και κοινοβουλευτική αναφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας