Για έκτη φορά άκουσε χθες η Βίκυ Σταμάτη το «όχι» των δικαστών για αναστολή εκτέλεσης της ποινής της. Είχε προηγηθεί η κατάθεση-«ποταμός» της πρώην συζύγου του εξαδέρφου του Ακη Τσοζατζόπουλου, Νίκου Ζήγρα, η οποία αναφέρθηκε στην πιο «μελανή» -όπως τη χαρακτήρισε- περίοδο της ζωής της αλλά έκανε και αναφορά στην προσωπικότητα και τον χαρακτήρα όχι μόνο του ανθρώπου που έζησε μαζί του αλλά και στην κατηγορούμενη Βίκυ Σταμάτη.
Οταν το δικαστήριο εκφώνησε την απορριπτική του απόφαση σχετικά με την αίτηση αποφυλάκισης της Βίκυς Σταμάτη, ο Ακης είπε στους δικαστές «ντροπή σας, πήρατε εκδικητική απόφαση, απάνθρωπη» και η ίδια η κατηγορούμενη αντέδρασε ζητώντας την εξαίρεση όλης της έδρας.
«Ηθελα να ξέρω για ποιο λόγο έρχομαι στα δικαστήρια, δεν αισθάνομαι ένοχη για καμία παράνομη πράξη… Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν μητέρες σε αυτήν την αίθουσα και να είναι ελεύθερες και να μην έρχονται να συνδράμουν μια μάνα και το παιδί της».
Οι χειροπέδες είναι για τα χέρια, όχι για το στόμα, είπε ακόμα η Βίκυ Σταμάτη, κάνοντας λόγο και για «απαράδεκτη κακότητα και εκδικητικότητα. Εισαγγελέας και δικαστές αντιμετωπίζουν μια ασθενή όπως εγώ», συνέχισε και τόνισε: «Δεν θα καμφθώ, όταν θα είμαι νεκρή από αισθήσεις δεν θα έχει κανένα νόημα να είμαι κοντά στο παιδί μου. Δικάζομαι ως Τσοχατζοπούλου, όχι ως Σταμάτη, έλεος πια», συμπλήρωσε. «Ανοίξατε δύο τάφους» τόνισε.
Νωρίτερα το πρωί και ενώ ο Νίκος Ζήγρας επέλεξε να απουσιάζει από το εδώλιο, κατέθεσε στο δικαστήριο η πρώην σύζυγός του Σόνια Λεοντοπούλου, η οποία αμφισβήτησε ακόμα και την αξιοπιστία του αποκαλυπτικού σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά κατηγορούμενου. «Η περίοδος που έζησα με τον Νίκο Ζήγρα ήταν η πιο μελανή της ζωής μου. Οπως οι Γερμανοί με τον Χίτλερ έχουν το μαύρο στίγμα, έτσι ένιωθα και γω που ήμουν μαζί του», ανέφερε στο δικαστήριο η μάρτυρας.
Στην κατάθεσή της επανέλαβε όσα είχε καταθέσει και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, χαρακτηρίζοντας τον Ν. Ζήγρα… τσιγκούνη. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είχε μια τσιγκουνιά πολύ παράξενη, όσο ήμασταν μαζί κάναμε δυο ταξίδια, τα υπόλοιπα ταξίδια του ήταν Βιέννη, Ζάλτσμπουργκ κ.α. μόνος του. Στο σπίτι που μέναμε μαζί δεν είχαμε για έξι μήνες ούτε κουρτίνες, ούτε μαχαιροπίρουνα. Εμαθα ότι διακινούσε εκατομμύρια από τους δύο εισαγγελείς που τον ανέκριναν. Ενιωσα ότι ζούσα σε ένα ψέμα».
«Ασπίδα προστασίας του Ακη» ο Ζήγρας
Η μάρτυρας υποστήριξε ότι ο Ν. Ζήγρας λειτουργούσε ως «η ασπίδα προστασίας του Ακη Τσοχατζόπουλου» για να προσθέσει: «Αισθανόμουν ότι είχε εκπαιδευτεί για να προστατεύει ένα υψηλό πρόσωπο. Από τον κ. Ζήγρα γνώρισα οκτώ ανθρώπους και οι οκτώ ή είναι φυλακή ή είναι κατηγορούμενοι. Η μόνη που είμαι εκτός είμαι εγώ…».
Η κ. Λεοντοπούλου ανέφερε ακόμη στο δικαστήριο πως δεν περίμενε ποτέ ο Ν. Ζήγρας να μιλήσει εις βάρος του Α. Τσοχατζόπουλου, ενώ μιλώντας για τη ζωή της Β. Σταμάτη και του πρώην υπουργού, τη χαρακτήρισε πλουσιοπάροχη. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο Ν. Ζήγρας είχε νοικιάσει ένα τζετ στο όνομά του, προκειμένου το ζεύγος Τσοχατζόπουλου να μεταβεί στη Σαρδηνία για διακοπές.
Μάλιστα περιέγραψε και μια σκηνή από ένα ταξίδι των δύο ζευγαριών στη Βιέννη λέγοντας: «Ημασταν σε ένα εστιατόριο στη Βιέννη και εκεί είχαν κάτι ποτήρια που στέκονται πλαγίως. Εγώ είπα ότι με εκνευρίζουν. Τότε, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε: “Βίκυ μου έχουμε και μεις τέτοια”. Και τότε εκείνη του απάντησε: ‘’Μα αγάπη μου τα δικά μας είναι Μπακαρά…’’».
Η κ. Λεοντοπούλου συνέχισε λέγοντας για τη Βίκυ Σταμάτη πως «είχε χαστουκίσει μια Φιλιππινέζα υπηρέτρια της» την οποία -όπως είπε- η ίδια είχε κρύψει στο σπίτι της. «Της είχε πάρει και το διαβατήριο» είπε. Ωστόσο, μιλώντας για την πρώην σύζυγο του Ακη Τσοχατζόπουλου, Γκουντρούν Μολντενάουερ, η μάρτυρας ανέφερε πως «ήταν πολύ αγαπητή, άψογη», ενώ η Αρετή Τσοχατζοπούλου είπε πως ήταν ένα «αξιόλογο και ιδιαίτερο άτομο».
