• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 28.6°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 27.5°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 27.0°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.7°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 23.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 26.0°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 21.4°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.7°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.9°C / 26.9°C
  2 BF
  32%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 25.8°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 28.9°C
  0 BF
  34%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 27.7°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.9°C / 28.8°C
  3 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 22.1°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.1°C / 25.7°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  62%
AP Photo/Petros Giannakouris
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα ευάλωτα προσφυγόπουλα χρειάζονται ουσιαστική φροντίδα

 • A-
 • A+
Το τέλος της διαβόητης «προστατευτικής φύλαξης» των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την προστασία τους, όμως δεν αρκεί. ● Από τους 4.229 που έχουν καταγραφεί, οι 1.137 ζουν στο δρόμο ή σε επικίνδυνες συνθήκες.

«Απόγνωση, απογοήτευση, απελπισία, κρίσεις πανικού και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές». Σε εφτά λέξεις περιγράφεται η κατάσταση την οποία βιώνουν χιλιάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, κατάσταση για την οποία υπάρχει η προσδοκία ότι μπορεί να αλλάξει με την κατάργηση της «προστατευτικής φύλαξης», της αναγκαστικής δηλαδή μέχρι τώρα διαβίωσής τους σε κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων, και την αντικατάσταση του μέτρου με δομές και εγκαταστάσεις που θα παρέχουν αξιοπρεπή διαβίωση.

Το θέμα συζητήθηκε σε εκδήλωση που οργάνωσε η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και συνέπεσε με την ψήφιση του νόμου 4760 από τη Βουλή στις 9 Δεκεμβρίου, που προβλέπει την κατάργηση της προστατευτικής φύλαξης, όπως κατ' ευφημισμόν ονομάζεται επισήμως η κράτηση των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σημείωσε ότι «η κατάργηση της προστατευτικής φύλαξης αφορά όλους τους ασυνόδευτους ανήλικους, όχι μόνο τους αιτούντες άσυλο».

Σύμφωνα με το σχέδιο που υπάρχει, τα ασυνόδευτα θα διαμένουν σε ξενώνες «με βάση το αίτημα που διατυπώνει το κάθε προσφυγόπουλο καθώς και το προφίλ του, με κριτήριο το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού». Αλλάζει παράλληλα και ο τρόπος έκδοσης ΑΦΜ, οπότε «για κάθε αιτούντα διεθνή προστασία εκδίδεται ΑΦΜ με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πλήρους καταγραφής της αίτησης».

Οι προθέσεις είναι καλές, αλλά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου είχαν καταγραφεί στη χώρα 4.229 ασυνόδευτοι ανήλικοι, εκ των οποίων οι 1.137 είναι άστεγοι ή σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης, οι 115 σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και μόλις 36 σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης.

Σύμφωνα με τη συντονίστρια των ξενώνων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ, Ιριδα Πανδίρη, χρειάζεται σύστημα «με αρχή, μέση και τέλος», δηλαδή «θα πρέπει ο τελικός του στόχος να προβλέπει θέσεις σε δομές φιλοξενίας, εποπτευόμενα διαμερίσματα ή την αναδοχή και την υιοθεσία, ειδικά για παιδιά 4-5 ετών, και να υπάρξουν δομές που θα αποκτήσουν ταυτότητα και θα ανταποκρίνονται στις διαφορετικές και εξατομικευμένες ανάγκες υποστήριξης του κάθε παιδιού».

Η υπεύθυνη Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ, Σοφία Παπαδοπούλου, είπε ότι μόνο το 2020 η οργάνωση έχει υποστηρίξει 370 παιδιά στη Βόρεια Ελλάδα, με το 70% των αιτημάτων τους να αφορά ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, νομική βοήθεια και επικοινωνία με συγγενικά τους πρόσωπα. Κατάγονται κυρίως από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν και το 58% είναι μεταξύ 16-17 ετών, «φέτος όμως το 15% των παιδιών είναι κάτω των 14 ετών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν μόλις 2%».

Η κατάστασή τους στην «προστατευτική φύλαξη» ορίζεται από τα 5,87 ευρώ ημερησίως για φαγητό, τηλεκάρτες και είδη καθαρισμού, χωρίς διερμηνείς, χωρίς προαυλισμό ή σωματική άσκηση, με τη διάρκεια κράτησης να φτάνει τους 2 μήνες και μέσα στην πανδημία τις 100 μέρες!

Στην εισήγησή της η συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Θεώνη Κουφονικολάκου, χαρακτήρισε «ανεπαρκείς» τις υποδομές στα σχολεία για εκπαίδευση των προσφύγων και «μη συστηματική» την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ενώ αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία από δομές όπως τα Διαβατά όπου από τα 305 παιδιά σχολείο πηγαίνουν 35, στη Ριτσώνα από τα 1.017 τα 50, στον Ελαιώνα από τα 609 μόλις τα 22!

Ο επίκουρος καθηγητής Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Κώστας Κοσμάτος, χαρακτήρισε τον νέο νόμο ως «ένα σοβαρό βήμα σε μια θετική κατεύθυνση, αλλά το θετικότερο θα ήταν να καταργηθεί στο σύνολό της η ισχύουσα διάταξη γιατί μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει».

Την ικανοποίησή της για την προσπάθεια να τερματιστεί το φαινόμενο της κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων στα αστυνομικά τμήματα ή στα νοσοκομεία εάν είναι μικρότεροι από 14 ετών εξέφρασε η εισαγγελέας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, Δήμητρα Τσιαρδακλή.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμη ο αντεισαγγελέας Εφετών Θράκης Λάμπρος Τσόγκας, ο πρώην συνήγορος του Παιδιού Γιώργος Μόσχος, ο δικηγόρος Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ Θωμάς Χαραλαμπίδης, από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης ο Παναγιώτης Ζευγολατάκος, η Χριστίνα Παπάζογλου από τον τομέα Παιδικής Προστασίας της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) η Κέλλυ Νάμια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μεταφέρονται στα Λαγκαδίκια οι ανέστιοι Γεζίντι των Σερρών
Οι συνολικά 200 πρόσφυγες που βρίσκονταν έξω από το καμπ των Σερρών θα μεταφερθούν στη δομή στα Λαγκαδίκια, στην οποία φιλοξενούνταν μόλις 60 άλλοι πρόσφυγες και έχει δυνατότητα να υποδεχθεί μέχρι 600 άτομα.
Μεταφέρονται στα Λαγκαδίκια οι ανέστιοι Γεζίντι των Σερρών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το καραβάνι της μεγάλης ντροπής
Aπαράδεκτες εικόνες στο προσφυγικό καμπ Σερρών, με δεκάδες Ιρακινούς πρόσφυγες Γεζίντι να βρίσκονται στα χωράφια πέριξ του προσφυγικού καμπ.
Το καραβάνι της μεγάλης ντροπής
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο βίος αβίωτος για πρόσφυγες, εργαζόμενους, ιδιοκτήτες
Το άλλοτε πρότυπο πρόγραμμα φιλοξενίας ευάλωτων προσφύγων που υλοποιούσε μέχρι το καλοκαίρι του 2020 η Υπατη Αρμοστεία, έχει μετατραπεί στα χέρια του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σε επίπονη εμπειρία για...
Ο βίος αβίωτος για πρόσφυγες, εργαζόμενους, ιδιοκτήτες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νομικά απροστάτευτοι χιλιάδες ανήλικοι και νεαροί πρόσφυγες
Οι οργανώσεις του Δικτύου Συνηγορίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού ζητούν να θεσπιστεί ένα πλαίσιο μακροχρόνιας νομικής προστασίας για τους ασυνόδευτους ανηλίκους με ειδική άδεια διαμονής τουλάχιστον μέχρι τα...
Νομικά απροστάτευτοι χιλιάδες ανήλικοι και νεαροί πρόσφυγες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Χάος και απόγνωση για όσους εμπλέκονται στο πρόγραμμα ΕSTIA
Για τουλάχιστον τέσσερις μήνες το υπ. Μετανάστευσης δεν έχει καταβάλει την προβλεπόμενη χρηματοδότηση στις δημοτικές εταιρείες και τις οργανώσεις που είναι οι φορείς υλοποίησης του προγράμματος.
Χάος και απόγνωση για όσους εμπλέκονται στο πρόγραμμα ΕSTIA
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η επιτυχία με τα προσφυγόπουλα είναι η εξαίρεση
Φαίνεται ότι η κυβέρνηση επενδύει επικοινωνιακά στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη ζοφερή κατάσταση που έχει δημιουργήσει στο προσφυγικό η υιοθέτηση ακραίας...
Η επιτυχία με τα προσφυγόπουλα είναι η εξαίρεση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας