ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Γιώτα Τέσση
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Δύο σκέλη έχει η έφεση που άσκησε η Εισαγγελία Εφετών κατά της πρόσφατης απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών που καταδίκασε τον Δημήτρη Λιγνάδη για δύο βιασμούς ανηλίκων και τον αθώωσε για άλλους δύο. Η εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Χαλβά, αφού μελέτησε τα πρακτικά της δίκης και έλαβε γνώση του σκεπτικού των δικαστών (τακτικών και ενόρκων), άσκησε έφεση για το ύψος των ποινών αλλά και για την αθώωση του κατηγορούμενου σχετικά με τον έναν βιασμό.

Αυτό σημαίνει αφενός ότι ο Δ. Λιγνάδης θα κάτσει στο εδώλιο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου κατηγορούμενος για τρεις βιασμούς ανηλίκων και όχι μόνο για τους δύο για τους οποίους καταδικάστηκε και αφετέρου ότι θα μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης μεγαλύτερη από αυτήν που όρισε το πρωτόδικο δικαστήριο, των 12 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Χαλβά έκρινε ότι η κατάθεση του Αλί, οι μάρτυρες και τα αποδεικτικά στοιχεία συνηγορούν στο ότι έχει τελεστεί ο βιασμός του από τον τέως καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών τον είχε κρίνει κατά πλειοψηφία (5-2) αθώο λόγω αμφιβολιών. Υπέρ της ενοχής είχαν ταχθεί δύο ένορκοι.

Η εισαγγελέας Εφετών έκρινε, επίσης, ότι είναι μικρή η ποινή κάθειρξης των 12 ετών (κατά συγχώνευση) για τα κακουργήματα των δύο βιασμών ανηλίκων, λόγω της απαξίας και της βαρύτητας της πράξης, της βλάβης που προξένησε στα θύματα, της έντασης του δόλου του κατηγορουμένου, αλλά και της εκμετάλλευσης της εμπιστοσύνης κάθε παθόντος λόγω της ανηλικότητάς τους. Ο νόμος προβλέπει ποινές από 5 έως 15 έτη για κάθε βιασμό.

Τελικά, η απόφαση του ΜΟΔ δεν προκάλεσε μόνο το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά και την άμεση αντίδραση της Εισαγγελίας Εφετών. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο του Δ. Λιγνάδη αναμένεται να οριστεί το 2023.