Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές

  • A-
  • A+
Επί πέντε ώρες κατέθετε ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης, άνθρωπος-κλειδί στην υπόθεση της Novartis, που από προστατευόμενος μάρτυρας κατέστη κατηγορούμενος, όταν επιχείρησε να διαφύγει οικογενειακώς στο εξωτερικό πέρυσι τον Δεκέμβριο. Είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δέχτηκε πιέσεις από εισαγγελείς να κατονομάσει και να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα.

Το πρόσωπο με τις πολλές ιδιότητες στην υπόθεση της Novartis, ο Νίκος Μανιαδάκης, κατέθετε επί πέντε ώρες χθες για τους δικονομικούς χειρισμούς της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς σχετικά με τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis.

Ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, που καθόριζε τις τιμές του φαρμάκου, σε ρόλο μάρτυρα ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή, κατήγγειλε «χειραγώγηση» στην έρευνα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς για το Novartis-gate, επαναλαμβάνοντας ότι δέχτηκε πιέσεις για να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε σε σχέσεις που είχε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς με την τότε ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς ελέγχονταν από την εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου.

Αντίθετα, δεν αναφέρθηκε σε ονόματα της τότε ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης ή άλλων πολιτικών προσώπων, καθώς πιέσεις τού ασκήθηκαν μόνο από την πλευρά των εισαγγελικών λειτουργών.

Οι τελευταίοι -κατά τους ισχυρισμούς του- τον πίεσαν προκειμένου να εμπλέξει στην υπόθεση τους Αντώνη Σαμαρά, Αδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Στουρνάρα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αποκάλεσε τη δίωξη που έχει ασκηθεί σε βάρος του «καθαρά πολιτική», ενώ για τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης επανέλαβε τα περί οικονομικών κινήτρων και αποκάλεσε πολλά από τα στοιχεία που έχουν καταθέσει «ανακριβή και αναξιόπιστα».

Οπως είναι πλέον γνωστό τοις πάσι, ο Ν. Μανιαδάκης υπήρξε ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες έχοντας την κωδική ονομασία «Γιάννης Αναστασίου», ιδιότητα την οποία απεμπόλησε και κατέστη κατηγορούμενος, οπότε άρχισε να μιλά για «σκευωρούς της Novartis». Φυσικά, όλα αυτά ήρθαν μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να φύγει με την οικογένειά του στο εξωτερικό τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν οι Αρχές της χώρας μας τον σταμάτησαν στην κυριολεξία στο παρά πέντε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Οι Αρχές τον υποψιάζονταν, τον παρακολουθούσαν και τον περίμεναν στο αεροδρόμιο γιατί στις 27 Δεκεμβρίου είχε ζητήσει από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής να σταματήσει η φύλαξή του.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το έκανε γιατί θεωρούσε υπερβολικό αυτό το μέτρο προστασίας εφόσον δεν υπήρχε κίνδυνος για την ασφάλεια της ζωής ή της σωματικής του ακεραιότητας, ενώ για το γεγονός ότι δεν είχε ενημερώσει το ίδιο τμήμα για το επικείμενο ταξίδι του στο εξωτερικό υποστήριξε ότι είχε ενημερώσει... προφορικά, όπως έκανε και στο παρελθόν σε αντίστοιχα ταξίδια του.

Τι έχουν πει οι μάρτυρες γι’ αυτόν

Οταν αποκαλύφθηκαν οι πρώτες καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» αναφερόταν στην κατάθεσή του στις 6 Νοεμβρίου 2017 στον ρόλο Μανιαδάκη λέγοντας: «…κατά την περίοδο 2013 εμφανίζεται σύμβουλος-συνεργάτης του Λοβέρδου ο κ. Μανιαδάκης, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ο οποίος εισέπραττε χρήματα προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Novartis εν γνώσει του υπουργού».

Ο δεύτερος προστατευόμενος μάρτυρας με τον κωδικό «Μάξιμος Σαράφης» στρέφεται κατά του Ν. Μανιαδάκη (είχε προηγηθεί η «Κελέση») και καταθέτει ότι ο Μανιαδάκης στρατολογήθηκε από τη Novartis για να χειραγωγεί την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ είχε αναλάβει επιπλέον τον ρόλο του διαμεσολαβητή στους υπουργούς Υγείας για την προώθηση των συμφερόντων της φαρμακοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με τον «Σαράφη», «ο Φρουζής ζήτησε από τον Ν. Μανιαδάκη να χτίσει υπόγεια γέφυρα μεταξύ της Novartis και του υπουργείου προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκές πολιτικές αποφάσεις για την εταιρεία».

Ακόμη, κατέθεσε ότι ο Μανιαδάκης είχε ζητήσει από τον Φρουζή να συμβληθεί η εταιρεία του και με τη Novartis, όταν όμως ο Φρουζής απευθύνθηκε στον Σαρλικιώτη, επικεφαλής της Novartis στην περιφέρεια της Δυτικής Ευρώπης, έλαβε την απάντηση ότι δεν μπορούσε να γίνει αυτή η συνεργασία διότι ο Μανιαδάκης «έπαιρνε αρκετά μεγάλο ποσό».

Τι έχει πει ο Μανιαδάκης ως προστατευόμενος

● Οτι ο πρώην υφυπουργός Υγείας κ. Σαλμάς είχε ειδικό ρόλο στην τιμολόγηση φαρμάκων, ξεχωριστό γραφείο στον ΕΟΠΥΥ, όπου έκανε ραντεβού με εκπροσώπους εταιρειών χωρίς παρουσία συμβούλων, και ότι είχε δει μεγάλη δεσμίδα χαρτονομισμάτων στην εσωτερική τσέπη του έπειτα από συνάντηση με εκπροσώπους φαρμακευτικής εταιρείας.

● Οτι υπήρχαν σύμβουλοι υπουργών (τους οποίους κατονομάζει) που λειτουργούσαν ώστε να υπερτιμολογηθούν φάρμακα της Novartis και ότι αυτό είναι αδύνατον να μην το γνώριζε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

● Εμπλέκει συγκεκριμένους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τους οποίους και κατονομάζει με το αποκαλούμενο «Χάρβαρντ Πρότζεκτ», το οποίο προκάλεσε εισαγωγή νέων φαρμάκων της Novartis στην αγορά και στο Σύστημα Υγείας.

● Καταγγέλλει ότι στελέχη της Novartis συμμετείχαν σε δεξαμενή σκέψης που είχε συγκροτήσει ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βεβαίως εν συνεχεία ισχυρίστηκε ότι καμία σχέση δεν έχει με τη Novartis, αποκρύπτοντας την παραπάνω «λεπτομέρεια».

Βίος και πολιτεία Μανιαδάκη μέσα από δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.»

Της Αντας Ψαρρά

Ατομο με κεντρικό ρόλο στο σκάνδαλο Novartis, όποια πέτρα κι αν σήκωνε η εφημερίδα μας τον έβρισκε από κάτω. Σχετικά ρεπορτάζ σκιαγραφούν τη δράση του

Η «Εφ.Συν.» σε σειρά δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ ήδη από τις αρχές του 2017, μόλις δηλαδή άρχισε να ξεδιπλώνεται το σκάνδαλο Novartis, έπεφτε συνεχώς πάνω στα έργα και τις ημέρες του καθηγητή Μανιαδάκη, που βρισκόταν κάτω απ’ όποια πέτρα κι αν σηκώθηκε στην πορεία διερεύνησης του σκανδάλου.

14/1/2017

«Ο πετυχημένος μάνατζερ, ο “άτυπος” σύμβουλος και οι τιμές των φαρμάκων». Πέρα από τον πρώην ισχυρό άνδρα της Novartis Κ. Φρουζή, στα δημοσιεύματα γινόταν εκτενής αναφορά στον ειδικό ρόλο του Μανιαδάκη ως άτυπου συμβούλου υπουργών Υγείας, αλλά κυρίως στον ρόλο που έπαιξε στην πολιτική του φαρμάκου και για τη σχέση του με τη Novartis ο αναπληρωτής κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ). Ο πρώτος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης είχε δηλώσει το 2015 ότι «εκείνος που σχεδιάζει, ανενόχλητος από όλους τους υπουργούς, την πολιτική υγείας της χώρας είναι ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης».

Από το 2013 και μετά ο κ. Μανιαδάκης έχει ιδιαίτερα πλούσια δράση στο κομμάτι της έρευνας που πλήρωναν φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ, αν το ίδιο διάστημα λειτουργούσε ως άτυπος σύμβουλος υπουργών (2013-2014), προφανέστατα είχαμε «σύγκρουση συμφερόντων» - όρος ευρύτατα γνωστός αλλά και υποχρεωτικός στον συγκεκριμένο χώρο. Επιπλέον, ήταν ήδη γνωστές οι παρεμβάσεις της ΕΣΔΥ σε πολλά ζητήματα δημόσιας υγείας, όπως π.χ. στις αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες που οδηγούσαν στις αυξήσεις τιμών στα φάρμακα (παρακάμπτοντας τον ΕΟΦ με υπουργικές αποφάσεις) και στην «εισβολή» των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων στα δημόσια νοσοκομεία. «Αλλάζει σταδιακά η σχέση νοσοκομείων-προμηθευτών, οι οποίοι προσφέρουν πλέον εκτός από εξοπλισμό και υπηρεσίες», δήλωνε ο Ν. Μανιαδάκης.

11/2/2017

«“Φαρμακερά” μέιλ στον Αδωνι από καθέδρας»: το δημοσίευμα έφερε στο φως μια σειρά από μέιλ, τα οποία προκαλούσαν εύλογες απορίες τόσο για τον σημερινό υπουργό της Ν.Δ., Αδωνι Γεωργιάδη, όσο και για τον τότε αναπληρωτή κοσμήτορα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Νίκο Μανιαδάκη, και αφορούσαν τον ρόλο του τελευταίου στο υπουργείο Υγείας. Ενδεικτικά, ένα από τα μέιλ (20/1/2014) είχε σταλεί από τον καθηγητή στον -τότε- υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη με τίτλο «Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης».

Το κείμενο έγραφε: «Βασιλεία, αυτήν εδώ να υπογράψει πριν φύγουμε σήμερα, Νίκος». Νωρίτερα, λοιπόν, εκείνη τη μέρα η Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας είχε στείλει τόσο στον υπουργό όσο και σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου το τελικό προς υπογραφή σχέδιο που αφορούσε διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων (αριθμ. οικ. 325/5851/Γ.Π./20.1.2014) και μπήκε σε ΦΕΚ την επόμενη μέρα (ΦΕΚ Β’ 88/21-01-2014). Ο ίδιος ο κ. Μανιαδάκης στη συνέχεια προσπάθησε να πείσει ότι αυτό δεν αποτελούσε σύγκρουση συμφερόντων. Ο Αδ. Γεωργιάδης τον είχε τοποθετήσει και μέλος στο Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας.

Πέρα από τις δικές του μαρτυρικές καταθέσεις, που όψιμα πλέον πήραν άλλο μονοπάτι, υπήρχαν αναφορές για το πρόσωπό του και από άλλους μάρτυρες, που άλλαξαν κι αυτοί όψιμα ρότα παρ’ ότι με τη βούλησή τους είχαν καταθέσει και κυρίως έχουν προσκομίσει πολύ επιβαρυντικά για τη δικογραφία στοιχεία από υπολογιστές και αρχεία της εταιρείας.

17/4/2019

«Ο καθ’ όλα υπαρκτός μάρτυρας Νίκος Μανίας και οι καταθέσεις του»: Οι σχέσεις του κ. Μανία με τον νυν κατηγορούμενο Ν. Μανιαδάκη δεν ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, ιδανικές, ειδικά όταν ο καθηγητής «μού πρότεινε να εκπαιδεύσω στο σύστημα τον Χ.Μ. που ήταν συνεργάτης του στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Την πρόταση να συνεχίσω να είμαι βιτρίνα του συστήματος με χειριστή τον συνεργάτη του εγώ δεν τη δέχτηκα και δεν γνωρίζω για ποιο λόγο μού το πρότεινε αυτό». Στη συνέχεια λέει ότι αυτό έγινε, όπως του είπε ο κ. Μανιαδάκης, για να υπάρχει κάποιος τρίτος στην έκδοση τιμών και να μην πλήττεται το κύρος του υπουργού.

Ο μάρτυρας βεβαιώνει ότι ο Ν. Μανιαδάκης είχε τον ρόλο του διακομιστή των προτάσεων των φαρμακευτικών εταιρειών προς την πολιτική ηγεσία και ότι «στη συνέχεια συνέτασσε τις υπουργικές αποφάσεις με τη σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών, όπως διέδιδε ο ίδιος».

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μάρτυρας χαμένος στη μετάφραση
Κατέθεσε χθες επί μακρόν και εφ’ όλης της ύλης, κατά τον δικηγόρο του, στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, ο Αδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της έρευνας για τους δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση...
Μάρτυρας χαμένος στη μετάφραση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα για τον Ν. Μανιαδάκη
Κλειστά θα παραμείνουν τα σύνορα της χώρας για τον κατηγορούμενο και πρώην προστατευόμενο μάρτυρα του σκανδάλου της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, Νίκο Μανιαδάκη, καθώς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας...
Απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα για τον Ν. Μανιαδάκη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Ο Αγγελής λέει ξανά και ξανά τα ίδια ψέματα»
Διέψευσε κατηγορηματικά τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή η πρώην επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, καταθέτοντας στο πλαίσιο της έρευνας για τυχόν παρεμβάσεις και δικονομικές...
«Ο Αγγελής λέει ξανά και ξανά τα ίδια ψέματα»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εκατοντάδες γιατροί με το δάχτυλο στο μέλι
Την τακτική της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης εφάρμοζαν οι Ελληνες γιατροί προς όφελος της εταιρείας Novartis, αλλά και προς ίδιον όφελος, σύμφωνα με πληροφορίες, από την έρευνα της εισαγγελίας κατά της...
Εκατοντάδες γιατροί με το δάχτυλο στο μέλι
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Βροχή» αιτημάτων δικαστικής συνδρομής για Novartis από την Ελ. Τουλουπάκη
Από την έναρξη του νέου χρόνου μέχρι και σήμερα έχουν σταλεί 28 αιτήματα στην Ευρώπη, καθώς οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς αναζητούν τυχόν λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού των εμπλεκόμενων προσώπων.
«Βροχή» αιτημάτων δικαστικής συνδρομής για Novartis από την Ελ. Τουλουπάκη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οι εισαγγελείς ζητούν από τη Βουλή την κατάθεση Φρουζή
Αντίγραφο του περιεχομένου της κατάθεσης του πρώην στελέχους της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή, ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής ζητoούν με έγγραφό τους οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου.
Οι εισαγγελείς ζητούν από τη Βουλή την κατάθεση Φρουζή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας