• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.1°C / 19.0°C
  1 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 13.6°C
  0 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 17.6°C
  5 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.4°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Θύελλα με ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.9°C / 14.6°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.1°C / 12.6°C
  2 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 8.4°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 15.6°C
  3 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 18.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  5 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 20.2°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  5 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 10.5°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 10.5°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  0 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 19.2°C
  2 BF
  97%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.5°C
  2 BF
  95%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 12.9°C
  2 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  89%

Στο Επιμελητήριο Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Μινώα Πεδιάδας Μ. Φραγκάκη (στη μέση) για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι.

Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι επτά «καυτές» προτεραιότητες

 • A-
 • A+
Ο Δήμος Πεδιάδας και οι απατηλές υποσχέσεις για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι - «Μηδαμινά τα έσοδα από τα ανταποδοτικά, μας αποκλείουν από το Δ.Σ. της εταιρείας παρά τις υποσχέσεις», λέει ο δήμαρχος. Καταθέτουν υπόμνημα αύριο (07/02) στον Κ. Μητσοτάκη.

Αποκαλύψεις για τις απατηλές υποσχέσεις που έλαβε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο Καστελλίου έκανε ο δήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο. Ο δήμαρχος, αν και ξεκαθάρισε πως τάσσεται ακόμα υπέρ της κατασκευής του έργου, έθεσε επτά ζητήματα άμεσης προτεραιότητας για τον δήμο, προαναγγέλλοντας και την υποβολή σχετικού υπομνήματος στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα βρεθεί αύριο στο Καστέλλι.

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε πως, παρά τις σαφείς υποσχέσεις, ο δήμος δεν έχει θέση στο Δ.Σ. της εταιρείας του αεροδρομίου. Στην τελετή υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης, πριν από έναν χρόνο, μας έλεγαν πως ο δήμαρχος θα περιλαμβάνεται στα 11 μέλη του συμβουλίου. Ωστόσο, όπως με ενημέρωσαν από την ΤΕΡΝΑ, δεν προβλέπεται η συμμετοχή μου», είπε ο κ. Φραγκάκης. «Διεκδικούμε να έχουμε θέση και ρόλο για τη λειτουργία του αεροδρομίου που επηρεάζει άμεσα τον τόπο μας», τόνισε ο δήμαρχος.

Fake ανταποδοτικά

Μεγάλη είναι η απογοήτευση και για τα αναμενόμενα έσοδα από το αεροδρόμιο. Ο δήμαρχος τόνισε πως πρέπει να αυξηθεί το ανταποδοτικό τέλος για τον δήμο (προβλέπεται 1%+1% για δήμο και περιφέρεια), ενώ χαρακτήρισε ανεδαφικές τις περσινές υποσχέσεις Σπίρτζη για έσοδα 184 εκατομμυρίων στην 35ετία για την Αυτοδιοίκηση. «Ας μη γελιόμαστε, τα έσοδα θα είναι μηδαμινά για μας. Ξέρω πολύ καλά πώς βγαίνουν οι ισολογισμοί των εταιρειών, ενώ ακόμα και για το ελάχιστο ποσό θα απαιτείται απόφαση του υπουργού ώστε να καταβληθεί στον δήμο, κάτι που επίσης ζητάμε να αλλάξει», είπε ο κ. Φραγκάκης.

Υπενθυμίζεται πως σε ρεπορτάζ της η «Εφ.Συν.» ήδη από τον περασμένο Μάιο έχει αποκαλύψει πως είναι εξωπραγματικό το ποσό των 184 εκατομμυρίων για τα 35 χρόνια (δηλαδή 5,2 εκατ. τον χρόνο), που είχε υποσχεθεί στην Αυτοδιοίκηση ως ανταποδοτικό τέλος 2% ο κ. Σπίρτζης. Με βάση τη σύμβαση παραχώρησης, για τον υπολογισμό των ανταποδοτικών εξαιρούνται το Σπατόσημο και τα Τέλη Χρήσης Αεροδρομίου. Στο σημερινό αεροδρόμιο Ηρακλείου, το ποσό που απομένει αν αφαιρεθούν οι δύο αυτοί βασικοί πόροι είναι μόλις τέσσερα εκατομμύρια τον χρόνο. Για να φτάσουν να αποκομίζουν οι δήμοι 5,2 εκατ. τον χρόνο (ώς τέλος 2%) θα πρέπει τα αντίστοιχα έσοδα στο Καστέλλι να εκτοξευτούν από τα τέσσερα στα… 260 εκατομμύρια τον χρόνο.

Μακέτα του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου.

Μακέτα του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου

Εκτός από τα δύο παραπάνω ζητήματα ο κ. Φραγκάκης έθεσε ακόμα πέντε «αγκάθια» στην κατασκευή του έργου. Συγκεκριμένα ζήτησε τη σύνδεση του βιολογικού καθαρισμού του Καστελλίου με τον βιολογικό του νέου αεροδρομίου, αλλά και την κατασκευή δρόμου γύρω από το νέο αεροδρόμιο ώστε να μην υπάρξουν χωριά που θα αποκλειστούν, έργα που δεν έχουν περιληφθεί στη σύμβαση παραχώρησης. Ζήτησε επίσης τη δημόσια χρηματοδότηση για τη μεταφορά των αγωγών ύδρευσης που απαιτεί η ΤΕΡΝΑ (κόστος περίπου δύο εκατ.), ενώ κατήγγειλε πως είναι ασύμβατη με τον νόμο η προβλεπόμενη υδροδότηση του αεροδρομίου από τις γεωτρήσεις του Θραψανού, που ανήκουν στον Δήμο Ηρακλείου. Ο δήμαρχος έθεσε επίσης ζήτημα για τις αποζημιώσεις των περίπου χιλίων ιδιοκτητών κληροτεμαχίων από ιδιοκτησίες που είχαν δοθεί σε πρόσφυγες το 1938 και που σήμερα δεν μπορούν να διεκδικήσουν καμία αποζημίωση.

Εκδίκαση προσφυγής

Εν τω μεταξύ, σήμερα εκδικάζεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή των κατοίκων του Καστελλίου εναντίον του νόμου με τον οποίο κυρώθηκε η σύμβαση παραχώρησης για το νέο αεροδρόμιο, ενώ αύριο Σάββατο διοργανώνεται, υπό το βάρος όλων των παραπάνω εκκρεμοτήτων, πανηγυρική τελετή έναρξης των εργασιών παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επτά αιτήματα έθεσε ο δήμαρχος Μινώα για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι
Λίγες ώρες πριν την τελετή θεμελίωσης του νέου αεροδρομίου από τον πρωθυπουργό στο Καστέλλι, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μ. Φραγκάκης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τα προβλήματα που προκύπτουν από την...
Επτά αιτήματα έθεσε ο δήμαρχος Μινώα για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αεροδρόμιο Καστελλίου: Βουνό τα προβλήματα πριν καν το «καλημέρα»
Λίγα 24ωρα πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράψει στην Κρήτη την επίσημη έναρξη των εργασιών για το νέο αεροδρόμιο, η ανάδοχος εταιρεία ΤΕΡΝΑ βάζει «φωτιά» στα σχέδια καθώς απαιτεί τη μετακίνηση κεντρικού αγωγού...
Αεροδρόμιο Καστελλίου: Βουνό τα προβλήματα πριν καν το «καλημέρα»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. Μητσοτάκης: Σε πέντε χρόνια το αεροδρόμιο στο Καστέλλι
«Σε πέντε χρόνια από τώρα αυτό το στολίδι θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους νέους του επισκέπτες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην τελετή έναρξης των εργασιών κατασκευής του νέου...
Κ. Μητσοτάκης: Σε πέντε χρόνια το αεροδρόμιο στο Καστέλλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προβληματισμός στο Καστέλλι για τα συνοδά έργα του αεροδρομίου
Την αντίδραση του Δήμου Μινώα Πεδιάδος και τοπικών βουλευτών προκαλεί η αποκάλυψη εγγράφου της ΤΕΡΝΑ με βάση το οποίο η εταιρία απαιτεί την άμεση μετατόπιση κεντρικού αγωγού ύδρευσης και μάλιστα με έξοδα του...
Προβληματισμός στο Καστέλλι για τα συνοδά έργα του αεροδρομίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο ΣτΕ το Καστέλλι
Τις σοβαρές παραβάσεις της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταγγέλλουν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας φορείς και κάτοικοι...
Στο ΣτΕ το Καστέλλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αεροδρόμιο Καστελλίου: Καταγγέλλουν απαλλοτριώσεις χωρίς αποζημίωση
Εκτός αποζημιώσεων, παρά το γεγονός ότι απαλλοτριώνονται οι εκτάσεις τους, φαίνεται ότι μένουν περίπου 1.000 ιδιοκτήτες γεωργικών εκτάσεων στις οποίες θα κατασκευαστεί το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, καθώς ισχύει...
Αεροδρόμιο Καστελλίου: Καταγγέλλουν απαλλοτριώσεις χωρίς αποζημίωση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας