• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 4.3°C
  4 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.6°C
  6 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 9.0°C
  5 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 4.4°C
  4 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.1°C
  6 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.0°C / 1.6°C
  3 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.6°C / -2.1°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  3 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 11.0°C
  5 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 4.6°C / 7.9°C
  4 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 7.7°C
  6 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.7°C
  5 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  5 BF
  40%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.1°C / 1.9°C
  5 BF
  60%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 2.2°C
  4 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 4.3°C
  4 BF
  88%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.3°C / 7.7°C
  5 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 2.7°C
  3 BF
  61%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  3 BF
  55%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θύμα έξι επιχειρήσεων επαναπροώθησης μέσα σε έξι μήνες

 • A-
 • A+

Στα διεθνή δικαστήρια αποφάσισε να αναζητήσει δικαίωση η 30χρονη Ιρανή πρόσφυγας Παρβίν Α. για τη βία, τους εξευτελισμούς και την καταπάτηση των δικαιωμάτων της επανειλημμένα από τις ελληνικές αρχές πριν από δύο χρόνια. Η Παρβίν, η οποία έφυγε από το Ιράν αντιμετωπίζοντας διώξεις λόγω του φύλου της, προσπάθησε να έρθει στην Ελλάδα το 2020 για να ζητήσει άσυλο, αλλά έπεσε θύμα έξι επιχειρήσεων επαναπροώθησης, οι τρεις τον Φεβρουάριο του 2020 στον Εβρο και στην ενδοχώρα, περίπου 200 χιλιόμετρα απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, μία τον Μάρτιο έξω από την Κω και άλλες δύο τον Μάιο και τον Ιούλιο στον Εβρο.

Στην αρχή της εβδομάδας η Παρβίν προχώρησε σε καταγγελία κατά της Ελλάδας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για πολλαπλές παραβιάσεις του Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα. Στην καταγγελία περιλαμβάνονται βίντεο και φωτογραφίες που μπόρεσε να τραβήξει κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων παράνομων μυστικών επιχειρήσεων. Μεταξύ αυτών, τα τραύματα στο κορμί της από τα χτυπήματα των ελληνικών αρχών, όπως και βίντεο από άτυπο χώρο κράτησης στον Εβρο που χρησιμοποιεί για τις επαναπροωθήσεις η Ελληνική Αστυνομία, πρώτη φορά που δημοσιοποιείται οπτικό υλικό από τον χώρο.

Σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου της οργάνωσης HumanRights360, που παρέχει νομική συνδρομή στην υπόθεση μαζί με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECCHR), η Παρβίν εμφανίστηκε σε βιντεοσκοπημένη δήλωση από τη Γερμανία, όπου ζει σήμερα, και περιέγραψε όσα έζησε στα χέρια των ελληνικών αρχών και την απόφαση που πήρε ήδη από την πρώτη επαναπροώθηση να ζητήσει δικαίωση.

«Υποσχέθηκα στον εαυτό μου κατά τη διάρκεια μιας από τις επαναπροωθήσεις ότι, όταν φτάσω στην Ευρώπη, θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη και θα δικαιωθώ. Γιατί αυτές οι επαναπροωθήσεις και αυτή η βία πρέπει να σταματήσουν. Είμαστε άνθρωποι. Θέλω να συνεισφέρω στο να ανακτηθεί ο σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα», υπογράμμισε.

Ο Στέφανος Λεβίδης από την ερευνητική ομάδα Forensic Architecture παρουσίασε μέρος της ανάλυσης του οπτικού υλικού και άλλων στοιχείων που τεκμηριώνουν τις κινήσεις των ελληνικών αρχών κατά τη διάρκεια των επχειρήσεων. «Το 2020 οι επιχειρήσεις επαναπροώθησης πολλαπλασιάστηκαν και έγιναν πιο βίαιες. Η υπόθεση της Παρβίν είναι πολύ σημαντική γιατί συμπυκνώνει όσα γνωρίζουμε για τις άλλες υποθέσεις», σημείωσε.

«Συνηθίζουμε την πολιτική κουλτούρα της υποκρισίας και του ψέματος που διατρέχει τον δημόσιο λόγο και τις πρακτικές της κυβέρνησης, της διοίκησης και των ευρωπαϊκών οργάνων. Ακυρώνεται το κράτος δικαίου, το ίδιο το κράτος λειτουργεί σαν κράτος-μαφία, δημιουργεί ένα παρακράτος και μας πάει σε άλλες εποχές, δικαιώνοντας την ακροδεξιά αντίληψη της αυτοδικίας», υπογράμμισε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης.

«Οι επαναπροωθήσεις αποτελούν τη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας. Είναι ένα ολόκληρο σύστημα. Δεν μπορούν να γίνουν μαζικές απελάσεις από το εσωτερικό της χώρας χωρίς τη συντονισμένη δράση πολλών διαφορετικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Το ευρωπαϊκό πλαίσιο ενθαρρύνει πλέον την έλλειψη λογοδοσίας, τη στιγμή που ποινικοποιούνται η αλληλεγγύη και οι οργανώσεις. Για τις επαναπροωθήσεις βλέπουμε την απόλυτη σιωπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σημείωσε ο Νιλς Μούιζνιεκς, διευθυντής Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Χάνα Χαλκίκι από την οργάνωση ECCHR σημείωσε ότι η προσφυγή έγινε σε διεθνές δικαστικό όργανο και όχι στην Ελλάδα, καθώς έχει γίνει ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει στη χώρα μας ανεξάρτητη ερευνητική αρχή για υποθέσεις κρατικής βίας, όπως σημειώνουν διεθνείς οργανισμοί αλλά και όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πολλές υποθέσεις δικαιώνονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αφού πρώτα δεν είχαν βρει δικαίωση στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μια ματιά μέσα στο «κρυφό» κολαστήριο του Πόρου Εβρου
Mαρτυρίες κρατούμενων προσφύγων και μεταναστών για όσα έζησαν στο άτυπο, μυστικό αστυνομικό κέντρο κράτησης και απέλασης στον Πόρο του Εβρου φέρνει στο φως νέο βίντεο της ερευνητικής ομάδας Forensic...
Μια ματιά μέσα στο «κρυφό» κολαστήριο του Πόρου Εβρου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
SOS από Ιρανό πρόσφυγα στην Αλεξανδρούπολη
Αγωνιώδεις εκκλήσεις προς τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και προς τις ελληνικές αρχές απευθύνει από το πρωί της Τρίτης Ιρανός, ο οποίος βρίσκεται αβοήθητος και σε κακή κατάσταση υγείας σε δασώδη...
SOS από Ιρανό πρόσφυγα στην Αλεξανδρούπολη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εβρος: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για δίκτυο δουλεμπορίας προσφύγων-σκλάβων στην ΕΛ.ΑΣ.
Ανατριχιαστικά ρεπορτάζ: Τους βάζουν να κάνουν τη βρώμικη δουλειά των επαναπροωθήσεων, με αντάλλαγμα να μην επαναπροωθηθούν οι ίδιοι.
Εβρος: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για δίκτυο δουλεμπορίας προσφύγων-σκλάβων στην ΕΛ.ΑΣ.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εβρος: επαναπροώθηση χωρίς όρια και προσχήματα
Αστυνομικές πηγές απαντούσαν άλλοτε ότι δεν υπάρχει κινητοποίηση για εντοπισμό και άλλοτε ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν τους πρόσφυγες, παρότι διέθεταν το γεωγραφικό τους στίγμα.
Εβρος: επαναπροώθηση χωρίς όρια και προσχήματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας