Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
20.1° 16.0°
3 BF
68%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
15.7° 12.6°
2 BF
70%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
17.0° 14.9°
3 BF
89%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.9° 11.9°
1 BF
82%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.0° 11.6°
2 BF
75%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.0°
2 BF
71%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
1 BF
88%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.8° 16.6°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
5 BF
77%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.4° 18.8°
5 BF
77%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
3 BF
69%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
17.0° 14.9°
1 BF
88%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
16.8° 9.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.5° 13.4°
2 BF
89%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
76%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.6° 15.8°
0 BF
63%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.5° 10.3°
1 BF
68%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.7° 13.3°
2 BF
74%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
8°C
7.7° 7.7°
2 BF
77%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η στιγμή της αποβίβασης στην Εύβοια

Και από Εύβοια επαναπροωθούμε!

Στην περίπτωση των 36 προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν με ιστιοπλοϊκό στο Κάβο Ντόρο, στο νοτιοανατολικό άκρο της Εύβοιας, το πρωί της Τρίτης, 27 Οκτωβρίου, όπως και σε άλλες παρόμοιες επιχειρήσεις επαναπροώθησης, η άφιξή τους στην Ελλάδα καταγράφεται σε φωτογραφίες και βίντεο.

Ενα βίντεο αποτυπώνει τη στιγμή της αποβίβασης από το ιστιοπλοϊκό σε φουσκωτό ανά τετράδες, το οποίο τους μετέφερε στη βραχώδη ακτή. Αλλα βίντεο και φωτογραφίες δείχνουν στιγμιότυπα από την τρίωρη πεζοπορία τους προς την ενδοχώρα της Εύβοιας, πριν πέσουν στα χέρια της αστυνομίας.

Υπάρχει επίσης το γεωγραφικό τους στίγμα, όπως καταγράφηκε στην εφαρμογή WhatsApp. Και υπάρχει φυσικά η μαρτυρία των ίδιων, όπως την εμπιστεύτηκαν στην ομάδα Agean Boat Report, που δραστηριοποιείται στο Αιγαίο. Μια έρευνα στη νοτιοανατολική Εύβοια πιθανότατα θα έβρισκε και άλλες μαρτυρίες ντόπιων που τυχόν είδαν την ομάδα των 36 νεοφερμένων.

Αλλά ούτε οι φωτογραφίες ούτε τα βίντεο, ούτε οι μαρτυρίες, ούτε οι ενδείξεις γεωγραφικού εντοπισμού, ούτε οι αυτόπτες μάρτυρες φαίνεται να έχουν σημασία για τις ελληνικές αρχές και την κυβέρνηση, όπως έχει φανεί επανειλημμένα σε παρόμοιες περιπτώσεις τούς τελευταίους μήνες.

Ομάδες προσφύγων πάτησαν αποδεδειγμένα το έδαφος των ελληνικών νησιών, επενέβησαν η αστυνομία ή το Λιμενικό και στη συνέχεια οι πρόσφυγες εντοπίστηκαν να πλέουν ακυβέρνητοι στα ανοιχτά του Αιγαίου, πάνω σε φουσκωτές διασωστικές σχεδίες τύπου liferaft, που φέρουν σήμανση ότι ανήκουν στο Λιμενικό.

Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται στο θέμα των επαναπροωθήσεων όπως οι αρνητές του κορονοϊού, αρνούμενη πεισματικά να δει τα οφθαλμοφανή στοιχεία και υιοθετώντας θεωρίες συνωμοσίας. Σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα, οι επαναπροωθήσεις είναι ψέμα των διεθνών μέσων ενημέρωσης, προπαγάνδα της Τουρκίας, μια διεθνής συνωμοσία κατά της χώρας μας.

Η ρητορική της βρίσκεται στον αντίποδα της εικόνας του θεματοφύλακα του ορθολογισμού και των κανόνων, που θέλει να παρουσιάσει. Χρησιμοποιώντας μάλιστα αντιφατική γλώσσα, εκπέμπει ένα τελείως ανορθολογικό μήνυμα, αυτό που στην Ψυχολογία ονομάζεται «διπλός δεσμός», όταν στην ίδια πρόταση αρνείται τις επαναπροωθήσεις αλλά και τις δικαιολογεί, φροντίζοντας να μας θυμίσει τη μεγάλη μείωση των αφίξεων και την υποτιθέμενη οικονομική συντριβή των δικτύων διακίνησης.

Οι οικογένειες προσφύγων και μεταναστών στην Εύβοια

Ωστόσο, το οπτικό υλικό και οι μαρτυρίες των προσφύγων του Κάβο Ντόρο, όπως τα δημοσιοποίησε στη σελίδα της στο facebook η ομάδα Agean Boat Report, περιγράφουν άλλη μια παράνομη επιχείρηση επαναπροώθησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ύστερα από τρεις ώρες πεζοπορία των προσφύγων, τους έπιασε η αστυνομία και τους μετέφερε στο πλησιέστερο λιμάνι της Καρύστου. Εκεί, οι αρχές τους κατέσχεσαν τα έγγραφα και τα κινητά και τους επιβίβασαν σε σκάφος του Λιμενικού, χωρίς να τους πουν πού πηγαίνουν.

Οπως αναφέρει μαρτυρία πρόσφυγα στην Agean Boat Report, που τέθηκε στη διάθεση της «Εφ.Συν.», το σκάφος τούς μετέφερε σε άλλο μέρος στην Ελλάδα, όπου μετεπιβιβάστηκαν σε άλλο σκάφος, από το οποίο μετεπιβιβάστηκαν ξανά σε τρίτο σκάφος. Ο πρόσφυγας σημειώνει ότι ήταν ανοιχτού χρώματος και συγκράτησε τον αριθμό 91 στη σήμανση του σκάφους. Σημειώνει επίσης ότι δέχτηκαν βίαια χτυπήματα από το πλήρωμα. «Τους έδωσαν εντολή να παραμείνουν όλη την ώρα καθιστοί, να κοιτάζουν κάτω και να μη μιλάνε. Οποιος δεν το εφάρμοζε, και τα παιδιά ακόμα, δεχόταν λεκτικές και σωματικές επιθέσεις από το πλήρωμα.

Οι πλωτές σχεδίες με τους ανθρώπους εντοπίστηκαν από το τουρκικό Λιμενικό

Πριν από τα μεσάνυχτα, το σκάφος σταμάτησε και οι άνθρωποι αναγκάστηκαν διά της βίας να επιβιβαστούν σε δύο διασωστικές σχεδίες. Ηταν νύχτα, πολλοί δεν ήθελαν να ακολουθήσουν την εντολή να ανέβουν στις σχεδίες στη μέση του πελάγους στα σκοτεινά. Ιδίως τα παιδιά είχαν τρομοκρατηθεί και ούρλιαζαν. Δεκαοχτώ άτομα σε κάθε διασωστική σχεδία, μέγιστης χωρητικότητας μόνο 12 ατόμων, αφέθηκαν ακυβέρνητες από το Ελληνικό Λιμενικό νοτιοανατολικά της Χίου», αναφέρει η Agean Boat Report.

Επιχείρηση διάσωσης από το τουρκικό Λιμενικό

Το ίδιο βράδυ τούς εντόπισε και τους διέσωσε η Τουρκική Ακτοφυλακή, όπως φαίνεται σε φωτογραφίες που δείχνουν τους πρόσφυγες να ανεβαίνουν στο τουρκικό σκάφος, ενώ στη θάλασσα πλέουν ακόμα οι διασωστικές σχεδίες. Την επιχείρηση διάσωσης καταγράφει ανακοίνωση του Τουρκικού Λιμενικού. Βέβαια, η κυβέρνηση επικαλείται τις ανακοινώσεις της Τουρκικής Ακτοφυλακής για να πλήξει συνολικά την αξιοπιστία των αποκαλύψεων και να μιλήσει για προπαγάνδα της Τουρκίας.

Ωστόσο, παραμένει το γεγονός ότι βίντεο και φωτογραφίες δείχνουν τους 36 πρόσφυγες να έχουν φτάσει στην Εύβοια στις 27 Οκτωβρίου. Ας διερευνήσουν οι ελληνικές αρχές πού βρίσκονται σήμερα, επικοινωνώντας με τους ίδιους και ελέγχοντας εξονυχιστικά τη μαρτυρία τους μέσω μιας ανεξάρτητης, ενδελεχούς και αξιόπιστης ερευνητικής διαδικασίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Και από Εύβοια επαναπροωθούμε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας