• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.3°C
  3 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.4°C
  3 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 14.0°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ψιχάλες
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 8.2°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 16.5°C
  3 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 9.7°C
  3 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.5°C
  2 BF
  91%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 17.7°C
  1 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 12.1°C
  3 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.3°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 8.7°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.3°C / 3.3°C
  2 BF
  80%

Το λιμάνι της Ίου - φωτ. αρχείου

© Lio2012 | Dreamstime.com

Ποια είναι η τύχη των 110 προσφύγων που έφτασαν χθες σε ελληνικό νησί;

 • A-
 • A+

Ευτυχώς δεν επιδέχεται καμία αμφιβολία το γεγονός ότι η Φολέγανδρος είναι ελληνικό νησί και επομένως για την τύχη των εκατόν δέκα (110) προσφύγων -μεταξύ τους πολλές γυναίκες και παιδιά- που επέβαιναν σε σκάφος το οποίο προσάραξε στην παραλία Κάτεργο, οφείλουν οι αρμόδιες Αρχές πλήρη ενημέρωση.

Όσοι πρόλαβαν, διασκορπίστηκαν στις πιο προσβάσιμες ακτές του νησιού. Σύμφωνα δε με την αρχική ενημέρωση λιμενικών και αστυνομικών, δύο περίπου ώρες μετά το συμβάν οι περισσότεροι επιβιβάστηκαν σε σκάφος του Λιμενικού που πήρε προφανώς οδηγία να σπεύσει στη Φολέγανδρο, όποτε και απομακρύνθηκαν προς άγνωστη (;) κατεύθυνση. Κανείς δεν γνωρίζει πλέον πού τους πήγαν και αν έγινε ή όχι καταγραφή των προσφύγων, όπως ορίζουν οι διεθνείς συμβάσεις και ο Νόμος ή αν απλά και πάλι «εξαφανίστηκαν»!

Το Λιμενικό στη συνέχεια απαντούσε τρεις ώρες μετά σε κατοίκους, αλλά ακόμα και στη δήμαρχο του νησιού, που άμεσα κινητοποιήθηκε ότι «δεν γνωρίζουμε τίποτα, το περιστατικό είναι υπό διερεύνηση».

Σε κάθε περίπτωση όμως οι 37 που διέφυγαν και παρέμειναν στο νησί συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι και συγκεκριμένα στην αίθουσα του λιμεναρχείου, όπου και έγινε καταγραφή των στοιχείων τους και με πρωτοβουλία της δημάρχου και κατοίκων τούς επισκέφτηκε ο γιατρός και τους δόθηκαν είδη πρώτης ανάγκης και τροφή. Το απόγευμα μεταφέρθηκαν στη Χώρα της Φολεγάνδρου και σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου για να φιλοξενηθούν, αφού όμως πρώτα το Λιμενικό τους αφαίρεσε τα κινητά με τον ισχυρισμό ότι πλέον είναι κρατούμενοι. 

Τελικά οι ίδιοι οι πρόσφυγες (κυρίως Αφγανοί) έγραψαν τα ονόματά τους σε ένα χαρτί (βλέπε φωτ.) και το έδωσαν σε κατοίκους που έσπευσαν για βοήθεια. 

Η λίστα με τα ονόματα των προσφύγων στην Ίο

«Εφ.Συν.»

Στη συνέχεια ήρθε η πληροφορία (αρχικά από ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος!) ότι επρόκειτο να μεταφερθούν στην Ίο, όποτε και η δήμαρχος της Φολεγάνδρου επικοινώνησε άμεσα με το δήμαρχο της Ίου. Ούτε ο ίδιος είχε ακόμα οποιαδήποτε ενημέρωση, ωστόσο έσπευσε κι εκείνος να διαμορφώσει δύο χώρους (για τους άνδρες και για τις γυναίκες και τα παιδιά), έτσι ώστε να φιλοξενηθούν εκεί οι πρόσφυγες -σήμερα βρίσκονται ήδη εκεί. 

Όσο περνούν όμως οι ώρες χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται. Έγινε ή όχι πλήρης καταγραφή του περιστατικού; Πού οδηγήθηκε ο μεγάλος αριθμός των υπόλοιπων προσφύγων που επιβιβάστηκαν άμεσα σε πλοίο του Λιμενικού; Δόθηκε ή όχι η προβλεπόμενη ενημέρωση για τη δυνατότητα κατάθεσης αιτήματος ασύλου; 

Σε σημερινή επικοινωνία του με το Λιμενικό της Ίου, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος ενημερώθηκε ότι οι 37 πρόσφυγες θα αφεθούν ελεύθεροι να κινηθούν με τα όποια δικά τους μέσα, υπογράφοντας ένα χαρτί που θα τους δίνει δυνατότητα παραμονής στη χώρα για ένα και μόνο μήνα. 

Αναμένονται ακόμα οι επίσημες απαντήσεις του αρμόδιου υπουργού και των αρμόδιων Αρχών, όχι μόνο για τους 37, αλλά κυρίως για την τύχη των υπόλοιπων 73 ναυαγών στο ελληνικό νησί. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι «άφαντοι» της Φολεγάνδρου
Εξαφανισμένοι παραμένουν, παρά τις τόσες μαρτυρίες και το φωτογραφικό υλικό, οι 85 πρόσφυγες που έφτασαν στον όρμο της Αγκάλης στις 5 Σεπτεμβρίου ● Το ελληνικό Λιμενικό δηλώνει άγνοια.
Οι «άφαντοι» της Φολεγάνδρου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στο Κουσάντασι οι «άφαντοι» της Φολεγάνδρου;
Ολα δείχνουν ότι ολοκληρώθηκε «σιωπηλά» άλλη μια παράνομη επαναπροώθηση προσφύγων από το Λιμενικό ● Τα ερωτήματα για τους 85 πρόσφυγες παραμένουν αναπάντητα από τα υπουργεία και το Αρχηγείο που δηλώνουν άγνοια.
Στο Κουσάντασι οι «άφαντοι» της Φολεγάνδρου;
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Λέρος, όπως Κως
Εκατοντάδες πρόσφυγες στη Λέρο, αφημένοι επί ένα τριήμερο στα χώματα, σε οικόπεδο με σκουπίδια δίπλα στο Λιμεναρχείο, έφτασαν χθες βράδυ στα όριά τους, με αποτέλεσμα ακόμα και οι λιμενικοί, που προσπαθούν επί...
Λέρος, όπως Κως
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Βίαιη επαναπροώθηση από το Ελληνικό Λιμενικό καταγγέλλουν οι 110 πρόσφυγες που είχαν «χαθεί»
Σε τουρκικά ύδατα, πάνω σε πέντε φουσκωτές σχεδίες τύπου liferaft, εντοπίστηκαν τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης και διασώθηκαν από το Τουρκικό Λιμενικό οι περίπου 110 πρόσφυγες που είχαν χαθεί από τη...
Βίαιη επαναπροώθηση από το Ελληνικό Λιμενικό καταγγέλλουν οι 110 πρόσφυγες που είχαν «χαθεί»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«H ύβρις συνεχίζεται» στα Κύθηρα
Ενα άψυχο σώμα εντόπισαν το πρωί της Πέμπτης κάτοικοι των Κυθήρων στο σημείο όπου συνέβη το πολύνεκρο ναυάγιο σκάφους με πρόσφυγες στις 6 Οκτωβρίου. Το άψυχο σώμα έχει ξεβραστεί σε κολπίσκο ανάμεσα σε γκρεμό,...
«H ύβρις συνεχίζεται» στα Κύθηρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας