Το κόμιστρο των 60 ευρώ που πρέπει να πληρώσουν οι πρόσφυγες που μεταφέρονται στον Πειραιά με το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» άγγιξε τις ευαίσθητες χορδές των ΜΜΕ, ακόμα και αυτών που αποκαλούν «λαθρομετανάστες» τους πρόσφυγες και θεωρούν λύση του προσφυγικού ζητήματος τη «φύλαξη των συνόρων», δηλαδή τις παράνομες επιχειρήσεις αποτροπής των προσφύγων.
Για δημοσιεύματα «αναληθή», που «δύσκολα διακρίνονται από τη λασπολογία» έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας, υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, διευκρινίζοντας ότι το εισιτήριο που πληρώνουν οι πρόσφυγες είναι ανάλογο με αυτό των συμβατικών πλοίων της γραμμής και πως υπάρχει ιδιαίτερη ανοχή για τους πρόσφυγες που αδυνατούν να ανταποκριθούν.
«Η μεταφορά των προσφύγων από τα ακριτικά νησιά στην ενδοχώρα με πλοίο που ναύλωσε η ελληνική κυβέρνηση έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι πρόσφυγες να ταξιδέψουν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και το κόστος να παραμείνει εντός των εξαιρετικά στενών δημοσιονομικών ορίων του ελληνικού κράτους αυτήν την περίοδο», σημείωσε ο υπουργός.
Για «υποδειγματική μεταφορά» των προσφύγων στον Πειραιά έκανε λόγο και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζανέτος Φιλιππάκος, μιλώντας στο ΑΠΕ. «Πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι το έργο μας είναι πολύ δύσκολο, ειδικά δε κάτω από τις σημερινές οικονομικές συγκυρίες», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας «άθλο» τις 7.000 ταυτοποιήσεις που ολοκληρώθηκαν σε πέντε ημέρες, με τη μεταφορά κλιμακίου της Υπηρεσίας Αλλοδαπών αρχικά στην Κω και στη συνέχεια στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, το υπουργείο Ναυτιλίας έχει απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προκειμένου να καταστεί δυνατή η απευθείας ανάθεση, πίστωση, ναύλωση πλωτών μέσων με σκοπό τη σίτιση, διαμονή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άμεση μεταφορά μεταναστών και προσφύγων, καθώς η ακτοπλοϊκή σύνδεση δεν κρίνεται ικανοποιητική.
Στελέχη των ακτοπλοϊκών εταιρειών επισημαίνουν ότι μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου τα περισσότερα πλοία έχουν πληρότητα που ξεπερνά το 80%, λόγω της επιστροφής των εκδρομέων από τις καλοκαιρινές διακοπές.
Πλήρωσαν τον κούκο αηδόνι
Πέρα από την ταλαιπωρία που υπέστησαν, πολλοί πρόσφυγες φαίνεται ότι πλήρωσαν πολύ ακριβά τις αλλεπάλληλες αλλαγές δρομολογίου του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οπως καταγγέλλουν αλληλέγγυοι πολίτες, όταν πρόσφυγες από τη Λέρο πληροφορήθηκαν ότι το «Ελευθέριος Βενιζέλος» της εταιρείας ΑΝΕΚ κατευθύνεται στη Θεσσαλονίκη, έσπευσαν να αγοράσουν εισιτήριο, πληρώνοντας το αντίτιμο των 60 ευρώ.
Ομως, πολλοί από αυτούς είχαν ήδη αγοράσει εισιτήριο για τον Πειραιά, για δρομολόγιο της 20ής ή της 26ης Αυγούστου της εταιρείας Superfast Ferries, που στοίχισε 42 ευρώ. Θέλησαν λοιπόν να ακυρώσουν το εισιτήριο για τον Πειραιά, ζητώντας από την εταιρεία να τους επιστρέψει τα χρήματα. Η εταιρεία αρνήθηκε. Υστερα από πίεση αλληλέγγυων πολιτών, δέχτηκε να επιστρέψει το μισό εισιτήριο, 21 ευρώ.
Την επομένη, το «Ελευθέριος Βενιζέλος», για το οποίο πλήρωσαν επιπλέον 60 ευρώ προκειμένου να τους μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη, άλλαξε ως γνωστόν πορεία και κατέληξε στον Πειραιά. Αν όμως γνώριζαν εξαρχής οι πρόσφυγες ότι θα πήγαιναν στον Πειραιά, θα είχαν κρατήσει το εισιτήριο των 42 ευρώ που είχαν αγοράσει αρχικά και δεν θα χρειαζόταν να μπουν στην περιπέτεια της ακύρωσης εισιτηρίου, της έκδοσης νέου εισιτηρίου και της διεκδίκησης επιστροφής χρημάτων, που τελικά τους κόστισε ακριβά.
«Σε αυτή τη χώρα που, αν δεν υπήρχαν οι αλληλέγγυοι, οι πρόσφυγες δεν θα έπιναν ούτε νερό και τα μωρά δεν θα είχαν λίγο γάλα, προστέθηκε στην πολυήμερη ταλαιπωρία των προσφύγων μια απίστευτη εκμετάλλευση που μας κάνει όλους να ντρεπόμαστε», σχολίασε στο facebook η Ματίνα Κατσίβελη, μέλος της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης της Λέρου.
