ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Προθέρμανση με τις πρώτες διαμαρτυρίες είχαμε χθες στη Θεσσαλονίκη κόντρα στις νέες ρυθμίσεις για την εκπαίδευση και η συνέχεια θα δοθεί αύριο Τετάρτη. Χθες ήταν μαθητές και εκπαιδευτικοί έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και την Περιφερειακή Εκπαίδευση, αύριο θα είναι γονείς έξω από το ΥΜΑΘ.

Μαθητές μέλη της «Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης» βρέθηκαν χθες έξω από το ΥΜΑΘ -φορώντας μάσκες και τηρώντας τα μέτρα προστασίας- και κρατώντας πανό και κόκκινα μπαλόνια εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας όσο και στην τοποθέτηση καμερών στις σχολικές αίθουσες.

Οπως έγραφαν τα συνθήματά τους, «Τα σχολεία γίνονται ριάλιτι σόου κι εμείς πρωταγωνιστές χωρίς δικαιώματα» ή «Με τους αγώνες μας το 2014 καταργήσαμε την Τράπεζα Θεμάτων, αυτό θα ξανακάνουμε», ενώ υπήρχε και αναφορά στα ζητήματα υγιεινής των σχολικών μονάδων.

Οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συγκεντρώθηκαν έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας θέτοντας ζητήματα ακαταλληλότητας κάποιων αιθουσών και κυρίως το ζήτημα της καταγραφής και της διαδικτυακής αναμετάδοσης της διδασκαλίας.

Αύριο θα βρεθούν έξω από το ΥΜΑΘ γονείς και συγκεκριμένα η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με κεντρικό αίτημα «να επιστραφεί το νομοσχέδιο», το οποίο με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν ως αντι-εκπαιδευτικό, ενώ εκφράζουν την αντίθεσή τους «στο μάθημα-τηλεSHOW!!!!» όπως αναφέρουν για την πρόθεση να μπουν κάμερες στις σχολικές αίθουσες.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, με το ν/σ θα υπάρξει «αύξηση αριθμού μαθητών σε Δημοτικό – Νηπιαγωγείο στους 26, ελάχιστο όριο μαθητών για τη συγκρότηση τμήματος 20 και 16 αντίστοιχα, άρα συμπτύξεις τμημάτων, μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών», το Λύκειο θα μετατραπεί σε «εξεταστική αρένα», ενώ διαφωνούν και με το ηλικιακό όριο των 17 ετών για τα ΕΠΑΛ.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τις κάμερες, σημειώνουν ότι «με το μέτρο αυτό διαλύεται κάθε έννοια παιδαγωγικής σχέσης, δεσμών, αλληλεπίδρασης, ελευθερίας, εμπιστοσύνης, γνώσης» και τονίζουν ότι «τα παιδιά μας δεν θα γίνουν στρατιωτάκια ακούνητα, αμίλητα και αγέλαστα προκειμένου να ανταποκριθούν στην παρακολούθησή τους από κάθε είδους “μάτι” που έχει τη δυνατότητα να το κάνει».