Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το υπουργείο Παιδείας νομιμοποιεί (παρα)θρησκευτική οργάνωση
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το υπουργείο Παιδείας νομιμοποιεί (παρα)θρησκευτική οργάνωση

  • A-
  • A+
Η Πανελλήνια Ενωση Γονέων «Η Χριστιανική Αγωγή» είναι γνωστή από τη συμμετοχή της στην ανάρτηση της κατάπτυστης αφίσας ενάντια στις αμβλώσεις στο μετρό, ενώ παλιότερα είχε κρατήσει «ομήρους» τους μαθητές δημοτικού σχολείου, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από γονείς, μαθητές και πολίτες.

Με εντολή του υπουργείου Παιδείας, εκπαιδευτικοί και μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλούνται να συμμετάσχουν σε ημερίδα με θέμα «Σύγχρονη Παιδεία και Ελληνορθόδοξη Παράδοση», η οποία διοργανώνεται από μια (παρα)θρησκευτική οργάνωση με παρελθόν...

Το υπουργείο καλεί τις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να ενημερώσουν σχετικά όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές καθώς και τα 15μελή Μαθητικά Συμβούλια Λυκείων της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία μάλιστα η Χριστιανική Αγωγή καλεί να συμμετάσχουν ενεργά στην ημερίδα, αποστέλλοντας προτάσεις σχετικά με το ασαφές θέμα «Μαθητές Λυκείου σήμερα σκέπτονται και προτείνουν».

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), η οποία σχολιάζει την απόφαση του υπουργείου να συναναστραφεί με την εν λόγω οργάνωση, την ίδια στιγμή που αρνείται να συναντηθεί με τη συνομοσπονδία που εκπροσωπεί χιλιάδες γονείς. «Γιατί το υπουργείο Παιδείας δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία όταν η ΑΣΓΜΕ έκανε ημερίδες για το πρόβλημα της σχολικής στέγης ή για το ζήτημα της τοξικοεξάρτησης;» είναι το ερώτημα που -ορθώς- θέτει η συνομοσπονδία.

Αλλά ας θυμηθούμε ποια είναι η Πανελλήνια Ενωση Γονέων «Η Χριστιανική Αγωγή». Πρόσφατα τη συναντήσαμε ως ένα από τα χριστιανικά σωματεία που τάχθηκαν κατά του δικαιώματος στην άμβλωση, αναρτώντας αφίσα σε κεντρικό σταθμό του μετρό, αλλά και παλιότερα, απασχόλησε την επικαιρότητα, όταν αρνούνταν πεισματικά να εγκαταλείψει τον χώρο όπου λειτουργούσε το 73ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, κρατώντας «ομήρους» τους μαθητές του σχολείου, γεγονός το οποίο προκάλεσε την αντίδραση γονέων, μαθητών και κινήσεων πόλης που διεκδικούσαν με μαζικές κινητοποιήσεις την απομάκρυνση της οργάνωσης από το χώρο.

Η «Εφ.Συν.» έγραφε στις 20.11.2014 [«Ομηροι της (παρα)θρησκευτικής ΓΕΧΑ σε δημοτικό σχολείο»] ότι η έκταση όπου στεγάζεται το σχολείο ανήκει στο Δημόσιο, το οποίο είχε επανειλημμένα ζητήσει την απομάκρυνση της οργάνωσης ήδη από το 1981, με Πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής, το οποίο μπορεί να επικυρώθηκε δύο φορές από το Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά ουδέποτε εκτελέστηκε. «Η Χριστιανική Αγωγή» έχει στραφεί κατά του Δημοσίου, προσφεύγοντας ακόμη και στον Αρειο Πάγο, διεκδικώντας την κυριότητα του χώρου.

Είναι η ίδια οργάνωση που το μακρινό 2009, με επιστολή της προς τον υπουργό Παιδείας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, ζητούσε να μη σταλούν στα σχολεία τα εγχειρίδια για το μάθημα της Σεξουαλικής Αγωγής «ώστε να δοθεί η δυνατότητα να εκφραστούν εν προκειμένω όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι επαΐοντες (γονείς, εκπαιδευτικοί, παιδίατροι, παιδοψυχολόγοι, Εκκλησία) και κατόπιν μελέτης των απόψεων αυτών, ως υπεύθυνη κυβέρνηση να λάβετε την όποια απόφαση (περί αποστολής ή πολτοποίησης των βιβλίων αυτών), αναλαμβάνοντας και το αντίστοιχο πολιτικό κόστος».

Μια μέρα μετά τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, ο οποίος σημαδεύτηκε φέτος από υποχρεωτικό εκκλησιασμό μαθητών και κατήχηση εντός των σχολικών αιθουσών, διανομή ομοφοβικών φυλλαδίων και κήρυγμα μίσους από ιερέα, έρχεται η είδηση της νομιμοποίησης (παρα)θρησκευτικής οργάνωσης από το υπουργείο Παιδείας. Ενέργειες τέτοιας φύσεως καταδεικνύουν σαφή στροφή προς τον σκοταδισμό, στροφή η οποία φέρει την επίσημη υπογραφή του υπουργείου Παιδείας. Και αυτό πρέπει, τουλάχιστον, να μας προβληματίσει.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εξ αποστάσεως διδασκαλία, αλλά όχι για όλους
Από το 3ο Γενικό Λύκειο Νέας Φιλαδελφείας θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, σήμερα, στις 14.00, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.
Εξ αποστάσεως διδασκαλία, αλλά όχι για όλους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αλλαγές στο Λύκειο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου θα περιέχει, μεταξύ άλλων, αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια, ρυθμίσεις σχετικά με τα νέα προγράμματα σπουδών, τις δομές υποστήριξης της εκπαίδευσης και την...
Αλλαγές στο Λύκειο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ασφυκτιά το τμήμα Διαιτολογίας του Χαροκοπείου από τον τεράστιο αριθμό μετεγγραφών
Ο μεγάλος αριθμός μετεγγραφέντων φοιτητών έχει φέρει το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε οριακή κατάσταση, με τους φοιτητές να προχωρούν σε κινητοποίηση, στην είσοδο...
Ασφυκτιά το τμήμα Διαιτολογίας του Χαροκοπείου από τον τεράστιο αριθμό μετεγγραφών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απόφαση-σφήνα για την Κεραμέως από το ΣτΕ
Νεότερη ετυμηγορία που καθαρογράφηκε χτες υποστηρίζει ότι το υπουργείο Παιδείας πρέπει να μεριμνά για την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης. Τι θα εισηγηθεί το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Απόφαση-σφήνα για την Κεραμέως από το ΣτΕ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Παγώνουν το εθνικό απολυτήριο και η αξιολόγηση
Διαδοχικές συναντήσεις με τις δύο μεγαλύτερες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες είχε η Νίκη Κεραμέως, όπου συζητήθηκαν τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου και από τις οποίες προκύπτει πως η υπουργός «παγώνει» ζητήματα που...
Παγώνουν το εθνικό απολυτήριο και η αξιολόγηση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι πρώτοι 1.040 μόνιμοι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή
Η ανακοίνωση των επιτυχόντων για τους μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή αποτελεί αναμφισβήτητα ευχάριστη είδηση, ωστόσο οι πανηγυρισμοί της υπουργού Παιδείας μόνο έκπληξη μπορούν να προκαλέσουν.
Οι πρώτοι 1.040 μόνιμοι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας