• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.7°C / 5.2°C
  3 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 3.5°C
  5 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 6.0°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 2.4°C
  4 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.0°C / 2.3°C
  3 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.6°C / -1.6°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 7.8°C
  6 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 4.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.7°C
  7 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  7 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.7°C / 2.9°C
  4 BF
  48%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.2°C
  3 BF
  78%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 3.8°C
  6 BF
  88%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 4.4°C
  2 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 3.1°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -2.8°C / -2.8°C
  3 BF
  63%

Το νομοσχέδιο θεσπίζει τα εργαλεία που επιτρέπουν την αποτελεσματική διαχείριση της έκτακτης κατάστασης

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Στις ράγες το νομοσχέδιο για το προσφυγικό

 • A-
 • A+

Αν και τα ΜΜΕ στάθηκαν δικαιολογημένα σε ρυθμίσεις που αφορούν την ίδρυση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά, των λεγόμενων hotspots (ρυθμίσεις που εμφανίζονται ανακόλουθες με τις κατηγορηματικές δεσμεύσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής που απέκλειε το ενδεχόμενο να μένουν περισσότερο από 72 ώρες οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα κέντρα, όπως απέκλειε και το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν κέντρα κράτησης στα hotspots), το νομοσχέδιο που κατατέθηκε το Σάββατο για διαβούλευση και σχεδιάζεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή επιχειρεί μια γενναία αναδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού που εμπλέκεται σε προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Το μάλλον μικρό διάστημα που παραμένει το νομοσχέδιο στη διαβούλευση (έχει προγραμματιστεί να βγει σήμερα από το opengov) και ο σχεδιασμός να κατατεθεί και να ψηφιστεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα ανταποκρίνεται στην επιθυμία της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Φεβρουαρίου.

Εκκρεμότητες

Ωστόσο, δεν αποτελεί μια τυπική προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Προχωρά στη ρύθμιση εκκρεμοτήτων και παραλείψεων που διαπιστώθηκαν στο σημερινό πλαίσιο, ενώ θεσπίζει τα νομοθετικά εργαλεία που επιτρέπουν την αποτελεσματική διαχείριση της σημερινής έκτακτης κατάστασης με την εξαιρετικά αυξημένη προσφυγική και μεταναστευτική ροή.

Διάσπαρτες στον κρατικό μηχανισμό υπηρεσίες που είχαν αρμοδιότητα το προσφυγικό συγκεντρώνονται στη δομή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που αποκτά πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα χάραξης πολιτικής.

Ο τομέας των δομών υποδοχής όσων ζητούν άσυλο φεύγει από το υπουργείο Εργασίας και εντάσσεται στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ η Γενική Γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής ονομάζεται στο εξής Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και αποκτά νέα δομή, που περιλαμβάνει διεύθυνση υποδοχής και κοινωνικής ένταξης και τμήματα φιλοξενίας, υπηρεσιών υποδοχής, κοινωνικής ένταξης, προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων και υλοποίησης προγραμμάτων υποδοχής και κοινωνικής ένταξης.

Η Υπηρεσία Ασύλου και η Αρχή Προσφυγών (εξετάζει σε δεύτερο βαθμό τα αιτήματα ασύλου) συγκροτούνται εκ νέου με στόχο να ανταποκρίνονται καλύτερα στις σημερινές αυξημένες απαιτήσεις. Ειδικότερα για την Αρχή Προσφυγών, στην οποία είχαν στο παρελθόν σημειωθεί δυσλειτουργίες και παρεμβάσεις πολιτικού χαρακτήρα, έγινε προσπάθεια να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της.

Η σημερινή Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής καταργείται και συγκροτείται εκ νέου ως Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, με αρμοδιότητα την πλήρη καταγραφή των προσωπικών στοιχείων και τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων όσων περνούν τα σύνορα χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις, την εξακρίβωση της ταυτότητας και της ιθαγένειάς τους, τον ιατρικό έλεγχο, την περίθαλψη και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη, την ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, τη μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες ώστε να υπαχθούν στην κατάλληλη διαδικασία και την παραπομπή των εισερχομένων στη διαδικασία ασύλου, επανεισδοχής ή απέλασης, ανάλογα με την περίπτωση.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση δομών προσωρινής υποδοχής για όσους ζητούν διεθνή προστασία όπως και ανοιχτών δομών προσωρινής φιλοξενίας για όσους έχουν υπαχθεί στη διαδικασία υποστηριζόμενης απέλασης ή έχουν καθεστώς αναβολής απομάκρυνσης από τη χώρα.

Η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης στα hotspots ορίζεται ως εξής: οι πολίτες τρίτων χωρών ή οι ανιθαγενείς που εισέρχονται στην Ελλάδα χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις οδηγούνται με ευθύνη των αστυνομικών ή λιμενικών αρχών στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης και τελούν σε καθεστώς περιορισμού της ελευθερίας τους, με απόφαση που εκδίδεται μέσα σε τρεις ημέρες.

Ο διοικητής μπορεί να αποφασίζει αιτιολογημένα να παρατείνει την παραμονή στο κέντρο μέχρι τις 25 ημέρες, ενώ προβλέπονται ειδικές πτέρυγες, κατάλληλα διαμορφωμένες για τους ασυνόδευτους ανήλικους και τις άλλες κατηγορίες ευάλωτων ομάδων.

Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα σε εξαιρετικές περιπτώσεις να παραχωρούνται στην ΕΛ.ΑΣ. χώροι στις εγκαταστάσεις για να λειτουργήσουν σαν χώροι κράτησης.

Η παρατεταμένη παραμονή και η δυνατότητα χώρων κράτησης επιβεβαιώνουν τους φόβους όσων δυσπιστούσαν στις δεσμεύσεις για ολιγοήμερη παραμονή και άμεση αναχώρηση προς την ενδοχώρα.

Το νομοσχέδιο θεσπίζει επίσης τα δικαιώματα όσων παραμένουν στα κέντρα: να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, να διατηρούν την οικογενειακή τους ενότητα, να έχουν πρόσβαση σε επείγουσα υγειονομική περίθαλψη, σε θεραπευτική αγωγή και σε ψυχοκοινωνική στήριξη, να ενημερώνονται επαρκώς για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, να έχουν πρόσβαση σε καθοδήγηση και νομική συμβουλή και συνδρομή, να διατηρούν επαφή με φορείς και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στα ανθρώπινα δικαιώματα και να μπορούν να επικοινωνούν με τους συγγενείς και τους οικείους τους.

Αν και το νομοσχέδιο περιέχει τις εγγυήσεις για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελεί ζητούμενο πώς θα εφαρμοστεί.

Οπως επισημαίνουν όσοι ασχολούνται με το προσφυγικό, η κατασκευή των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης και των κέντρων φιλοξενίας είναι το εύκολο σκέλος.

Η μεγάλη δυσκολία, που μπορεί να αμφισβητήσει τις εγγυήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος, είναι να μπορέσουν να λειτουργήσουν στην πράξη.

Οι τρεις βάρδιες

Το κόστος λειτουργίας, με βάση την απασχόληση προσωπικού των διαφόρων ειδικοτήτων για τρεις βάρδιες καθημερινά, θεωρείται απαγορευτικό με τις σημερινές δυνατότητες χρηματοδότησης της Ε.Ε.

Στην πραγματικότητα, προκειμένου να λειτουργήσουν επαρκώς τα κέντρα, θα απαιτηθεί είτε η πλήρης αναδιαμόρφωση του προϋπολογισμού και του συστήματος χρηματοδότησης της Ε.Ε. είτε η αναζήτηση κεφαλαίων από μεγάλα funds που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό, με κίνδυνο όμως να αποκτήσει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά το εγχείρημα.

Στα θετικά του νομοσχεδίου συγκαταλέγεται η ρύθμιση των εκκρεμών αιτημάτων ασύλου που είχαν κατατεθεί στην ΕΛ.ΑΣ., πριν από τη σύσταση της πολιτικής Υπηρεσίας Ασύλου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη χορήγηση ανθρωπιστικού καθεστώτος σε όσους εκκρεμεί η εξέταση του αιτήματος ασύλου για τουλάχιστον πέντε χρόνια (αφορά περίπου 10.000 από τα περίπου 25.000 εκκρεμή αιτήματα ασύλου).

Το δικαίωμα αυτό το είχαν εξατομικευμένα οι ενδιαφερόμενοι, καθώς με την πενταετή παραμονή τους αποκτούν ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα και δικαιούνται ανθρωπιστικό καθεστώς, όμως το νομοσχέδιο προχωρά σε απευθείας ρύθμιση, χωρίς να χρειάζεται να περάσει κανείς από τη γραφειοκρατική διαδικασία της εξατομικευμένης αίτησης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
111 πρόσφυγες έφυγαν, χιλιάδες... περιμένουν
Αλλοι 111 πρόσφυγες από τη Συρία ταξίδεψαν χθες το πρωί από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη Φινλανδία και προστέθηκαν στους 5.400 πρόσφυγες που έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε....
111 πρόσφυγες έφυγαν, χιλιάδες... περιμένουν
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δραστικές περικοπές στους χειριστές ασύλου
Αιματηρή περικοπή των θέσεων εργασίας των χειριστών των αιτημάτων ασύλου ετοιμάζει μέχρι το τέλος του έτους στην Ελλάδα η πρόσφατα αναβαθμισμένη Υπηρεσία της Ε.Ε. για το Ασυλο.
Δραστικές περικοπές στους χειριστές ασύλου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απελαύνουν ακόμα και τους ευάλωτους
Ανάμεσα στις «καινοτομίες» του νομοσχεδίου βρίσκεται αυτή που προβλέπει ότι για να προσφύγει κάποιος στο δευτεροβάθμιο όργανο εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, τις Επιτροπές Προσφυγών, πρέπει να συντάξει...
Απελαύνουν ακόμα και τους ευάλωτους
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μειώθηκαν οι θέσεις για ανήλικους πρόσφυγες, αυξήθηκαν οι κρατούμενοι
Οχι μόνο δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της κυβέρνησης να λειτουργούν 2.500 θέσεις φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στο τέλος του 2017, αλλά οι θέσεις μειώθηκαν σε σχέση με το 2016. Αυξήθηκαν...
Μειώθηκαν οι θέσεις για ανήλικους πρόσφυγες, αυξήθηκαν οι κρατούμενοι
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ευρωπαϊκές ασκήσεις επί χάρτου για την πολιτική ασύλου
Από το τέλος του 2016 η Ελλάδα δέχεται τις περισσότερες αιτήσεις από κάθε άλλο ευρωπαϊκό κράτος σε σχέση με τον πληθυσμό. Τι περιλαμβάνει το υπόμνημα της Υπηρεσίας Ασύλου, ποιοι οι στόχοι και οι προκλήσεις •...
Ευρωπαϊκές ασκήσεις επί χάρτου για την πολιτική ασύλου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αρον άρον η αίτηση ακύρωσης του ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό
Στο Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας διαβιβάστηκε η αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε εσπευσμένα το Σάββατο στην αστυνομία ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας κατά της απόφασης της δευτεροβάθμιας...
Αρον άρον η αίτηση ακύρωσης του ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας