• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.7°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.0°C / 30.1°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 29.3°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 27.9°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 29.0°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  0 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.1°C / 26.1°C
  2 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 26.9°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.8°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  1 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  3 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.5°C / 29.9°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 25.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 27.7°C / 30.0°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  3 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 26.7°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  1 BF
  48%
EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαδικασίες-εξπρές για άσυλο, αποκλεισμός από την αγορά εργασίας

 • A-
 • A+

Μέτρα που περικόπτουν τις εγγυήσεις και τα δικαιώματα όσων ζητούν άσυλο και περιορίζουν σημαντικά την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας, άλλα μέτρα που θέτουν τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες εκτός των δομών φιλοξενίας χωρίς το μέχρι σήμερα προβλεπόμενο εξάμηνο περιθώριο προκειμένου να εισαχθούν σε προγράμματα ένταξης και αυστηρές προθεσμίες στη διαδικασία ασύλου, που όμως θεωρείται αβέβαιο αν μπορεί να τηρηθούν, περιλαμβάνει το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «περί διεθνούς προστασίας», που τέθηκε χτες σε δημόσια διαβούλευση για λιγότερο από μία εβδομάδα, μόλις πέντε ημέρες, μέχρι τις 21 Οκτωβρίου. Η έναρξη ισχύος του ορίζεται για την 1η Ιανουαρίου 2020.

Σε μια πρώτη ανάγνωση, ανάμεσα στα 121 άρθρα του νομοσχεδίου, το οποίο ενσωματώνει και αναπροσαρμόζει το σύνολο των διατάξεων που διέπει το καθεστώς διεθνούς προστασίας στη χώρα μας, ξεχωρίζουν οι διατάξεις που θεσπίζουν ταχύρυθμη διαδικασία ασύλου στα σύνορα και εισάγουν κατά προτεραιότητα εξέταση αιτημάτων, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης.

Μέσα σε 15 ημέρες προβλέπεται η εξέταση των αιτήσεων όσων δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις μεταφοράς τους σε δομές, των κρατουμένων, των ευάλωτων και όσων προέρχονται από πρώτη χώρα ασύλου, ασφαλή τρίτη χώρα ή ασφαλή χώρα καταγωγής, οι οποίες θα ανακοινώνονται κάθε Νοέμβριο ύστερα από εισήγηση του διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου, σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει το νομοσχέδιο.

Σε περίπτωση μαζικής άφιξης, προβλέπεται η δυνατότητα υποχρεωτικής ολοκλήρωσης της διαδικασίας ασύλου, συμπεριλαμβανομένης της δευτεροβάθμιας προσφυγής, μέσα σε πέντε ημέρες. Θεσπίζεται υποχρεωτική αυτοπρόσωπη παρουσία αυτού που προσφεύγει στον β΄ βαθμό, ενώ η απουσία του σημαίνει έκπτωση από τη διαδικασία.

Από τον ερχόμενο Μάρτιο θεσπίζονται νέες επιτροπές που αποτελούνται μόνο από δικαστές, χωρίς τη συμμετοχή ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα, ιδιότητα την οποία είχε μέχρι σήμερα το τρίτο μέλος που υποδεικνυόταν από την Υπατη Αρμοστεία.

Καταργείται η άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας όσων ζητούν άσυλο και μετατίθεται έξι μήνες μετά την κατάθεση του αιτήματος. Προβλέπεται Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΚΥΠΑ), η οποία εξασφαλίζει υλικές συνθήκες υποδοχής ή οικονομικό βοήθημα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν εργάζεται ο δικαιούχος ή ότι η εργασία του δεν αποφέρει επαρκείς πόρους. Είναι υποχρεωτική η ενημέρωση των αρχών για έναρξη επαγγέλματος ή για σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Μέσα σε δύο μήνες από τη δημοσίευση του νόμου, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και οι δικαιούχοι επικουρικής προστασίας υποχρεούνται να αποχωρήσουν από τις δομές υποδοχής και φιλοξενίας, χωρίς να προβλέπεται ρητά η φιλοξενία τους σε άλλες δομές ή η υπαγωγή τους σε προγράμματα ένταξης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τρεις μηνύσεις προσφύγων για βίαιες επαναπροωθήσεις
Στα χέρια της Δικαιοσύνης βρίσκονται συγκεκριμένα στοιχεία και επώνυμες καταγγελίες Τούρκων προσφύγων που επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία από την περιοχή του Εβρου το τελευταίο διάστημα.
Τρεις μηνύσεις προσφύγων για βίαιες επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
25 νομά σε... δύο κοντέινερ
Από τα τέσσερα κοντέινερ που στεγάζουν τους 25 κρατούμενους ασυνόδευτους ανηλίκους στην Αμυγδαλέζα, στα δύο έχουν χαλάσει οι τουαλέτες, τα ντους και τα κλιματιστικά, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται οι...
25 νομά σε... δύο κοντέινερ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Για όλους τους Σαϊντού!»
Δεκάδες συμμαθητές και φίλοι του 18χρονου πρόσφυγα Σαϊντού Καμαρά από τη Γουινέα τον συνόδευσαν στην Αρχή Προσφυγών, όπου εξετάστηκε σε δεύτερο βαθμό το αίτημά του για άσυλο.
«Για όλους τους Σαϊντού!»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απάντηση με κενά από το υπ. Μετανάστευσης στην «Εφ.Συν.» για τη διαδικασία ασύλου στην ενδοχώρα
Συνολικά, έγιναν 3.975 αιτήσεις διεθνούς προστασίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι προχωρούν κανονικά σε διαδικασίες καταγραφής των αιτημάτων, υποστηρίζει το υπουργείο, δημιουργώντας σύγχυση.
Απάντηση με κενά από το υπ. Μετανάστευσης στην «Εφ.Συν.» για τη διαδικασία ασύλου στην ενδοχώρα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Πιάστηκαν στα πράσα» και πήραν πίσω το αίσχος
Τεράστιες αποθήκες δεκάδων χιλιάδων ψυχών στη μεθόριο της χώρας οραματιζόταν το υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου. Το σχέδιο... χάλασε χθες το πρωί η efsyn.gr, δημοσιεύοντας τη σχετική εγκύκλιο.
«Πιάστηκαν στα πράσα» και πήραν πίσω το αίσχος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας