• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 29.6°C
  1 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 24.2°C
  0 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.0°C / 26.0°C
  0 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 22.6°C
  0 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.4°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 25.7°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.2°C / 28.3°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.8°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  1 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 23.5°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 25.1°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 25.4°C
  3 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 29.8°C
  2 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.2°C / 24.3°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  74%

Στο Επιμελητήριο Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Μινώα Πεδιάδας Μ. Φραγκάκη για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι.

Μάριος Διονέλλης / ΕΣΦΥΝ

Επτά αιτήματα έθεσε ο δήμαρχος Μινώα για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι

 • A-
 • A+
Λίγες ώρες πριν την τελετή θεμελίωσης του νέου αεροδρομίου από τον πρωθυπουργό στο Καστέλλι, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μ. Φραγκάκης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τα προβλήματα που προκύπτουν από την κατασκευή του.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο δήμαρχος έθεσε επτά ενστάσεις σε σχέση με την κατασκευή του αεροδρομίου Καστελλίου. Αρχικά, ζήτησε τη συμμετοχή του δημάρχου στο ΔΣ της εταιρείας του νέου αεροδρομίου (κάτι το οποίο είχε υποσχεθεί ο Χρήστος Σπίρτζης αλλά τελικά, όπως είπε ο κ. Φραγκάκης, δεν είναι εξασφαλισμένο). Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «μέχρι σήμερα δεν με έχει καλέσει κάνεις σε οποιαδήποτε συνεδρίαση του ΔΣ».

Όσον αφορά τα συνοδά έργα, ο κ. Φραγκάκης ζήτησε τη σύνδεση του βιολογικού καθαρισμού του Καστελλίου με τον βιολογικό του νέου αεροδρομίου, κάτι το οποίο όπως είπε, επίσης δεν προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης. Παράλληλα, ζήτησε την κατασκευή περιμετρικού δρόμου γύρω από το νέο αεροδρόμιο, προκειμένου να μην υπάρξουν χώρια που θα αποκλειστούν.

Σε ότι αφορά το νερό της περιοχής και το θέμα που προέκυψε, ζήτησε τη δημόσια χρηματοδότηση για τη μεταφορά του αγωγού του Αρκαλοχωρίου, κόστους περίπου 2 εκατομμυρίων, αλλά και τη διασφάλιση ότι ο πάροχος νερού στο αεροδρόμιο θα είναι ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος (ΔΕΥΑΜ) και όχι το Ηράκλειο στο οποίο ανήκουν οι δύο γεωτρήσεις του Θραψανού.

Άλλωστε, όπως είχε πει στην «Εφ.Συν.», είναι αδύνατον ο Δήμος να αναλάβει το κόστος και τη μελέτη για τη μεταφορά του αγωγού. «Το κόστος θα αγγίξει τα 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τη διενέργεια του έργου με διεθνή διαγωνισμό θα απαιτηθεί τουλάχιστον ενάμισης χρόνος», αναφέρει ο κ. Φραγκάκης.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις, ζήτησε λύση για τους περίπου χίλιους ιδιοκτήτες κληροτεμαχίων που είχαν δοθεί σε πρόσφυγες το 1938 και σύμφωνα με έναν παλαιό νόμο, δεν δικαιούνται αποζημίωσης.

Ο κ.Φραγκάκης είπε επίσης ότι έχουν συσταθεί δύο επιτροπές από το Δήμο, η μία για τον έλεγχο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η άλλη για την παρακολούθηση των συνοδών έργων του αεροδρομίου, το κόστος των οποίων μπορεί να ξεπεράσει και το κόστος του κυρίως έργου.

Τέλος, ο δήμαρχος Μινώα είπε ότι ο Δήμος συνεχίζει να διεκδικεί 1,5% ως ανταποδοτικά από τα έσοδα του νέου αεροδρομίου ενώ παραδέχτηκε πως τα έσοδα αυτά θα είναι μηδαμινά και σε πολύ μεγάλη απόσταση από τα 184 εκατομμύρια τα οποία υποσχόταν ο Χρήστος Σπίρτζης.

Στο Επιμελητήριο Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Μινώα Πεδιάδας Μ. Φραγκάκη (στη μέση) για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι.

Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

Αφορμή για την συνέντευξη Τύπου στάθηκε το μείζον θέμα που προέκυψε στο Καστέλλι από το έγγραφο της ΤΕΡΝΑ (επικεφαλής της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει το έργο) με το οποίο ζητά την άμεση μετατόπιση κεντρικού αγωγού από τον οποίο υδροδοτούνται 20 οικισμοί, μεταξύ των οποίων και το Αρκαλοχώρι, με πληθυσμό περίπου 5.000 κατοίκους. Μάλιστα η εταιρεία κάνει επίκληση και των άρθρων της σύμβασης παραχώρησης που υπέγραψε πέρυσι με τον Χρήστο Σπίρτζη, θυμίζοντας πως αυτή η μετακίνηση των δικτύων πρέπει να γίνει με δημόσια δαπάνη και να της παραδοθεί ο χώρος καθαρός προς εκτέλεση των εργασιών.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, μία μέρα πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κρήτη, εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή των κατοίκων του Καστελλίου εναντίον του νόμου με τον οποίο κυρώθηκε η σύμβαση παραχώρησης για το νέο αεροδρόμιο. Αιτία της προσφυγής είναι ότι πριν από την αδειοδότηση του έργου δεν πραγματοποιήθηκε εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, διαδικασία αναγκαία και απαιτητή σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/92/Ε.Ε., εφόσον οι επιπτώσεις του έργου είναι πολύ ευρύτερες γεωγραφικά. Επίσης, δεν έχει ληφθεί υπόψη η Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για την Προστασία Ειδών και Οικοτόπων. Από το 5ο Τμήμα του ΣτΕ η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στη Μείζονα Ολομέλεια του Σώματος με πρωτοβουλία της τέως προέδρου του ΣτΕ και νέας Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ οι κάτοικοι έχουν ήδη προαναγγείλει και προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για την παραβίαση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αεροδρόμιο Καστελλίου: Βουνό τα προβλήματα πριν καν το «καλημέρα»
Λίγα 24ωρα πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράψει στην Κρήτη την επίσημη έναρξη των εργασιών για το νέο αεροδρόμιο, η ανάδοχος εταιρεία ΤΕΡΝΑ βάζει «φωτιά» στα σχέδια καθώς απαιτεί τη μετακίνηση κεντρικού αγωγού...
Αεροδρόμιο Καστελλίου: Βουνό τα προβλήματα πριν καν το «καλημέρα»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. Μητσοτάκης: Σε πέντε χρόνια το αεροδρόμιο στο Καστέλλι
«Σε πέντε χρόνια από τώρα αυτό το στολίδι θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους νέους του επισκέπτες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην τελετή έναρξης των εργασιών κατασκευής του νέου...
Κ. Μητσοτάκης: Σε πέντε χρόνια το αεροδρόμιο στο Καστέλλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προβληματισμός στο Καστέλλι για τα συνοδά έργα του αεροδρομίου
Την αντίδραση του Δήμου Μινώα Πεδιάδος και τοπικών βουλευτών προκαλεί η αποκάλυψη εγγράφου της ΤΕΡΝΑ με βάση το οποίο η εταιρία απαιτεί την άμεση μετατόπιση κεντρικού αγωγού ύδρευσης και μάλιστα με έξοδα του...
Προβληματισμός στο Καστέλλι για τα συνοδά έργα του αεροδρομίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αεροδρόμιο Καστελλίου: Καταγγέλλουν απαλλοτριώσεις χωρίς αποζημίωση
Εκτός αποζημιώσεων, παρά το γεγονός ότι απαλλοτριώνονται οι εκτάσεις τους, φαίνεται ότι μένουν περίπου 1.000 ιδιοκτήτες γεωργικών εκτάσεων στις οποίες θα κατασκευαστεί το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, καθώς ισχύει...
Αεροδρόμιο Καστελλίου: Καταγγέλλουν απαλλοτριώσεις χωρίς αποζημίωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπογράφηκε η σύμβαση με την ΕΤΕπ για το αεροδρόμιο Καστελλίου
Μπήκαν οι υπογραφές για την σύμβαση της συγχρηματοδότησης από πλευράς ΕΤΕπ για την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλλι. Το ύψος της χρηματοδότησης θα φτάσει τα 180 εκατομμύρια ευρώ.
Υπογράφηκε η σύμβαση με την ΕΤΕπ για το αεροδρόμιο Καστελλίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο ΣτΕ το Καστέλλι
Τις σοβαρές παραβάσεις της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταγγέλλουν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας φορείς και κάτοικοι...
Στο ΣτΕ το Καστέλλι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας