• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 29.5°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.2°C / 27.5°C
  5 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 27.6°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 23.6°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 24.1°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 27.1°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  4 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.4°C / 27.7°C
  2 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 25.1°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.9°C / 29.4°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 29.7°C
  0 BF
  39%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.3°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 26.1°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  2 BF
  56%
Φωτογραφία αρχείου / Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος

Απελαύνουν ακόμα και τους ευάλωτους

 • A-
 • A+

Παρά τις διακηρύξεις για «πλήρη και πραγματικό σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων που δικαιούνται άσυλο με βάση το ενωσιακό δίκαιο», οι αλλαγές που επιφέρει το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο «περί Διεθνούς Προστασίας» -ένα νομοθέτημα 121 άρθρων και 83 σελίδων που δόθηκε στη διαβούλευση την Τετάρτη και για μόνο πέντε ημέρες, μέχρι τις 21 Οκτωβρίου, προκαλώντας διαμαρτυρίες και ειρωνικά σχόλια των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων- δείχνουν ότι πραγματική πρόθεσή της είναι η επιτάχυνση των απελάσεων και ο περιορισμός της πρόσβασης των δικαιούχων στη διαδικασία ασύλου, όπως και η περικοπή δικαιωμάτων, με βάση το ανυπόστατο και προσχηματικό επιχείρημα ότι τάχα αποτελούν πόλο έλξης.

Ανάμεσα στις «καινοτομίες» του νομοσχεδίου, τις οποίες επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, βρίσκεται αυτή που προβλέπει ότι για να προσφύγει κάποιος στο δευτεροβάθμιο όργανο εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, τις Επιτροπές Προσφυγών, πρέπει να συντάξει αιτιολογημένο δικόγραφο «κατ' ανάλογη εφαρμογή της Διοικητικής Δικονομίας που εφαρμόζεται επί όλων των υποθέσεων», όπως αναφέρει η κυβέρνηση. Ωστόσο, χωρίς επαρκή νομική βοήθεια, η απαίτηση για σύνταξη δικόγραφου από ανθρώπους που δε γνωρίζουν ελληνικά, πόσο μάλλον νομική ορολογία, ισοδυναμεί με προσπάθεια αποκλεισμού τους. Το ομολογεί άλλωστε η κυβέρνηση όταν επισημαίνει με κυνισμό ότι αποτέλεσμα του μέτρου θα είναι η «επιτάχυνση των διαδικασιών» και η «δυνατότητα επιστροφών από τον πρώτο βαθμό».

Επιπλέον, το δικαίωμα παραμονής στη χώρα μας όσων ζητούν άσυλο περιορίζεται μέχρι την απόφαση του πρώτου βαθμού για το άσυλο, με διακηρυγμένο στόχο να γίνονται απελάσεις από τον πρώτο βαθμό, ενώ σε συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων η προσφυγή σε δεύτερο βαθμό δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Αλλά και στο δεύτερο βαθμό η κυβέρνηση φροντίζει να μειώσει τις εγγυήσεις της διαδικασίας, καθώς οι τριμελείς ανεξάρτητες επιτροπές θα αποτελούνται στο εξής αποκλειστικά από δικαστές, χωρίς την παρουσία μέλους που υποδεικνύεται από την Ύπατη Αρμοστεία, το οποίο λειτουργούσε σαν ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας.

Ενώ μέχρι σήμερα η κατάθεση του αιτήματος ασύλου δίνει δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας, το νομοσχέδιο προβλέπει δικαίωμα πρόσβασης έξι μήνες μετά την κατάθεση της αίτησης και μόνο αν δεν έχει βγει απόφαση σε πρώτο βαθμό, μη ανασταλτική. Σε συνδυασμό με το μη ανασταλτικό χαρακτήρα της προσφυγής σε δεύτερο βαθμό για ορισμένες κατηγορίες υποθέσεων και με τη στέρηση του δικαιώματος παραμονής για τους προσφεύγοντες, το νομοσχέδιο στερεί την πρόσβαση στην αγορά εργασίας σε δικαιούχους διεθνούς προστασίας, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες στην κοινωνική συνοχή και στη ζωή των ανθρώπων, με διακηρυγμένο στόχο να σταματήσει το σύστημα ασύλου «να προσελκύει πρόσωπα που επιθυμούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης» και να αφορά «όσους πραγματικά χρήζουν διεθνούς προστασίας», λες και το ένα αποκλείει το άλλο.

Παραβλέποντας ακόμα και την πρόβλεψη της ευρωτουρκικής συμφωνίας που εξαιρεί τους ευάλωτους από τη διαδικασία απέλασης στην Τουρκία, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι ευάλωτοι δεν εξαιρούνται από τις διαδικασίες εξέτασης στα σύνορα εφόσον έχουν την κατάλληλη υποστήριξη. «Οι ευάλωτοι επιστρέφονται» διακηρύσσει με περισσή σκληρότητα η κυβέρνηση, που φροντίζει επίσης να απαλείψει το μετατραυματικό στρες από τους λόγους που καθιστούν κάποιον ευάλωτο, παρόλο που, ή μάλλον ακριβώς επειδή, το μετατραυματικό στρες πλήττει μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Σε μια επίδειξη αυταρχισμού και με πλήρη περιφρόνηση στην αρχή της αναλογικότητας, όσοι κατά την υποδοχή δεν συμμορφώνονται στις αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές «τεκμαίρεται ότι δεν επιθυμούν την προστασία και παραπέμπονται σε διαδικασίες επιστροφής». Αν δεν έχουν καταγραφεί, οδηγούνται σε απέλαση. Αν έχουν ήδη καταγραφεί, το αίτημά τους εξετάζεται κατά προτεραιότητα μέσα σε 15 ημέρες και, αν είναι απορριπτική η απόφαση, απελαύνονται, ενώ αν είναι θετική, υποχρεώνονται να αποχωρήσουν από τις δομές φιλοξενίας.

Με στόχο την επιτάχυνση των επιστροφών, το νομοσχέδιο επαναφέρει το μέτρο της γενικευμένης κράτησης όσων ζητούν άσυλο, παραβιάζοντας την αρχή του δικαίου ότι η διοικητική κράτηση αποτελεί έσχατο μέτρο, αφού πρώτα εξεταστούν άλλα μέτρα ήπιου περιορισμού, και δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Ενώ σήμερα κρατούνταν μόνο όσοι έκαναν αίτηση ασύλου όντας ήδη κρατούμενοι, το νομοσχέδιο προβλέπει κράτηση αδιακρίτως «για συγκεκριμένους λόγους και με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων τους», κάτι που μόνο προσχηματικά μπορεί να αναφέρεται, με δεδομένες τις συνθήκες κράτησης που επικρατούν στην Ελλάδα για δεκαετίες και συνιστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, σύμφωνα με πολλές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Κυνικός ομολογημένος στόχος του μέτρου η ευχέρεια του εντοπισμού όσων απορρίπτονται και η επιτάχυνση των απελάσεων.

Μάλιστα, ο χρόνος κράτησης μετρά κάθε φορά εκ νέου, χωρίς να συνυπολογίζονται προηγούμενα διαστήματα κράτησης, πρακτική που είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση Σαμαρά, φτάνοντας στο σημείο να κρατά ανθρώπους που δεν μπορούσε να απελάσει για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, ξεπερνώντας το ανώτατο όριο που θέτει κατ εξαίρεση το ενωσιακό δίκαιο.

Αποτελεί κυνισμό και επίδειξη σκληρότητας πρώτου μεγέθους η πρόβλεψη ότι η παραβίαση όρων και κανονισμών της λειτουργίας των δομών συνεπάγεται διακοπή της στέγασης, με δεδομένο ότι ελάχιστες δομές διαθέτουν εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας και ακόμα λιγότερες εσωτερικό κανονισμό που τηρείται από τις ίδιες τις αρχές.  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Διαδικασίες-εξπρές για άσυλο, αποκλεισμός από την αγορά εργασίας
Μια μεγάλη σειρά μέτρων περιλαμβάνει το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «περί διεθνούς προστασίας», που τέθηκε χτες σε δημόσια διαβούλευση για λιγότερο από μία εβδομάδα.
Διαδικασίες-εξπρές για άσυλο, αποκλεισμός από την αγορά εργασίας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στρατόπεδα-φυλακές για 25.000 πρόσφυγες στο Ανατολικό Αιγαίο
Ενα δυστοπικό τοπίο τεράστιων κέντρων κράτησης στα νησιά, με συνθήκες που, αν ποτέ προχωρήσει ο σχεδιασμός, αναμένεται να δημιουργήσουν χειρότερες και μεγαλύτερες Μόριες, προοιωνίζονται τα μέτρα για το...
Στρατόπεδα-φυλακές για 25.000 πρόσφυγες στο Ανατολικό Αιγαίο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αρον άρον προς μαζικές απελάσεις
Δίχως επαρκή χρόνο για διαβούλευση και συζήτηση στη Βουλή, η κυβέρνηση εισάγει σήμερα το νομοσχέδιο για το προσφυγικό, το οποίο, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βρίθει...
Αρον άρον προς μαζικές απελάσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νομοσχέδιο ισορροπιών για το άσυλο
Το νομοσχέδιο θα φανερώνει τη βούληση του νομοθέτη για απαγόρευση της κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων, ενώ θα διασφαλίζει ότι δεν κινδυνεύει με απέλαση όποιος προσφεύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον της...
Νομοσχέδιο ισορροπιών για το άσυλο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι φορείς ζητούν αλλαγές στο νομοσχέδιο για το προσφυγικό
Την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές σε προβληματικές διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την υποδοχή, το άσυλο και την ένταξη επισήμαναν οι φορείς που συμμετείχαν στη συνεδρίαση...
Οι φορείς ζητούν αλλαγές στο νομοσχέδιο για το προσφυγικό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σε δύο βάρκες το νομοσχέδιο για πρόσφυγες, μετανάστες
Ανάμεσα στις πιέσεις των ισχυρών της Ευρώπης που ζητούν την επιτάχυνση των απελάσεων και στις ιδεολογικές της καταβολές προσπαθεί να ισορροπήσει η ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η «Εφ.Συν.»...
Σε δύο βάρκες το νομοσχέδιο για πρόσφυγες, μετανάστες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας