• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.5°C
  3 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.8°C
  3 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.8°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.3°C
  1 BF
  97%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.6°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 7.4°C
  1 BF
  96%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.1°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.9°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  5 BF
  86%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.7°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 13.3°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 17.1°C
  3 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 13.2°C
  0 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  97%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παιδιά ενός κατώτερου... θεσμού

 • A-
 • A+
Ανοίγει και πάλι το σχολείο, που έμεινε κλειστό από τον περασμένο Μάρτιο, για τα 170 προσφυγόπουλα της δομής της Ριτσώνας, αλλά η δήμαρχος Χαλκίδας μαζί με ξενοφοβικούς γονείς αντιδρούν επικαλούμενοι κινδύνους μετάδοσης του κορονοϊού

Η καθυστερημένη φοίτηση μαθητών προσφύγων της δομής της Ριτσώνας σε σχολεία της Χαλκίδας και η επικείμενη λειτουργία απογευματινών Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) ενεργοποιεί τα ξενοφοβικά ανακλαστικά μερίδας της κοινωνίας και της δημοτικής αρχής, που επικαλούνται τώρα την πανδημία του κορονοϊού για να ζητήσουν τον αποκλεισμό των προσφύγων από την εκπαιδευτική διαδικασία με το έωλο επιχείρημα ότι αποτελούν συλλήβδην υγειονομικό κίνδυνο.

Επίσκεψη στο υπουργείο

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η δήμαρχος Χαλκίδας Ελενα Βάκα ετοιμάζεται να επισκεφτεί το υπουργείο Παιδείας συνοδευόμενη από γονείς και κατοίκους που αντιδρούν. Την περασμένη Τρίτη, η δήμαρχος έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή.

Αναφερόταν σε σύσκεψη φορέων στις αρχές Σεπτεμβρίου, παρουσία της γ.γ. του υπουργείου Αναστασίας Γκίκα και του γ.γ. Υποδοχής του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνου Λογοθέτη, στην οποία ισχυρίζεται ότι τη διαβεβαίωσαν πως «τουλάχιστον για το τρέχον σχολικό έτος, οι σχολικές μονάδες Α/ θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου δεν θα επιβαρύνονταν με τη φοίτηση επιπλέον μαθητών – προσφύγων, η δε εκπαίδευσή τους θα παρεχόταν εντός της δομής», καθώς η δομή «ενέχει αυξανόμενο κίνδυνο εμφάνισης συνεχώς [...] κρουσμάτων κορονοϊού».

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», η κ. Γκίκα διαψεύδει ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις και σημειώνει ότι αντιθέτως έγινε σαφές ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος και ότι πολιτική του υπουργείου είναι η φοίτηση όλων των μαθητών στο σχολείο. Η αλήθεια είναι ότι, αν πράγματι είναι αυτή η πολιτική του υπουργείου, καθυστέρησε πολύ να την εφαρμόσει.

Πολλοί πρόσφυγες μαθητές της Ριτσώνας δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο, περισσότερο από ένα χρόνο τώρα, κάτι που το νιώθουν σαν στέρηση βασικού τους δικαιώματος, όπως το δείχνει η δυναμική κινητοποίησή τους το Σεπτέμβριο με πλακάτ και συνθήματα με αίτημα να ανοίξουν και γι'αυτούς οι πόρτες των σχολείων. . Οι 170 μαθητές που παρακολούθησαν πέρσι πρωινά τμήματα υποδοχής σε έξι δημοτικά σταμάτησαν τον Μάρτιο λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό και φέτος δεν έχουν πάει στο σχολείο, αν και έχουν γραφτεί από τον περασμένο Ιούνιο και ενώ οι δάσκαλοι βρίσκονταν στις θέσεις τους. Λόγω της ανεπαρκούς υποδομής ίντερνετ στη Ριτσώνα δεν είναι εφικτή ούτε η τηλεκπαίδευση.

Στις ερωτήσεις της συντονίστριας εκπαίδευσης της δομής Πέπης Παπαδημητρίου, οι αρμόδιοι απαντούσαν ότι περιμένουν εντολές από το υπουργείο, ενώ η Περιφέρεια, που έχει την υποχρέωση να παρέχει τα μέσα μετακίνησης των μαθητών προς και από το σχολείο, επικαλούνταν τη σύσκεψη στις αρχές Σεπτεμβρίου και ισχυριζόταν ότι δεν θα φοιτήσουν οι πρόσφυγες μαθητές, με αποτέλεσμα να κωλυσιεργεί ο διαγωνισμός για τη μετακίνηση.

Aπογευματινές δομές

Τελικά, έπειτα από συνεχείς πιέσεις των συντονιστών εκπαίδευσης, η Περιφέρεια ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό πριν από μερικές ημέρες, ενώ ιδρύθηκαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος άλλες επτά απογευματινές δομές σε δημοτικά σχολεία για άλλους περίπου 270 πρόσφυγες. Αυτό σημαίνει ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι δυνατή η λειτουργία των πρωινών τάξεων και λίγο αργότερα η λειτουργία των απογευματινών, μόλις διοριστούν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

Το ενδεχόμενο αυτό έχει θορυβήσει τη δήμαρχο, η οποία στο παρελθόν έδινε το «παρών» σε κινητοποιήσεις κατοίκων ενάντια στην παρουσία προσφύγων στην περιοχή. Τώρα ζητά «να μην πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε εγκατάσταση μαθητών-προσφύγων σε διδακτήρια της Α/θμιας Εκπαίδευσης, τουλάχιστον για το τρέχον σχολικό έτος, αφού χρέος του δήμου αυτή τη στιγμή είναι να παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες προς τους δημότες [...]».

Ισως ξεχνά ότι τα έξοδα θέρμανσης και καθαριότητας προέρχονται από ειδικό κονδύλι του υπουργείου. Το κυριότερο, παραβλέπει ότι υποχρέωση του κράτους είναι η εκπαίδευση όχι μόνο των δημοτών, αλλά και των προσφύγων και μεταναστών μαθητών, με όρους ισοτιμίας και χωρίς διακρίσεις, σύμφωνα με όσα ορίζει η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το διεθνές δίκαιο δικαιωμάτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τη δήμαρχο, ο αντιπεριφερειάρχης Παιδείας της Στερεάς Ελλάδας Κώστας Γαλάνης ζήτησε να δημιουγηθούν οι ΔΥΕΠ μέσα στην προσφυγική δομή. Αλλά η νομοθεσία ορίζει πως οι ΔΥΕΠ εντάσσονται στην τυπική εκπαίδευση που παρέχεται αποκλειστικά μέσα στα σχολεία ενώ ο σκοπός της κοινωνικής ένταξης εξυπηρετείται όχι με τη δημιουργία γκέτο και τον αποκλεισμό αλλά με τη συμμετοχή των μαθητών στην σχολική κοινότητα. Αλλωστε η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα,, επειδή αρνιόταν να γράψει Ρομά μαθητές σε σχολεία μαζί με Ελληνες και δημιουργούσε σχολεία γκέτο μόνο για Ρομά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δικαστική έρευνα σε βάρος της δημάρχου Χαλκίδας
Η Ελένη Βάκα ελέγχεται για ενδεχόμενη παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου επειδή αρνήθηκε τη φοίτηση προσφυγόπουλων της δομής της Ριτσώνας σε σχολεία της περιοχής της
Δικαστική έρευνα σε βάρος της δημάρχου Χαλκίδας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Χειροκροτήματα και απειλές για τη φοίτηση προσφυγόπουλων στη Σάμο
Με ένα ζεστό χειροκρότημα, δώρα και ζωγραφιές γονείς, δάσκαλοι και αλληλέγγυοι υποδέχτηκαν την Τρίτη τα 11 προσφυγόπουλα που πέρασαν πρώτη φορά την...
Χειροκροτήματα και απειλές για τη φοίτηση προσφυγόπουλων στη Σάμο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ξενοφοβικό κρεσέντο στη Σάμο
Δεν θα έχαναν φυσικά την ευκαιρία να εκδηλώσουν την ακραία ξενοφοβία τους και να προωθήσουν την ακροδεξιά ατζέντα τους οι ομάδες αγανακτισμένων πατριωτών της Σάμου, όπως δεν θα έχαναν την ευκαιρία να...
Ξενοφοβικό κρεσέντο στη Σάμο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταγράφουν παιδιά ως ενήλικες για να μην παρέχουν προστασία
Οι θλιβερές περιπτώσεις τριών ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στη Λέσβο ξεσκεπάζουν μία συστηματική παθογένεια του συστήματος ταυτοποίησης και ασύλου, όπως διαπιστώνει η οργάνωση Fenix Humanitarian Aid
Καταγράφουν παιδιά ως ενήλικες για να μην παρέχουν προστασία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Ταλιμπάν» στα Μετέωρα
Ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να τους βλέπουν τους πρόσφυγες και προσπαθούν να επιβάλουν τις μισαλλόδοξες και ξενοφοβικές αντιλήψεις τους.
«Ταλιμπάν» στα Μετέωρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας