• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 17.9°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 16.3°C
  1 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 18.4°C
  0 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.9°C
  0 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  67%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 15.7°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 10.6°C
  1 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 18.6°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.7°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.9°C / 17.9°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.5°C
  4 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 15.6°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 13.9°C
  2 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.5°C / 12.8°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.8°C / 21.6°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.8°C / 18.1°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.1°C / 14.9°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 16.4°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  85%

Η τελική μορφή του νομοσχεδίου απέχει από προηγούμενες, σκληρότερες εκδοχές που είχαν γίνει γνωστές σε εμπλεκόμενους φορείς ή είχαν κατατεθεί με τη μορφή τροπολογίας

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νομοσχέδιο ισορροπιών για το άσυλο

 • A-
 • A+

Με ορισμένες αλλαγές σε προβληματικές διατάξεις συζητείται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με το οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιτάχυνση των διαδικασιών υποδοχής και ασύλου προκειμένου να επισπευστούν και να αυξηθούν οι απελάσεις προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία.

Πρόκειται για το δεύτερο νομοσχέδιο του υπουργείου και για την πολλοστή νομοθετική αλλαγή σε ζητήματα της διαδικασίας ασύλου μετά την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας το 2016, την οποία καταγγέλλουν οι οργανώσεις δικαιωμάτων ότι περιορίζει ή παραβιάζει τα δικαιώματα των προσφύγων.

Η τελική μορφή του νομοσχεδίου, το οποίο υπήρξε αντικείμενο έντονης διαβούλευσης μέχρι την τελευταία στιγμή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, απέχει από προηγούμενες, σκληρότερες εκδοχές που είχαν γίνει γνωστές σε εμπλεκόμενους φορείς ή είχαν κατατεθεί με τη μορφή τροπολογίας.

Εκτός από τις διατάξεις σχετικά με τη διαδικασία ασύλου, το νομοσχέδιο ενσωματώνει με καθυστέρηση την ευρωπαϊκή οδηγία για την υποδοχή και επιχειρεί να ρυθμίσει ζητήματα σχετικά με τις άδειες διαμονής και την ένταξη των μεταναστών που μένουν χρόνια στη χώρα μας.

Εναλλακτική επίδοση

Οι βασικές αλλαγές που εισήγαγε ο υπουργός Δημήτρης Βίτσας μετά τις παρατηρήσεις των φορέων στη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αφορούν τους εναλλακτικούς τρόπους επίδοσης της δευτεροβάθμιας απόφασης για το άσυλο και την πιστοποίηση των θυμάτων βασανιστηρίων.

Με τη σημερινή μορφή του νομοσχεδίου, οι εναλλακτικοί τρόποι επίδοσης προβλέπονται ουσιαστικά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορεί να εντοπιστεί ο ενδιαφερόμενος για να παραλάβει την αίτησή του.

Παραμένει ωστόσο ασαφής η προβλεπόμενη διαδικασία αναζήτησης του ενδιαφερόμενου, ενώ δεν φαίνεται να λύνονται ζητήματα εμπιστευτικότητας που επισημάνθηκαν από φορείς, για παράδειγμα στην περίπτωση της ανάρτησης της απόφασης στο διαδίκτυο.

Πιστοποίηση

Ως προς την πιστοποίηση των θυμάτων βασανιστηρίων, προβλέπεται ότι, επιπλέον από τα δημόσια νοσοκομεία, μπορεί να γίνει από τους γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ που εργάζονται στις δομές πρώτης υποδοχής και από στρατιωτικά νοσοκομεία.

Οργανώσεις και ιδιώτες γιατροί δεν μπορούν να κάνουν την πιστοποίηση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ευρωπαϊκοί κύκλοι ήγειραν ζήτημα ενδεχόμενης συναλλαγής.

Πληροφορίες από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σημειώνουν ότι στην τελική του διατύπωση το νομοσχέδιο θα αποτυπώνει τη βούληση του νομοθέτη για απαγόρευση της κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων, ενώ θα διασφαλίζει ότι δεν κινδυνεύει με απέλαση όποιος προσφεύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον της δευτεροβάθμιας απόφασης για το άσυλο.

Ωστόσο, η διάταξη που επιτρέπει τον γεωγραφικό περιορισμό των προσφύγων προβλέπει, μετά τις αλλαγές που εισήγαγε το υπουργείο, ότι το μέτρο μπορεί να επιβληθεί όχι μόνο για λόγους διευκόλυνσης της διαδικασίας ασύλου, όπως ήταν στην αρχική εκδοχή του, αλλά και για «απολύτως αιτιολογημένους λόγους δημόσιου συμφέροντος ή δημόσιας τάξης».

Εξακολουθεί να μην προβλέπεται ανώτερο χρονικό όριο ισχύος του μέτρου, όπως θα επέβαλλε η αρχή της αναλογικότητας, σύμφωνα με οργανώσεις δικαιωμάτων.

Οι οργανώσεις καταγγέλλουν ότι παραβιάζει τα δικαιώματα των προσφύγων

Την έντονη ανησυχία τους για το νομοσχέδιο και για τη νέα απόφαση γεωγραφικού περιορισμού της Υπηρεσίας Ασύλου εκφράζουν με ανακοίνωσή τους 13 οργανώσεις που αποτελούν την Καμπάνια για το Ασυλο.

«Η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να συνεχίσει την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης αρχηγών κρατών-μελών της Ε.Ε.-Τουρκίας, παραβλέπει τα σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και παραβίασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου που καταγράφονται ιδίως στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου και ανακύπτουν από την υλοποίησή της», σημειώνουν οι οργανώσεις Αίτημα, Αρσις, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, ΕλΕΔΑ, ΕΠΣΕ, ΕΣΠ, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, «ΛΑΘΡΑ», Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, PRAKSIS, Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6.30 το απόγευμα σήμερα στη Βουλή καλούν συλλογικότητες της Αριστεράς, του αντιρατσιστικού κινήματος και του κινήματος αλληλεγγύης, με στόχο να μην ψηφιστεί το «αντιδραστικό τερατούργηµα που αποσκοπεί στην «αποσυµφόρηση των νησιών» διά του πολλαπλασιασµού των µαζικών απελάσεων και της δραστικής µείωσης του χρόνου αναµονής της -σχεδόν βέβαιης- απόρριψης των αιτηµάτων ασύλου για την πλειονότητα των προσφύγων των hotspots του Αιγαίου».

Καλούν, μεταξύ άλλων: Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας - Πειραιά, Αntinazi Zone, Δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών, ΚΕΕΡΦΑ, Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, Χώρος στέγασης προσφύγων City Plaza, Ξεκίνημα, Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑΕ, ΝΑΡ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
Εναν μήνα πριν κλείσει χρόνος από το τραγικό πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι, όχι μόνο δεν έχουν ενημερωθεί οι τρεις επιζώντες για τα αποτελέσματα των ερευνών για τις πιθανές ευθύνες των Αρχών αλλά και...
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Από τη νομιμοποίηση ώς το εκλέγειν και εκλέγεσθαι
Επαναφορά στη νομιμότητα των μεταναστών που ήρθαν στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες αλλά βρέθηκαν μετέωροι σε μια γκρίζα ζώνη ημινομιμότητας προβλέπει μέσω νομοθετικών αλλαγών τους επόμενους μήνες η...
Από τη νομιμοποίηση ώς το εκλέγειν και εκλέγεσθαι
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Από Σεπτέμβρη οι νέες συνεντεύξεις για άσυλο
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να προσέρχονται στην Υπηρεσία Ασύλου οι πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν στα κέντρα φιλοξενίας προκειμένου να δώσουν την προβλεπόμενη συνέντευξη που τους εντάσσει στην...
Από Σεπτέμβρη οι νέες συνεντεύξεις για άσυλο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο θάνατος καραδοκεί στην Αμυγδαλέζα
Οι απόπειρες αυτοκτονίας τριών ευάλωτων γυναικών που κρατούνται, παρότι εκκρεμεί χορήγηση ασύλου, καταδεικνύoυν την αδιέξοδη και απάνθρωπη πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό.
Ο θάνατος καραδοκεί στην Αμυγδαλέζα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απόρριψη ασύλου σε 5 λεπτά και με 7 λέξεις
Τι κρύβεται πίσω από την παρωδία στις διαδικασίες διεθνούς προστασίας • Η περιπέτεια ενός Σενεγαλέζου που ζητούσε να επικοινωνήσει στη μητρική του γλώσσα «ουολόφ», αλλά απορρίφθηκε λόγω «μη συνεργασίας με τις...
Απόρριψη ασύλου σε 5 λεπτά και με 7 λέξεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απόρριψη ασύλου χωρίς συνέντευξη
Στις δευτεροβάθμιες επιτροπές προσέφυγαν 28 Αφρικανοί, τα αιτήματα των οποίων εξετάστηκαν δίχως να ακολουθηθεί ο ακρογωνιαίος λίθος της προβλεπόμενης διαδικασίας και δεν έγιναν δεκτά. Πρωτοφανή παραβίαση της...
Απόρριψη ασύλου χωρίς συνέντευξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας