Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φρένο από το ΣτΕ σε διεκδικήσεις συνταξιούχων για τα αναδρομικά
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Φρένο από το ΣτΕ σε διεκδικήσεις συνταξιούχων για τα αναδρομικά

  • A-
  • A+
Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και ο τρόπος υπολογισμού εισφορών για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες κατά την κρίση του ΣτΕ που όμως δεν ισχύει αναδρομικά και καθορίζει το σύνολο της δημοσιονομικής δαπάνης έτσι ώστε να μην τινάζει το σύστημα στον αέρα.

Πέντε αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας δημοσιεύθηκαν σήμερα που ελήφθησαν κατά πλειοψηφία και με τις οποίες αρχικά κρίθηκε συνταγματικός ο ΕΦΚΑ και η υπαγωγή σε αυτόν των εργαζομένων και συνταξιούχων.

Παράλληλα το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο (πρόεδρος η αντιπρόεδρος του ΣτΕ Μαίρη Σάρπ) έκρινε συνταγματική τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου του 2014. Ωστόσο, η Ολομέλεια έκρινε αντισυνταγματικές άλλες βασικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου ( 4387 του 2016) γα το ασφαλιστικό, όπως είναι ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες σε σύγκριση με τους μισθωτούς.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω αποφάσεις καταργούν την αναδρομικότητα, καθώς η ισχύς τους αρχίζει από σήμερα, ενώ η Ολομέλεια αποφαίνεται ότι το κράτος εγγυάται τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος σε περίπτωση προβλήματος και ανάγκης.

  • Για τον ΕΦΚΑ

Το ΣτΕ έκρινε κατά πλειοψηφία συνταγματικό τον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα και την υπαγωγή σε αυτόν του συνόλου των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων.

Σύμφωνα με την επίμαχη απόφαση, η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα για όλους είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, την αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας με το σκεπτικό ότι αντιμετωπίζουν τους ίδιους ασφαλιστικούς κινδύνους (γήρας, ασθένειες, θάνατος).

Το δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές των δημοσίων υπαλλήλων που είχαν ζητήσει να μείνουν εκτός ΕΦΚΑ λόγω της ειδικής σχέσης που έχουν με το κράτος.

  • Για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες

Επίσης, η  Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες σε σύγκριση με τους μισθωτούς.

Συγκεκριμένα, με το σκεπτικό ότι προσβάλει την αρχη της ισότητας , η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε  αντισυνταγματικό το όριο του 20% των εισφορών που προβλέπει ο αποκαλούμενος νόμος Κατρούγκαλου, ενώ για τους μισθωτούς το ανάλογο ποσοστό είναι 6% διότι το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη.

Πάντως,το ποσοστό του 20% για τους αυτοαπασχολούμενους έχει ήδη μειωθεί με νεότερο νόμο.

  • Για επανυπολογισμό συντάξεων

Το Δικαστήριο έκρινε συνταγματική ( με  οριακή πλειοψηφία 13 έναντι 12 ψήφων ) τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου του 2014.

Σύμφωνα  με το σκεπτικό της απόφασης,  στον σχετικό νόμο υπάγονται όλοι και οι παλιοί και οι μελλοντικοί,ανεξάρτητα από το πότε ξεκίνησαν να εργάζονται. Δηλαδή δεν υπάρχουν πλέον ασφαλισμένοι πολλών ταχυτήτων.

Σύμφωνα με τη λογική που οδήγησε σε αυτή την απόφαση ι όλοι πρέπει να επωμιστούν το βάρος για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των γενεών.

H ισχυρή μειοψηφία εν προκειμένω είχε την άποψη ότι η διάταξη αυτή αποσκοπεί στην επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.

  • Για κύριες και επικουρικές συντάξεις

Συνταγματικές κατά πλειοψηφία κρίθηκαν και οι  διατάξεις του εν λόγω νόμου σχετικά με  τις κύριες συντάξεις διότι είχε γινει  αναλογιστική  μελέτη  από την αρμόδια Αρχή της οποίας τη σοβαρότητα πιστοποιούσε το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Αντιθέτως  διατάξεις που αφορούσαν τις επικουρικές συντάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές καθώς δεν είχαν προηγηθεί αναλογιστικές μελέτες.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι  ακυρώνονται οι αποφάσεις για τις παλιές  επικουρικές αλλά και για όσες εκδοθούν στο μέλλον.

  • Για τον υπολογισμό επικουρικών συντάξεων

Το ΣτΕ  έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματική την περικοπή επικουρικών συντάξεων πανω από 1.300 ευρώ με το σκεπτικό ότι αντίκειται στις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Tα 1.300 υπολογίζονται ως μικτά. Δηλαδή κύρια σύνταξη, επικουρική, εισφορά αλληλεγγύης, προ φόρων και λοιπά.

  • Για την αναπλήρωση συντάξεων

Τέλος, το ΣτΕ έκρινε κατά πλειοψηφία  αντισυνταγματικό το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων κυρίως για τις μεγάλες συντάξεις και τους συνταξιούχους που έχουν πολλά χρόνια εργαστεί, ειδικότερα το ανώτατο πλαφόν αναπλήρωσης 46,8% για 42 χρόνια εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί απόφαση του ΣτΕ που αναγνώριζε αναδρομικά δέκα μηνών από την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου συνολικού δημοσιονομικού κόστους περίπου 4 δισ. ευρώ για την εφαρμογή της οποίας μέχρι στιγμή ανέμενε τις επόμενες απόφασης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κάτω τα ξερά σας από τις συντάξεις»
Τον χορό των κινητοποιήσεων άνοιξαν χθες οι συνταξιούχοι με συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, όπου αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με τον υφ. Εργασίας, Ν. Μηταράκη.
«Κάτω τα ξερά σας από τις συντάξεις»
Ο επικεφαλής του Γραφείου, γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, χτυπά καμπανάκι για το κύμα των προσφυγών που απειλεί με εκτροχιασμό την ελληνική οικονομία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δημοσιονομική απειλή η διεκδίκηση αναδρομικών
Σοβαρή δημοσιονομική απειλή αποτελούν για το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής οι δικαστικές διεκδικήσεις αναδρομικών για μισθούς, συντάξεις, δώρα και επιδόματα που κόπηκαν με τον μνημονιακό νόμο του 2012.
Δημοσιονομική απειλή η διεκδίκηση αναδρομικών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή 4.673 γιατρών για τα αναδρομικά
«Οχι» στις αναδρομικές διαφορές από τις περικοπές των αποδοχών τους, από τον Αύγουστο του 2012 έως 26 Φεβρουαρίου του 2018, είπε στους 4.673 γιατρούς του ΕΣΥ η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας,...
Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή 4.673 γιατρών για τα αναδρομικά
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αγωγές για αναδρομική διεκδίκηση των δώρων
​Eγκαιρη άσκηση αγωγών για τη διεκδίκηση αναδρομικών απαιτήσεων που αφορούν 13ο και 14ο μισθό συστήνει γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΑΔΕΔΥ στους ενδιαφερόμενους δημόσιους υπαλλήλους. Η γνωμοδότηση...
Αγωγές για αναδρομική διεκδίκηση των δώρων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας