Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στις ακραίες προκλήσεις μέσω NAVTEX επανέρχεται η Τουρκία, η οποία «βαφτίζει» ως τουρκική υφαλοκρηπίδα θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου για την οποία η Ελλάδα εξέδωσε προχθές δική της NAVTEX στο πλαίσιο ερευνών από πλοίο για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων έως τις 7 Νοεμβρίου.

Η Άγκυρα υποστηρίζει στην οδηγία της – η οποία έρχεται λίγες πριν από τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν- ότι «μέρος της περιοχής των ερευνών αφορά τουρκική υφαλοκρηπίδα η οποία απομένει να οριοθετηθεί με τα παράκτια κράτη». Μάλιστα, η γειτονική χώρα θέλει ο συντονισμός των ερευνών σε περιοχές δήθεν «τουρκικής δικαιοδοσίας» να συντονίζεται από τις «αρμόδιες τουρκικές αρχές».

Διπλωματικές πηγές από την Αθήνα απάντησαν μέσω της ΕΡΤ ότι η τουρκική NAVTEX αντίκειται στις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, ενώ απέρριψαν ρητά την αιτίαση περί τουρκικής υφαλοκρηπίδας στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική διπλωματία θα προχωρήσει στις προβλεπόμενες ενέργειες και πάλι βάσει του Διεθνούς Δικαίου.