Μία κενή σειρά καθισμάτων χώριζε το εδώλιο του κατηγορούμενου Πέτρου Φιλιππίδη από τις θέσεις στις οποίες κάθονταν η σύζυγός του, Ελπίδα Νίνου, και ο γιος τους στη μικρή δικαστική αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών. Κάθε φορά που η διαδικασία διακοπτόταν, ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης, που κατηγορείται για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού, γύριζε προς τα πίσω αναζητώντας με το βλέμμα την οικογένειά του.
Η εικόνα του δεν θύμιζε σε τίποτα τον άλλοτε πρωταγωνιστή του θεάτρου και της τηλεόρασης, όμως δεν έμοιαζε ούτε και με αυτήν που την πρώτη μέρα της δίκης περιέγραφε ο συνήγορός του, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ζητώντας διακοπή. Ούτε με καροτσάκι μεταφέρθηκε ο κατηγορούμενος, ούτε ανήμπορος να περπατήσει ήταν, ούτε αγνώριστος επειδή έχει χάσει τόσα πολλά κιλά.
Μέσα στο γκρι κοστούμι του, ο κατηγορούμενος ένιωθε εμφανώς άβολα με τις χειροπέδες και τα φλας των φωτογράφων που είχαν έρθει για μια διαφορετική πρεμιέρα. Δεν έκανε καμία δήλωση· όχι προς τους δημοσιογράφους (που ούτως ή άλλως δεν αναμενόταν) αλλά ούτε προς το δικαστήριο, όπως είθισται όταν ο εισαγγελικός λειτουργός ολοκληρώνει την ανάγνωση του κατηγορητηρίου.
Σηκώθηκε όρθιος μόνο για να δηλώσει τα στοιχεία του όταν του ζητήθηκε από την πρόεδρο και μετά βίας ακουγόταν στο ένα μέτρο. Αντίθετα, ακόμα και έξω από την αίθουσα ακούγονταν οι φωνές των δικηγόρων του, ιδίως της Κικής Πακιρτζίδου που, απευθυνόμενη στις καταγγέλλουσες, είπε: «Εκτίθεστε, κυρίες μου, ποικιλοτρόπως, και δεν μπορείτε να έρχεστε να ρίχνετε εκ των υστέρων δάκρυα στο ποινικό ακροατήριο».
Η ένταση που προκλήθηκε από τα λεγόμενα και το ύφος της συνηγόρου υπεράσπισης προκάλεσε διακοπή της διαδικασίας για να ηρεμήσει η κατάσταση, ενώ είναι ενδεικτικό ότι ο έμπειρος ποινικολόγος Μ. Δημητρακόπουλος σε μια αποστροφή του λόγου του χαρακτήρισε «αιχμηρό» τον λόγο της συναδέλφου του και επέλεξε να είναι εκείνος που θα κρατήσει χαμηλότερους τόνους επειδή, όπως είπε, «δεν θέλω να πυροδοτώ εντάσεις».
Ωστόσο στη συνέχεια έψεξε την πρόεδρο της έδρας όταν του ζήτησε να ολοκληρώσει την αγόρευσή του και να μην αναφέρεται σε θέματα εκτός της υπόθεσης, όπως τι σχολιάζει η παρουσιάστρια Κατερίνα Καινούργιου στην εκπομπή της.
Πρόεδρος: Δεν μας ενδιαφέρει αυτό, ολοκληρώστε κύριε συνήγορε.
Μ. Δημητρακόπουλος: Εχετε μπροστά σας έναν άνθρωπο που έχει αγορεύσει 15 φορές μπροστά στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και δεν μου είπε ποτέ ένας πρόεδρος «ολοκληρώστε...».
Οι δικηγόροι του Πέτρου Φιλιππίδη αναφέρονταν συνεχώς σε τηλεοπτικές εκπομπές και δημοσιεύματα για να ενισχύσουν τον ισχυρισμό τους ότι «η δικογραφία έχει γίνει φέιγ βολάν» και να ζητήσουν να απορριφθεί το αίτημα των δύο εκ των τριών καταγγελλουσών να καταθέσουν κεκλεισμένων των θυρών.
Πρόκειται για τρεις νέες γυναίκες που ως δημοσιογράφοι τις είδαμε πρώτη φορά στη δικαστική αίθουσα καθώς δεν έχουν δώσει καμία συνέντευξη, ούτε καν με γυρισμένη πλάτη, και δεν κάνουν δηλώσεις στα κανάλια ή στον Τύπο. Απεναντίας, σε όλες τις εκπομπές που επικαλούνταν ο κ. Δημητρακόπουλος έχει εμφανιστεί ο ίδιος από τότε που ανέλαβε την υπόθεση, σε μια εντελώς διαφορετική τακτική από τον προκάτοχό του, Θέμη Σοφό.
«Εμείς ευτελίζουμε τα θύματα ή τα θύματα ευτελίζονται με αυτά που λένε; Δεν μπορείτε να κλείσετε τις πόρτες γι’ αυτόν τον άνθρωπο που έχει χάσει την ελευθερία του και κρέμεται στα μανταλάκια», επέμενε η δικηγόρος του κατηγορούμενου, Κική Πακιρτζίδου, και έκανε λόγο για «νομική ντροπή». Οπως σχολίασε ο δικηγόρος δύο καταγγελλουσών Ανδρέας Βαγγόπουλος, «είναι νομική ντροπή η προφυλάκιση του κατηγορούμενου με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή-εισαγγελέα; Η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου για την παραπομπή του στη δίκη; Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για μη άρση της προσωρινής κράτησης; Δεκαπέντε δικαστές έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση και ακούμε για νομική ντροπή...».
Στον ισχυρισμό του Μ. Δημητρακόπουλου ότι ο Π. Φιλιππίδης θα μπορούσε να μοιράζει εξώδικα για να μην αναφέρονται στο όνομά του, ο Αλέξανδρος Μίντζιας (επίσης δικηγόρος δύο καταγγελλουσών) αντέτεινε: «Μα, ο κύριος Φιλιππίδης, χωρίς να προηγηθεί καμία καταγγελία και καμία αναφορά στο όνομά του, έστειλε εξώδικο προς όλους να μη γραφεί το παραμικρό».
Τελικά, παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέως, οι τρεις τακτικοί δικαστές έκαναν ομόφωνα δεκτό το αίτημα. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, που ήταν καθαρά νομικό, οι τέσσερις ένορκοι δεν είχαν δικαίωμα ψήφου. Η πρόεδρος επικαλέστηκε το άρθρο 330 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σύμφωνα με το οποίο «αν η δημοσιότητα σε δίκη εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας έχει ως συνέπεια την ιδιαίτερη ψυχική ταλαιπωρία ή τον διασυρμό του θύματος και μάλιστα ανηλίκου, το δικαστήριο διατάσσει τη διεξαγωγή της δίκης ή ενός μέρους της χωρίς δημοσιότητα».
Παράλληλα σημείωσε με έμφαση πως «το δικαστήριο κρίνει ότι η διεξαγωγή της δίκης κεκλεισμένων των θυρών διευκολύνει επειδή οι καταγγέλλουσες θα νιώσουν άνετα να αναφερθούν σε λεπτομέρειες που θα βοηθήσουν να αναζητήσουμε καλύτερα την αλήθεια».
Ετσι η αίθουσα άδειασε και ξεκίνησε η κατάθεση της γυναίκας που καταγγέλλει τον Πέτρο Φιλιππίδη για βιασμό της κατ’ εξακολούθηση το 2008. Σύμφωνα με τον συνήγορό της, «είναι κομβική, δύσκολη και μακρά. Κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με την ανάκριση και θα συνεχιστεί και στην επόμενη συνεδρίαση». Σύμφωνα με τον συνήγορο του Πέτρου Φιλιππίδη, «δυστυχώς, οι πολλές αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε η καταγγέλλουσα δεν θα γίνουν ποτέ γνωστές».
● Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή 1 Απριλίου, ξανά κεκλεισμένων των θυρών, με τις ερωτήσεις όλων των δικηγόρων στην πρώτη καταγγέλλουσα. Την ίδια μέρα στη διπλανή αίθουσα θα συνεχίζεται η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας