• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.7°C / 31.2°C
  1 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 31.5°C
  1 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 32.0°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 32.0°C
  1 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.3°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.1°C / 30.9°C
  0 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 28.9°C
  0 BF
  13%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.1°C / 32.0°C
  2 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.9°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 26.3°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 27.9°C
  0 BF
  23%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 31.8°C
  2 BF
  19%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 26.8°C
  2 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.9°C / 31.4°C
  2 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  0 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 31.6°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  12%

Να καταργηθεί ο γεωγραφικός περιορισμός των προσφύγων στα νησιά ζήτησαν ο δήμαρχος Σάμου και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η Δ. Αμνηστία

EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΙΑΡΑΣ

Οι φορείς ζητούν αλλαγές στο νομοσχέδιο για το προσφυγικό

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές σε προβληματικές διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την υποδοχή, το άσυλο και την ένταξη επισήμαναν οι φορείς που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

Παρά τη βελτιωμένη εκδοχή του νομοσχεδίου σε σχέση με παλαιότερες εκδοχές του, αρκετές διατάξεις του εξακολουθούν να θίγουν σημαντικά δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, στην προσπάθεια του υπουργείου να επισπεύσει τις διαδικασίες στα νησιά και να ανταποκριθεί στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σημαντική αύξηση των απελάσεων.

Προβληματική θεωρείται η πρόβλεψη σχετικά με τη λεγόμενη «πλασματική επίδοση» των αποφάσεων για το άσυλο όχι απευθείας στον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, αλλά εναλλακτικά στον δικηγόρο του, τον διοικητή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης ή με ανάρτηση σε ιστοσελίδα.

Τόσο η Υπατη Αρμοστεία όσο το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η Διεθνής Αμνηστία, αλλά και ο Σύλλογος Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου σημειώνουν προβλήματα εμπιστευτικότητας των ευαίσθητων δεδομένων ή επισημαίνουν ότι οι εναλλακτικές μορφές επίδοσης δεν εξασφαλίζουν ότι θα καταφέρει να έχει γνώση της απόφασης ο ενδιαφερόμενος.

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αρκετοί φορείς ζήτησαν να καταργηθεί η διάταξη που προβλέπει να γίνεται αποκλειστικά σε δημόσιο νοσοκομείο η πιστοποίηση των θυμάτων βασανιστηρίων. Είναι χαρακτηριστική η ανησυχία που εκφράζει η Υπατη Αρμοστεία, ότι οι ελλείψεις των δημόσιων νοσοκομείων σε ένα ζήτημα εξειδικευμένο και απαιτητικό μπορεί να οδηγήσουν σε αδυναμία πιστοποίησης, ενώ ανέφερε παράδειγμα όπου θύμα βασανιστηρίων δεν θεωρήθηκε ευάλωτος, καθώς δεν ήταν δυνατή η πιστοποίησή του από δημόσιο νοσοκομείο.

Σημειώθηκε από αρκετούς φορείς ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει να αναστέλλεται η απέλαση πρόσφυγα που καταθέτει στο Διοικητικό Εφετείο αίτηση να εκδοθεί προσωρινή διαταγή αναστολής, με αποτέλεσμα να στερείται στην πράξη το δικαίωμα δικαστικής προστασίας που του αναγνωρίζει ο νόμος.

Τα νησιά

Να καταργηθεί ο γεωγραφικός περιορισμός των προσφύγων στα νησιά ζήτησαν με έμφαση ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η Διεθνής Αμνηστία.

Επισήμαναν πως η νέα απόφαση γεωγραφικού περιορισμού, που εξέδωσε ο νέος διευθυντής της υπηρεσίας Ασύλου, Μάρκος Καραβίας, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη γνωστή απόφαση του ΣτΕ, παρουσιάζει σοβαρά νομικά προβλήματα αναλογικότητας και εξατομικευμένης αιτιολόγησης, ενώ αντιτίθεται στο σκεπτικό του ΣτΕ σχετικά με τη δυσανάλογη επιβάρυνση των νησιών.

Τέλος, η οργάνωση Αρωγή επισήμανε τον κίνδυνο αποκλεισμού χιλιάδων μεταναστών από τη δυνατότητα να ζητήσουν άδεια διαμονής για εξαιρετικούς λόγους, καθώς αποκλείονται από τη σχετική πρόβλεψη όσοι ήρθαν στην Ελλάδα με βίζα τα τελευταία τρία χρόνια ή διέμεναν νόμιμα στη χώρα την τελευταία δεκαετία.

Η οργάνωση σημειώνει ότι είναι στην πράξη αδύνατο ο μετανάστης να προσκομίσει έγγραφα αποκλειστικά από δημόσιους φορείς, όπως ζητά το νομοσχέδιο, καθώς οι δημόσιες υπηρεσίες δεν παρέχουν έγγραφα αν δεν επιδειχθεί άδεια διαμονής σε ισχύ.

Αγγελική Λαϊνιώτη, Ένωση Διοικητικών Δικαστών

Ναι σε όλα

Από όλους τους φορείς που κατέθεσαν ή υπέβαλαν υπόμνημα στην Επιτροπή, μόνο η Ενωση Διοικητικών Δικαστών δεν βρήκε ούτε ένα προβληματικό σημείο να επισημάνει σε ολόκληρο το νομοσχέδιο για την υποδοχή, το άσυλο και την ένταξη των προσφύγων. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ακόμα και διατάξεις που θεωρήθηκαν λίγο ή πολύ προβληματικές από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την Υπατη Αρμοστεία και τις οργανώσεις δικαιωμάτων, η Ενωση Διοικητικών Δικαστών τις χαρακτήρισε σχεδόν όλες θετικές, με την επισήμανση «πολύ ορθή διάταξη» ή απλώς «ορθή διάταξη».

Εδειξε έτσι με τον καλύτερο τρόπο ότι η αχαριστία δεν συγκαταλέγεται στα μειονεκτήματα των διοικητικών δικαστών, ενώ απέδειξε και τη διορατικότητα του πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος άλλαξε αιφνιδιαστικά τη σύνθεση των δευτεροβάθμιων Επιτροπών Προσφυγών το καλοκαίρι του 2016 για να τοποθετήσει σ’ αυτές διοικητικούς δικαστές.

Εκτοτε, το 98% των προσφυγών απορρίπτεται, ποσοστό αντίστροφο από πριν, και οι διοικητικοί δικαστές παρέχουν νομιμοποίηση σε όποιον περιορισμό δικαιώματος επιχειρείται να νομοθετηθεί στην προσφυγική πολιτική, φροντίζοντας μάλιστα να αυξάνουν τον κύκλο εργασιών τους. Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η προσφυγή εναντίον της πρωτοβάθμιας απόφασης ασύλου, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η υπόθεση δεν θα εξετάζεται εκ νέου σε πρώτο βαθμό, όπως συνέβαινε, αλλά θα αποφαίνονται οι Επιτροπές Προσφυγών.

«Ορθή ρύθμιση. Θα επιλύονται όλα από τις Επιτροπές», σημειώνει η Ενωση, που εκπροσωπήθηκε από την πρόεδρό της, Αγγελική Λαϊνιώτη, η οποία έχει και την παράλληλη διπλή ιδιότητα της προέδρου Εφετών και της προέδρου της 1ης Ανεξάρτητης Επιτροπής.

Μπορεί η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου να ζήτησε να επανέλθει η σύνθεση των προηγούμενων Επιτροπών, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία, ή να είναι αποκλειστικής απασχόλησης οι δικαστές που εργάζονται στις Επιτροπές Προσφυγών, αλλά κάτι τέτοιο δεν φάνηκε να το συζητά η Ενωση ή το υπουργείο. Κατά τα λοιπά, η κ. Λαϊνιώτη ζήτησε να πιστοποιούνται από δημόσιο νοσοκομείο όχι μόνο τα θύματα βασανιστηρίων αλλά όλοι οι ευάλωτοι, κάτι που θεωρείται επικίνδυνο να οδηγήσει σε μη αναγνώριση πολλών.

Αγνοώντας επιδεικτικά την πραγματικότητα του σύνθετου και εξαιρετικά ευαίσθητου ζητήματος των βασανιστηρίων και την ιδιαίτερη δυσκολία του βασανισθέντος να μιλήσει για τα βασανιστήρια που υπέστη, ιδίως μάλιστα σε συνθήκες που δεν εμπνέουν οικειότητα και εμπιστοσύνη, σημείωσε με σκληρότητα ότι δεν μπορεί στην πρώτη αίτηση να μην επικαλείται βασανιστήρια που υπέστη πριν από πέντε χρόνια, αλλά να τα επικαλείται σε μεταγενέστερη αίτηση, χωρίς να αιτιολογήσει την αρχική παράλειψη.

Γιώργος Κυρίτσης, δήμαρχος Κω

Ξενοφοβική ρητορική

Προσωπικό υπόμνημα στα μέλη της Επιτροπής υπέβαλε ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος είχε σηκώσει τη σημαία της ξενοφοβίας το καλοκαίρι του ’15. Επανέρχεται στο γνωστό του ύφος και τη ρητορική, κάνοντας επίδειξη άγνοιας, ξενοφοβίας και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΕUROKINISSI

«Η συντριπτική πλειοψηφία όσων έρχονται πλέον εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν το προφίλ του πρόσφυγα και ούτε μπορεί να τους χορηγηθεί άσυλο» αναφέρει, αντιστρέφοντας πλήρως τα στοιχεία που δίνουν όλοι οι επίσημοι οργανισμοί. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων φτάνουν στα νησιά προέρχονται από χώρες προσφυγικού προφίλ και το Αφγανιστάν, χώρα με υψηλό ποσοστό προσφύγων. Αυτό επιβεβαιώνεται άλλωστε και από το υψηλό ποσοστό αναγνώρισης καθεστώτος διεθνούς προστασίας της Υπηρεσίας Ασύλου, που ξεπέρασε το 45% το 2017.

Βασισμένος σ’ αυτή τη διαστρέβλωση των στοιχείων, ο κ. Κυρίτσης οικοδομεί το ξενοφοβικό του επιχείρημα, κλείνοντας το μάτι σε όσους επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης για να την εκμεταλλευτούν πολιτικά, είτε με οργανωμένα πογκρόμ εναντίον προσφύγων (ο κ. Κυρίτσης βρισκόταν άλλωστε πίσω από τις επιχειρήσεις-σκούπα με συμμετοχή γνωστών ακροδεξιών στοιχείων στην Κω το καλοκαίρι του 2015) είτε με πολεμοχαρείς κραυγές κατά της Τουρκίας. Και ενώ εδώ και τρία χρόνια κινδυνολογεί πως από μήνα σε μήνα επίκειται η καταστροφή της οικονομίας του νησιού, εξακολουθεί να διαψεύδει κάθε φορά τον εαυτό του, καθώς, όπως ο ίδιος επανέλαβε στο υπόμνημά του, η Κως παραμένει ο τρίτος τουριστικός προορισμός της χώρας.

Κώστας Κατσίκης, βουλευτής ΑΝ.ΕΛΛ.

Προσπάθεια εκφοβισμού

Επίδειξη ύψιστης χυδαιότητας έκανε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. Κώστας Κατσίκης, επιτιθέμενος προσωπικά στον εκπρόσωπο του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων Γιονούς Μοχαμαντί, Αφγανό πρόσφυγα αναγνωρισμένο στην Ελλάδα πριν από δεκατρία χρόνια και ένα από τα πιο δραστήρια μέλη του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος.

Ο κ. Κατσίκης οδήγησε στα άκρα το γνωστό ξενοφοβικό εύρημα νέας κοπής που αναδεικνύεται συστηματικά στον δημόσιο λόγο τα τελευταία χρόνια, ένα εύρημα που επιχειρεί να καλύψει τον πραγματικό του στόχο, την αποτροπή των προσφύγων, πίσω από τον μανδύα της καταπολέμησης, υποτίθεται, των δικτύων διακίνησης.

Φυσικά, από τη στιγμή που έχουν απαγορευτεί όλοι οι νόμιμοι τρόποι να ζητήσει κανείς άσυλο στην Ευρώπη, απαγόρευση που παραβιάζει ευθέως το πνεύμα, αν όχι το γράμμα, της Σύμβασης της Γενεύης, τα παράνομα δίκτυα διακίνησης, που εκμεταλλεύονται οικονομικά τους πρόσφυγες και βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, παραμένουν ο μόνος τρόπος των προσφύγων να ζητήσουν ασφάλεια και προστασία.

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο κ. Μοχαμαντί ανέφερε ότι έστειλε στη γυναίκα του στο Αφγανιστάν 8.000 ευρώ για να μπορέσει να ταξιδέψει στην Ελλάδα. Ο κ. Κατσίκης, από όλα όσα ακούστηκαν στην Επιτροπή σε σχέση με το νομοσχέδιο, θέλησε να σχολιάσει μόνο την ιστορία αυτή, σημειώνοντας ότι πρόκειται για παράνομη πράξη, αναφερόμενος όχι στην παρανομία των ελληνικών αρχών αλλά στην οικογενειακή επανένωση του ζεύγους.

Προέβη μάλιστα στον αδιανόητο και χυδαίο υπαινιγμό, υπό μορφή ερωτήματος, αν με την ιδιότητα του εκπροσώπου του Φόρουμ ο κ. Μοχαμαντί βοηθά και άλλους πρόσφυγες να έρθουν στη χώρα μας μέσω διακινητών. Ρώτησε, δε, σε μια πρωτοφανή απόπειρα εκφοβισμού φορέα που καταθέτει σε κοινοβουλευτική επιτροπή, αν μπορεί να γνωστοποιηθεί η υπόθεση σε εισαγγελέα.

Τόσο η προεδρεύουσα Μαρία Θελερίτη όσο και ο παριστάμενος υπουργός Δημήτρης Βίτσας, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης και ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου επισήμαναν το ανεπίτρεπτο της ερώτησης και το δικαίωμα του κ. Μοχαμαντί να μην απαντήσει.

Ωστόσο ο κ. Μοχαμαντί εξήγησε ότι έκανε αίτημα οικογενειακής επανένωσης αμέσως μετά την αναγνώρισή του το 2004 (δραπέτευσε από φυλακή των Ταλιμπάν το 2001 και ήρθε στην Ελλάδα όταν η γυναίκα του ήταν έγκυος έξι μηνών) και το 2009 αναγκάστηκε να στείλει χρήματα στη γυναίκα του, η οποία είχε διαφύγει στο Ιράν και από εκεί προς την Ελλάδα. «Μακάρι να παρέμβει ο εισαγγελέας και να έρθει αυτό το θέμα στην επιφάνεια», είπε. «Πραγματικά, κατά εκατοντάδες, αυτή τη στιγμή οι μετανάστες και οι πρόσφυγες περιμένουν, έρχονται περιπτώσεις στο γραφείο μας».

Οι ελληνικές αρχές παρεμποδίζουν συστηματικά, στην πράξη αρνούνται, το δικαίωμα των προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα να φέρουν εδώ τους στενούς συγγενείς τους για να ζήσει ενωμένη η οικογένειά τους. Την ίδια στιγμή βέβαια η Ελλάδα διαμαρτύρεται όταν άλλα ευρωπαϊκά κράτη παρεμποδίζουν την οικογενειακή επανένωση προσφύγων από τη χώρα μας με πρόσφυγες που ζουν στη δική τους.

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ελληνική κυβέρνηση απέναντι σε ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο
Παγιδευμένη στις αντιφάσεις και τα τραγικά αδιέξοδα της ακροδεξιάς ανορθολογικής πολιτικής της στο προσφυγικό, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει στην εφαρμογή ενός οιονεί πολεμικού δικαίου στα σύνορα.
Η ελληνική κυβέρνηση απέναντι σε ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στρατόπεδα-φυλακές για 25.000 πρόσφυγες στο Ανατολικό Αιγαίο
Ενα δυστοπικό τοπίο τεράστιων κέντρων κράτησης στα νησιά, με συνθήκες που, αν ποτέ προχωρήσει ο σχεδιασμός, αναμένεται να δημιουργήσουν χειρότερες και μεγαλύτερες Μόριες, προοιωνίζονται τα μέτρα για το...
Στρατόπεδα-φυλακές για 25.000 πρόσφυγες στο Ανατολικό Αιγαίο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απελαύνουν ακόμα και τους ευάλωτους
Ανάμεσα στις «καινοτομίες» του νομοσχεδίου βρίσκεται αυτή που προβλέπει ότι για να προσφύγει κάποιος στο δευτεροβάθμιο όργανο εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, τις Επιτροπές Προσφυγών, πρέπει να συντάξει...
Απελαύνουν ακόμα και τους ευάλωτους
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νομοσχέδιο ισορροπιών για το άσυλο
Το νομοσχέδιο θα φανερώνει τη βούληση του νομοθέτη για απαγόρευση της κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων, ενώ θα διασφαλίζει ότι δεν κινδυνεύει με απέλαση όποιος προσφεύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον της...
Νομοσχέδιο ισορροπιών για το άσυλο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Παρακάμπτουν άρον άρον την άρση γεωγραφικού περιορισμού
Γρήγορα γρήγορα, δύο μέρες αφού έγινε γνωστή την Τρίτη η απόφαση του ΣτΕ που καταργούσε εφεξής την απόφαση της υπηρεσίας Ασύλου η οποία επέβαλε τον γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά όσων ζητούν άσυλο, το...
Παρακάμπτουν άρον άρον την άρση γεωγραφικού περιορισμού
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το λέει και ο... Ελύτης: Καταργήστε τον περιορισμό των προσφύγων στα νησιά!
Σε μια εκδήλωση με μπόλικη... ποίηση αλλά λιγοστό κόσμο, οι δικηγορικοί σύλλογοι των νησιών του Αιγαίου παρουσίασαν στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών το σκεπτικό της αίτησής τους για άρση του...
Το λέει και ο... Ελύτης: Καταργήστε τον περιορισμό των προσφύγων στα νησιά!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας