• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.3°C / 22.4°C
  2 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 19.9°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 22.0°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 17.9°C
  2 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  42%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 16.0°C / 20.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.2°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 21.6°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 23.2°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 22.4°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.2°C / 19.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.5°C / 21.9°C
  2 BF
  53%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.8°C / 20.0°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.1°C / 23.6°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 18.3°C
  0 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.1°C / 20.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  61%

Προβληματισμός στο Καστέλλι για τα συνοδά έργα του αεροδρομίου

 • A-
 • A+
Την αντίδραση του Δήμου Μινώα Πεδιάδος και τοπικών βουλευτών προκαλεί η αποκάλυψη εγγράφου της ΤΕΡΝΑ με βάση το οποίο η εταιρία απαιτεί την άμεση μετατόπιση κεντρικού αγωγού ύδρευσης και μάλιστα με έξοδα του Δημοσίου ώστε να ξεκινήσουν απρόσκοπτα οι εργασίες κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι.  

Το έγγραφο έφερε στη δημοσιότητα το site "Cretalive.gr" και ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανώλης Φραγκάκης τόνισε πως το κόστος για τη μετακίνηση του αγωγού θα φτάσει τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Για την προσεχή Πέμπτη ο κ. Φραγκάκης έχει καλέσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου για όλα τα θέματα που ανακύπτουν για τον τοπικό Δήμο από τη δημιουργία του νέου αεροδρομίου. 

Εκτός από το ζήτημα του κόστους για τη μεταφορά του αγωγού προκύπτει και θέμα αποκοπής από το δίκτυο ύδρευσης περίπου για το 60% των περιοχών του πρώην Δήμου Αρκαλοχωρίου. Ο συγκεκριμένος αγωγός υδροδοτεί περίπου 20 οικισμούς,  μεταξύ αυτών και το Αρκαλοχώρι, με πάνω από 4.000 κατοίκους, και προφανώς δεν μπορούν να μείνουν χωρίς νερό μέχρι να βρεθεί ο τρόπος κατασκευής νέου  δικτύου ώστε να ξηλωθεί το υπάρχον και στη θέση του να ξεκινήσουν οι εργασίες του αεροδρομίου. 

Αντίδραση υπήρξε και από τον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ηγουμενίδη, ο οποίος με δήλωσή του ζήτησε  «να δράσουν εφόσον χρειαστεί άμεσα τα αρμόδια Υπουργεία και να θεραπεύσουν το πρόβλημα» καθώς ο Δήμος δεν πρέπει να μείνει ούτε στιγμή χωρίς νερό. Το ίδιο θέμα περιέλαβε και σε ερώτησή του προς τον υπουργό Υποδομών ο βουλευτής ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου. 

Η ΤΕΡΝΑ πάντως δικαίως ζητά την υλοποίηση του έργου με έξοδα του Δημοσίου καθώς αυτό ακριβώς προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης που υπέγραψε πριν ένα χρόνο η προηγούμενη κυβέρνηση. Συγκεκριμένα στο άρθρο 14.2.3 της Σύμβασης Παραχώρησης αναφέρεται πως: «Το Δημόσιο, στο πλαίσιο του ενδιαφέροντός του για την έγκαιρη ολοκλήρωση του Έργου, θα εξασφαλίσει ότι οι Οργανισμοί Κοινής Ωφελείας θα εκπονούν τις μελέτες που απαιτούνται και σχετίζονται με την μετατόπιση των δικτύων αρμοδιότητάς τους και των τυχών σχετικών εγκαταστάσεων και θα εκτελούν τις αντίστοιχες εργασίες με δαπάνη του Δημοσίου, χωρίς να παρεμποδίζουν (στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό) την Εταιρεία στην τήρηση του Χρονοδιαγράμματος». 

Επίσης σε άλλο άρθρο αναφέρεται σαφώς πως θα είναι ευθύνη του Δημοσίου οι τυχόν καθυστερήσεις του έργου εξαιτίας της καθυστέρησης στη μεταφορά των δικτύων κοινής ωφέλειας. Συγκεκριμένα στο άρθρο 14.5  τονίζεται: «Οποιαδήποτε αδικαιολόγητη καθυστέρηση εκ μέρους των Ο.Κ.Ω μετακίνησης των δικτύων τους ή διάθεσης των παροχών των ανωτέρω Άρθρων 14.4.1 και 14.4.2, που έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται δυσμενώς η Κρίσιμη Διαδρομή του Χρονοδιαγράμματος Εφαρμογής, όπως αυτό εκάστοτε επικαιροποιείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρούσα, αποτελεί Γεγονός Καθυστέρησης και, υπό την προϋπόθεση ότι επηρεάζεται ουσιωδώς δυσμενώς και η Λειτουργία του Έργου, Γεγονός Ευθύνης Δημοσίου».

Την ίδια στιγμή σήμερα ζητούν εξηγήσεις από τον υπουργό Υποδομών ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σχετικά με την υποθήκευση του υπάρχοντος αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» για το δάνειο των 180 εκατ. ευρώ από την ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.  

Επίσης σοβαρό ζήτημα έχει προκύψει με την αποζημίωση των εκτάσεων που είχαν παραχωρηθεί στους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά το 1922, οι οποίοι προς το παρόν μένουν εκτός των προβλεπόμενων απαλλοτριώσεων. 

Τέλος την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου εκδικάζεται στη Μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή των κατοίκων του Καστελλίου κατά των περιβαλλοντικών όρων του έργου.  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υποθηκεύουν το «Καζαντζάκης»
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δανειοδοτεί το έργο με 180 εκατ. ευρώ με όρο την αξιοποίηση της έκτασης-φιλέτο του σημερινού αεροδρομίου. Τα χρήματα θα εκταμιεύονται βάσει οδικού χάρτη εκποίησης της έκτασης του...
Υποθηκεύουν το «Καζαντζάκης»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην Αθήνα Αρναουτάκης-Λαμπρινός για την υποθήκη του «Ν. Καζαντζάκης»
Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα βρεθούν το μεσημέρι της Τρίτης ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, προκειμένου να ενημερωθούν για τις τελευταίες...
Στην Αθήνα Αρναουτάκης-Λαμπρινός για την υποθήκη του «Ν. Καζαντζάκης»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αεροδρόμιο Καστελλίου: Καταγγέλλουν απαλλοτριώσεις χωρίς αποζημίωση
Εκτός αποζημιώσεων, παρά το γεγονός ότι απαλλοτριώνονται οι εκτάσεις τους, φαίνεται ότι μένουν περίπου 1.000 ιδιοκτήτες γεωργικών εκτάσεων στις οποίες θα κατασκευαστεί το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, καθώς ισχύει...
Αεροδρόμιο Καστελλίου: Καταγγέλλουν απαλλοτριώσεις χωρίς αποζημίωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο ΣτΕ το Καστέλλι
Τις σοβαρές παραβάσεις της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταγγέλλουν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας φορείς και κάτοικοι...
Στο ΣτΕ το Καστέλλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Στο περιθώριο η Αυτοδιοίκηση για τα αεροδρόμια
Για πλήρη έλλειψη ενημέρωσης για τις κινήσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τις εξελίξεις για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι, αλλά και την διαφαινόμενη αξιοποίηση του υφιστάμενου αεροδρομίου στο Ηράκλειο, κάνουν...
Κρήτη: Στο περιθώριο η Αυτοδιοίκηση για τα αεροδρόμια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας