Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
15°C
17.0° 12.5°
0 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
13°C
14.3° 11.4°
1 BF
80%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
13°C
13.8° 11.5°
1 BF
82%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
6°C
5.9° 5.9°
2 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ασθενής ομίχλη
7°C
9.6° 6.9°
2 BF
100%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
12°C
13.2° 11.2°
1 BF
85%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
8.4° 7.9°
0 BF
87%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
12°C
12.3° 12.3°
1 BF
82%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.9° 14.8°
3 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.0°
1 BF
77%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
0 BF
82%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
13°C
13.5° 13.5°
1 BF
71%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 14.9°
4 BF
82%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
12.3° 8.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αίθριος καιρός
13°C
12.7° 10.5°
1 BF
66%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.8°
1 BF
78%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
13°C
16.9° 12.7°
0 BF
83%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.1° 10.3°
3 BF
89%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.7° 12.0°
2 BF
100%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
7.7° 7.7°
1 BF
81%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 04 Μαρτίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κινητοποίηση χθες Τρίτη στο δημαρχείο Μυκόνου

Η καρδιά τους στην τάξη, η ζωή τους σε αταξία

Ο Τάσος Μουκατεμίδης είναι ο πρόεδρος των Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου-Μυκόνου. Μαζί με την Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων ο Σύλλογός τους πριν από λίγες μέρες εξέδωσε μια δραματική ανακοίνωση για το λαμπερό κατά τα άλλα νησί της Μυκόνου που ενώ διαθέτει 200.000 κλίνες (και δυσθεώρητα κέρδη από τον τουρισμό) δεν έχει δωμάτια για 60 εκπαιδευτικούς!

Τάσος Μουκατεμίδης

Από τον Μουκατεμίδη λοιπόν ξεκινήσαμε αυτό το ρεπορτάζ που θυμίζει περισσότερο οδοιπορικό στην εθνική μας απόγνωση, αφού μέσα από τις ιστορίες των δασκάλων και των καθηγητών στις περιηγήσεις τους ανά την Ελλάδα, ξεδιπλώνεται όλο το δράμα που ζει η χώρα των αλλεπάλληλων κρίσεων και των πολλαπλών μνημονίων. Κι αν τυπικά η εποχή της τρόικας έχει τελειώσει, οι πολιτικές λιτότητας και η φτωχοποίηση με τη νέα αφορμή της ενεργειακής κρίσης είναι ακόμα εδώ και στοιχειώνουν και τις σχολικές αίθουσες.

Οπως μας εξηγεί ο Τάσος Μουκατεμίδης, η εύρεση κατοικίας -ειδικά στη Μύκονο- αρχίζει να γίνεται δύσκολη την τελευταία δεκαετία, αλλά τη φετινή χρονιά πια έχει ξεφύγει εντελώς. «Το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό: η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η αντίληψη των κατοίκων που στρέφονται κυρίως στον τουρισμό, η πολιτεία που δεν διορίζει μόνιμους εκπαιδευτικούς και στέλνει αναπληρωτές. Το κράτος δεν έχει πάρει τα αναγκαία μέτρα ώστε να διασφαλίζει στέγη και αξιοπρεπή κατοικία, το υπουργείο Εσωτερικών κατάργησε το έκτακτο βοήθημα που δινόταν στους εκπαιδευτικούς. Τα κενά είναι τεράστια ακόμα, ενώ οι προσλήψεις είναι σταγόνα στον ωκεανό - και φέτος θα έχουμε πάνω από 50.000 αναπληρωτές».

«Συνάδελφοι παραιτήθηκαν»

Πολύκαρπος Ξενίδης

Ο Πολύκαρπος Ξενίδης είναι ο αντιπρόεδρος λειτουργών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μυκόνου. Μας μιλάει ενώ έχει μόλις ολοκληρωθεί η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών στο δημοτικό συμβούλιο. «Είχαμε για πρώτη φορά στα χρονικά τόσο μαζική συμμετοχή, το πρόβλημα πλέον μας αγγίζει όλους. Ωστόσο, η προσέγγιση του δήμου είναι επιδερμική, πάμε, μας ακούνε, τίποτα δεν γίνεται.Ο δήμος έχει νοικιάσει ένα συγκρότημα 10 κατοικιών που μπορούν να στεγάσουν 16 άτομα, ενώ το νησί πρέπει να στεγάσει 60 με 80 άτομα, συν τους μόνιμους που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο έξωσης. Πρέπει να επανέλθει το επίδομα στέγασης που έκοψε ο κ. Βορίδης και ζητά ο Δήμος Μυκόνου να επανέλθει, αφού το έδινε επί τρία χρόνια. Επίσης ο δήμος πρέπει να νοικιάσει χώρους στέγασης.

Πολλά σπίτια είναι διαθέσιμα από 1η Οκτωβρίου μέχρι 30 Μαΐου, οπότε οι συνάδελφοι βγαίνουν έξω. Υπάρχει μητέρα που πληρώνει ξενοδοχείο 80-100 ευρώ την ημέρα μέχρι να μπει σε σπίτι. Τέσσερις με πέντε συνάδελφοι παραιτήθηκαν γιατί δεν μπόρεσαν να τα βγάλουν πέρα με τα έξοδα - και άλλοι δύο το σκέφτονταν. Και όσοι εργάζονται με μειωμένο ωράριο έχουν απολαβές από 450 ευρώ. Και ο πρώτος μισθός καταβάλλεται τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου... Μας έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση. Είμαστε πολίτες β' κατηγορίας, οι συνθήκες δουλειάς είναι άθλιες, ειδικά για νέα παιδιά. Να σημειώσετε πως αν κάποιος αρνηθεί τον διορισμό, χάνει το δικαίωμα να κάνει τα χαρτιά του για δύο χρόνια. Το κράτος δηλαδή τιμωρεί τους φτωχούς που δεν τα βγάζουν πέρα». Η Μαριαλένα Παναγάκη είναι η πρόεδρος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πάρου-Αντιπάρου.

Μαριαλένα Παναγάκη

«Σπίτια προς ενοικίαση υπάρχουν, όμως επειδή έχει μεγαλώσει η τουριστική περίοδος δεν διατίθενται από την αρχή της σχολικής χρονιάς ή πρέπει να τα αφήσουν πριν από τη λήξη της», μας λέει ενώ ξεκινά να αφηγείται ιστορίες φρίκης για τους συναδέλφους της που βρίσκονται άστεγοι για κάποιες μέρες. «Καταφεύγουν σε κάμπινγκ, μεταφέρονται σε υπόγειες αποθήκες γιατί πρέπει να παραδώσουν τα σπίτια στους ιδιοκτήτες νωρίτερα, μετακινούνται από δωμάτιο σε δωμάτιο ή κοιμούνται για 2-3 μέρες στο αυτοκίνητο γιατί δεν μπορούν να πληρώνουν 50 ευρώ την ημέρα μέχρι να βρουν σπίτι. Συνάδελφος περνούσε την ημέρα της στο παγκάκι και κοιμόταν το βράδυ στο σπίτι, περιμένοντας τον ιδιοκτήτη να το παραδώσει», μας λέει η Παναγάκη, επισημαίνοντας ωστόσο πως κάποιοι ιδιοκτήτες παραχώρησαν δωμάτια είτε δωρεάν είτε σε πολύ λογικές τιμές ή προσπάθησαν να βρεθούν διαθέσιμα σπίτια.

Οπως μας εξηγεί η πρόεδρος, οι σύλλογοι εκπαιδευτικών σε συνεργασία με τον σύλλογο των ΟΤΑ το 2020 πέτυχαν να εγκριθεί επίδομα στέγασης 1.000 ευρώ από τον δήμο, δυστυχώς αυτό δεν έγινε ποτέ πράξη και τον Ιούλιο το ΥΠ.ΕΣ. το κατάργησε. «Το καλοκαίρι σε συνεργασία με το Σωματείο Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την Ενωση Γονέων, συναντηθήκαμε με τον δήμαρχο Πάρου και προτείναμε την αξιοποίηση ενός παλιού ξενοδοχείου στις Λεύκες και την παραχώρηση κάποιων από τα 14 δωμάτια που υπάρχουν. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί έστω κάποια προσωρινή λύση από την πλευρά του δήμου. Λύση στο πρόβλημα της στέγασης θα δοθεί μόνο με κυβερνητική πολιτική σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Απαιτούνται σχεδιασμός και συντονισμένες ενέργειες».

Η Ελένη Φάρκωνα είναι η πρόεδρος εκπαιδευτικών Π.Ε. Νάξου και μικρών Κυκλάδων. «Στη Νάξο δεν υπάρχει πρόβλημα στέγασης, αλλά τα έξοδα είναι πάρα πολλά», μας λέει. «Το μόνο πρόβλημα είναι το καλοκαίρι που αναγκάζονται να φύγουν οι εκπαιδευτικοί από το σπίτι για να μπουν οι τουρίστες, η σεζόν για εμάς τελειώνει την ίδια μέρα που τελειώνει η σχολική χρονιά - αυτό είναι το πρόβλημά μας, αλλά σε αυτή την περίπτωση στηρίζουμε ο ένας τον άλλο. Αυτό που μας καίει είναι τα καύσιμα και το σουπερμάρκετ».

«Μένουμε σε ξενοδοχεία»

Ντόρα Χριστοδούλου

Η Ντόρα Χριστοδούλου είναι η πρόεδρος εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανδρου, Κέας, Κύθνου και Σερίφου. Η ίδια εργάζεται εδώ και δύο χρόνια στο Μπατσί. «Υπάρχει σχετική πληθώρα σπιτιών στην Ανδρο, αλλά είναι θερινά καταλύματα με τα ελάχιστα μέσα, χωρίς θέρμανση ή ηλεκτρικές συσκευές. Μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου μπορεί να μείνουμε και σε κάποιον άλλο χώρο, ενώ στο τέλος της σχολικής χρονιάς, από τις 21 Ιουνίου υπάρχει πίεση και παζαρεύουμε ακόμα και με τις ώρες ώστε να δοθούν οι χώροι στους παραθεριστές, ενώ μεταφέρουμε τα πράγματά μας σε αποθήκες επί πληρωμή ή σε χώρους των σχολείων.

Συνολικά 35 συνάδελφοι στα νησιά μας, από τους 90 που έχει ο σύλλογος, είχαν πρόβλημα στέγης. Στη Σέριφο, στην Κέα και στην Κύθνο υπάρχει μεγάλη πίεση αφού τα σπίτια δίνονται για οχτώ μήνες. Είναι πολύ δύσκολη η μακροχρόνια μίσθωση, είμαστε σαν "χειμερινοί εποχικοί υπάλληλοι". Ανθρωποι 35, 40, 50 χρόνων δεν μπορούμε να έχουμε ένα μόνιμο σπίτι. Κάποιες φορές αναγκαζόμαστε να μείνουμε σε ξενοδοχεία, ειδικά στην αρχή κάθε χρονιάς. Οταν θέλουμε ο δάσκαλος -και οποιοσδήποτε δημόσιος λειτουργός- να προσφέρει τα μέγιστα στην κοινωνία, δεν μπορεί παρά να του προσφέρουμε σταθερότητα και ασφάλεια. Απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας. Ενας άνθρωπος που η ζωή του είναι σε κούτες και σε βαλίτσες πώς θα κάνει στα παιδιά μας μάθημα; Πώς μπορεί να μπει στην τάξη όταν η ζωή του δεν είναι σε τάξη; Και όλα αυτά σε δασκάλους χωρίς παιδιά και οικογένεια... καταλαβαίνετε, εκεί τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται. Το πρόβλημα εντείνεται στους αναπληρωτές, οι οποίοι έρχονται τελευταίοι, μπορεί και στα μέσα της χρονιάς, έχοντας μόνο τρεις εργάσιμες ημέρες από τη στιγμή που θα λάβουν το μήνυμα του διορισμού τους για να παρουσιαστούν στο σχολείο - μέσα σε δύο μέρες θα πρέπει να παράγουν έργο με τη ζωή τους στον αέρα!».

Οι μισθοί και τα ενοίκια στα νησιά

■ Οι μισθοί των εκπαιδευτικών είναι περίπου 750 ευρώ για τους νεοδιόριστους και 850 ευρώ για τους αναπληρωτές.

■ Οι εκπαιδευτικοί βαρύνονται με το κόστος μεταφοράς προς και από τα νησιά, με μια μικρή μείωση όταν πρωτοεγκαθίστανται και, ίσως, στις γιορτές.

ΣΥΡΟΣ: μια γκαρσονιέρα στο κέντρο της πόλης κοστίζει από 300 ευρώ.

ΠΑΡΟΣ: ένα δίχωρο στούντιο ή μια μεγάλη γκαρσονιέρα κοστίζει 300-350 ευρώ τον μήνα.

ΜΥΚΟΝΟΣ: ένα μονόχωρο 15-20 τ.μ. ξεκινάει από 350 και φτάνει 450, ενώ τα δίχωρα ξεκινάνε από 550 ευρώ.

ΑΝΔΡΟΣ: ένα μονόχωρο 20-25 τ.μ. κοστίζει 200-350 ευρώ. Στη Σέριφο, στην Κέα και στην Κύθνο τα αντίστοιχα ενοίκια μπορεί να είναι 300-350 ευρώ.

ΝΑΞΟΣ: στη Χώρα το ενοίκιο για μια γκαρσονιέρα είναι στα 200 ευρώ κι ένα 3άρι ξεκινάει από 350 ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η καρδιά τους στην τάξη, η ζωή τους σε αταξία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας