• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 25.0°C
  1 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 23.3°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.7°C / 21.7°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  0 BF
  79%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.7°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 22.0°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 22.8°C
  1 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  0 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  1 BF
  84%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 23.9°C
  2 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 23.9°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.2°C / 22.8°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.3°C / 21.7°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  77%
Ερχονται οι εξετάσεις-καρμανιόλα της Κεραμέως
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ερχονται οι εξετάσεις-καρμανιόλα της Κεραμέως

 • A-
 • A+
Περισσότεροι από 20.000 μαθητές θα μείνουν φέτος έξω από τα πανεπιστήμια ● Τι προβλέπουν οι αλλαγές του υπουργείου Παιδείας που εφαρμόζονται εν μέσω πανδημίας και ωθούν τα παιδιά προς τα ΙΕΚ, τα κολέγια ή το εξωτερικό.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στις 14 Ιουνίου ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις, ο πιο δύσκολος αγώνας για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου στις πιο δύσκολες συνθήκες των τελευταίων ετών - ακόμα και από την περσινή πρώτη χρονιά πανδημίας. Κλήθηκαν ν’ αντιμετωπίσουν μια μακρά περίοδο τηλεκπαίδευσης, τις συνέπειες αυτής στους όρους της προετοιμασίας τους και στο τέλος την αιφνιδιαστική επίθεση Κεραμέως με το σπαθί της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), η οποία εκ προοιμίου αφήνει εκτός ΑΕΙ 20.000 με 30.000 υποψηφίους.

Και μην ξεχνάμε: Για πρώτη φορά υπουργός Παιδείας άλλαξε το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με άμεση ισχύ. Ποτέ κανείς ομόλογος της κ. Κεραμέως δεν τόλμησε τέτοια ανέντιμη πολιτική πράξη. Και χωρίς παγκόσμια επιδημία.

Παρ’ όλα αυτά, οι φετινοί υποψήφιοι καλούνται να αντεπεξέλθουν στο τελευταίο και πιο σημαντικό στοίχημα της χρονιάς και παράλληλα στο πρώτο σοβαρό για το μέλλον τους με ό,τι μπόρεσαν ή δεν μπόρεσαν να καταφέρουν. Και είναι αβέβαιο αν ικανοποιεί η άποψη της υπουργού ότι όσοι μπαίνουν με χαμηλούς βαθμούς στα ΑΕΙ δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, «να μην κοροϊδεύουμε» (sic) τα παιδιά.

Eίναι, επίσης, εξαιρετικά αβέβαιο έως απίθανο να ικανοποιεί εκείνα τα παιδιά που είτε θα αναγκαστούν να πάνε στα κολέγια πληρώνοντας ακριβά το πτυχίο που υπόσχεται να τους εξομοιώσει με όσους περάσουν τώρα στα δημόσια Πανεπιστήμια είτε θα προτιμήσουν αντί να πάνε στα ΙΕΚ –που διαφημίζει ως αντίπαλο δέος η υπουργός– να ξενιτευτούν για να κάνουν τις σπουδές που ονειρεύονται.

Και μια και ο λόγος για κοροϊδία, είναι ντροπιαστικό να λες τόσο στον μέτριο μαθητή όσο και στον άριστο που στραβοπάτησε να μην έχουν άλλη επιλογή από τα εγκαταλελειμμένα ΙΕΚ με τον βαθμό του απολυτηρίου. Δηλαδή οι άριστοι, αντί για Ιατρική, Νομική ή ΕΜΠ, να δεχτούν την τεχνική ιδιότητα του ΙΕΚ ή οι μέτριοι να ξεχάσουν ότι υπάρχουν Πανεπιστήμια. Ε, λοιπόν, οι πρώτοι θα προτιμήσουν αν μπορούν την Αγγλία κι αν δεν μπορούν τη Ρουμανία (άντε και την Ολλανδία όσο κρατάει χαμηλά τα δίδακτρα). Ή, φυσικά, τα κολέγια, με τη βοήθεια Κεραμέως. Εντιμο; Δεν το λες. Ούτε δίκαιο ούτε πολιτικά ορθό ούτε κοινωνικά αποδεκτό και ίσως το τελευταίο το καταλάβει η κυβέρνηση σε λίγους μήνες, αλλά τότε θα είναι αργά και για την ίδια.

Χωρίς επιλογή

Το ανάλογο ισχύει και για τους μαθητές που δεν κυνηγούν δημοφιλείς σχολές αλλά ανώτατες σπουδές σε πολλά άλλα τμήματα. Οσα δηλαδή απομείνουν από το κλείσιμο, που θα φανεί σε λίγες ημέρες με την ανακοίνωση των εισακτέων σε όλα τα ιδρύματα της χώρας. Δεν μπορεί η ίδια η υπουργός να βάζει υποψηφίους σε προκατασκευασμένο δίλημμα: ή Πανεπιστήμιο ή ΙΕΚ. Πού είναι το δικαίωμα της επιλογής; Πού είναι το δικαίωμα έναντι της διάκρισης; Και τι να πουν τα παιδιά των ΕΠΑΛ ή των Εσπερινών; Πού θα πάνε; Στα ΙΕΚ ή στα απλησίαστα ΑΕΙ;

Το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης δεν είναι παντεσπάνι Αντουανέτας. Ειδικά όταν όλη η πίτα της εκπαίδευσης της χώρας, από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο, έχει σαπίσει.

Οι τρεις αλλαγές στις φετινές πανελλαδικές:

1) Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Αφού ανακοινωθούν οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, θα υπολογιστεί ο μέσος όρος της βαθμολογίας των υποψηφίων όλης της Ελλάδας σε κάθε ένα από τα 4 μαθήματα του κάθε Επιστημονικού Πεδίου. Η τελική βάση θα διαμορφωθεί με τον πολλαπλασιασμό του μέσου όρου με τους συντελεστές εύρους 0,8 έως 1,2 ανάλογα με την υπόδειξη των τμημάτων.

2) Συντελεστές βαρύτητας. Επιστρέφουν και αφορούν τα δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Εχουν ήδη ανακοινωθεί.

3) Δυνατότητα παράλληλου και προαιρετικού μηχανογραφικού για απευθείας εισαγωγή στα ΙΕΚ με βαθμό απολυτηρίου.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ψωμί, Παιδεία, Αστυνομία 
Ποια τα όπλα και καθήκοντα της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Το επικίνδυνο τρίπτυχο. Θεσπίζεται αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο με ποινές κατά φοιτητών.
Ψωμί, Παιδεία, Αστυνομία 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αυλαία στις Πανελλαδικές
Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας εξετάζονται παραδοσιακά την πρώτη ημέρα μαθητές και μαθήτριες των Γενικών Λυκείων.
Αυλαία στις Πανελλαδικές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επιβράβευση στους «αρίστους»
Μπόνους για τους «αρίστους» είτε σε οικονομική μορφή είτε σε μόρια προβλέπει το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Επιβράβευση στους «αρίστους»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τροπολογία για την αστυνομοκρατία στα Πανεπιστήμια
Στα Πρυτανικά Συμβούλια θέτει την αρμοδιότητα σχετικά με το πλαίσιο για τις Επιτροπές Ασφάλειας και Προστασίας το υπουργείο Παιδείας με νέα τροπολογία.
Τροπολογία για την αστυνομοκρατία στα Πανεπιστήμια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χαοτικό σχέδιο για επιστροφή στις τάξεις
Διαρκής σύγχυση στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την επιστροφή στα σχολεία, αλλά και την ταυτόχρονη τηλεκπαίδευση.
Χαοτικό σχέδιο για επιστροφή στις τάξεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Κόβουν» 16.000 εισακτέους
Οι συντελεστές που ανακοίνωσαν τα Πανεπιστήμια επιβεβαίωσαν τους φόβους για τις επιπτώσεις της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ● Πέραν της μείωσης των εισακτέων, το 30% δεν θα βρει καμία θέση στα Πανεπιστήμια, ενώ...
«Κόβουν» 16.000 εισακτέους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας