• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 15.7°C
  0 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 13.4°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 15.5°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  2 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.8°C
  4 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  4 BF
  86%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.9°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.7°C
  0 BF
  87%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.9°C
  2 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.3°C
  1 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  1 BF
  90%

Πρώτα έργα με εκριζώσεις ελιών στα οριοθετημένα οικόπεδα που αναμένεται να κατασκευαστεί το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου.

Αεροδρόμιο Καστελλίου: Καταγγέλλουν απαλλοτριώσεις χωρίς αποζημίωση

 • A-
 • A+
Εκτός αποζημιώσεων, παρά το γεγονός ότι απαλλοτριώνονται οι εκτάσεις τους, φαίνεται ότι μένουν εκατοντάδες ιδιοκτήτες γεωργικών εκτάσεων στις οποίες θα κατασκευαστεί το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, καθώς ισχύει ένας παλαιός νόμος που αναφέρει πως επειδή αυτές οι εκτάσεις γης αποκτήθηκαν από πρόσφυγες, εμφανίζονται χωρίς ιδιοκτησιακούς τίτλους και δεν επιτρέπονται οι μεταβιβάσεις σε άλλα ονόματα.

Σύμφωνα με επιστολή την οποία συνυπογράφουν οι σύλλογοι Ρουσσοχωρίων και «Π.ΑΝ.ΔΡ.Α.», οι εκτάσεις στην περιοχή του νέου αεροδρομίου αποτελούν κληροτεμάχια χωρίς ιδιοκτησιακούς τίτλους, επειδή είχαν αποκτηθεί από πρόσφυγες από το 1922.

Ακόμη και αν η χρησικτησία έχει, κατά πολύ, ξεπεράσει την 20ετια, οι ιδιοκτήτες δεν δικαιούνται αποζημίωσης και ζητούν άμεσα λύση του προβλήματος προκειμένου να παραδοθούν τα χρήματα στους νόμιμους ιδιοκτήτες.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Στους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν μετά τον διωγμό τους το 1922 σε χωριά και οικισμούς στην περιοχή που πρόκειται να εγκατασταθεί το νέο αεροδρόμιο(κυρίως στο χωριό Ρουσσοχώρια), τους χορηγήθηκαν (διανομή 1938) γεωργικές εκτάσεις-κλήροι. Σήμερα τα κληροτεμάχια αυτά έχουν μεταβιβαστεί στους απογόνους των επόμενων γενεών με άτυπες γονικές παροχές(4η γενιά κληρονόμων) και μερικά έχουν πωληθεί σε τρίτους.

Εννοείτε ότι σχεδόν στο σύνολο τους τα κληροτεμάχια αυτά έχουν κατατμηθεί μέχρι σήμερα πολλές φορές.

Όταν αναρτήθηκαν οι κτηματολογικοί πίνακες της απαλλοτρίωσης, διαπιστώθηκε, ότι στους πίνακες αναγραφόταν οι αρχικοί δικαιούχοι των κληροτεμαχίων, δηλαδή οι πρόσφυγες που είχαν έρθει από την Μικρά Ασία και ότι σ’ αυτά ‘’εγείρουν δικαιώματα’’ όσοι κληρονόμοι ή αγοραστές δήλωσαν ότι κατέχουν μέρος των κληροτεμαχίων. Δηλαδή εμφανίζονται οι κληρονόμοι και αγοραστές με ποσοστό επί τοις % επί του κληροτεμαχίου με τα επικείμενα που έχει δηλώσει ότι κατείχε ο καθένας.

Το θέμα αυτό προέκυψε γιατί τότε η Πολιτεία για να προστατέψει τους πρόσφυγες από καταπατήσεις των περιουσιών που τους είχαν δοθεί, ψήφισε τον Αναγκαστικό Νόμο (Α.Ν.) 431 /1968, όπου προέβλεπε ότι τα κληροτεμάχια αυτά δεν μπορούν να ‘’κατατμηθούν’’ και ότι ‘’δεν ισχύει η χρησικτησία’’ όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Σήμερα μετά από τόσα χρόνια δεν υπάρχει λόγος να υφίστανται κάποιες από τις διατάξεις του Νόμου αυτού, αφού μόνο προβλήματα έχουν δημιουργήσει και οι μεταβιβάσεις και τα συμβόλαια που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι άκυρα.

Όμως όπως ήταν φυσικό οι περιουσίες μοιράστηκαν στους απογόνους που και αυτοί τα μοίρασαν στους απογόνους τους και ‘’ούτω κάθε εξής’’.

Το πρόβλημα λοιπόν έγινε γνωστό από την αρχή και γινόταν θέμα από τους κατοίκους, κάθε φορά που ερχόταν κάποιος Πολιτικός ή Υπηρεσιακός Παράγοντας, συνήθως από το Υπουργείο Υποδομών, για να τους ενημερώσει ή να εξαγγείλει κάτι. Η απάντηση που έπαιρναν οι κάτοικοι ήταν ότι ΄΄θα επιληφθούμε του θέματος΄΄

Δυστυχώς ήρθε η ώρα που το έργο ξεκίνησε και οι κάτοικοι άρχισαν να χάνουν την περιουσία τους χωρίς να μπορούν να εισπράξουν την αποζημίωση που δικαιούνται λόγω του νομικού αυτού κωλύματος και χωρίς να έχουν οι ίδιοι καμία απολύτως ευθύνη.

Η Πολιτεία όφειλε να είχε δώσει από τότε λύση στο πρόβλημα, αφού από την αρχή την είχε ενημερώσει η Εταιρεία που έκανε την κτηματογράφηση.

Οι ιδιοκτήτες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό, υπερβαίνουν τους χίλιους(1000).

Σας επισυνάπτουμε την γνωμάτευση των νομικών μας που εξέτασαν το πρόβλημα και την πρόταση που καταθέτουν για την` επίλυση του προβλήματος».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπογράφηκε η σύμβαση με την ΕΤΕπ για το αεροδρόμιο Καστελλίου
Μπήκαν οι υπογραφές για την σύμβαση της συγχρηματοδότησης από πλευράς ΕΤΕπ για την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλλι. Το ύψος της χρηματοδότησης θα φτάσει τα 180 εκατομμύρια ευρώ.
Υπογράφηκε η σύμβαση με την ΕΤΕπ για το αεροδρόμιο Καστελλίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο ΣτΕ το Καστέλλι
Τις σοβαρές παραβάσεις της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταγγέλλουν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας φορείς και κάτοικοι...
Στο ΣτΕ το Καστέλλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λόγια του... αέρα για το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου
Μια λεόντειο σύμβαση παραχώρησης και μπόλικες αίολες υποσχέσεις φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι.
Λόγια του... αέρα για το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το υπόμνημα του Δήμου Μινώα Πεδιάδος για το αεροδρόμιο Καστελλίου
Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας συμμετείχε στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, τοποθετήθηκε και παράλληλα κατέθεσε µε σχετικό υπόμνημα, τις θέσεις του Δήμου για το αεροδρόμιο...
Το υπόμνημα του Δήμου Μινώα Πεδιάδος για το αεροδρόμιο Καστελλίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλάζουν οι περιβαλλοντικοί όροι του νέου αεροδρομίου Καστελλίου
Οι αλλαγές αφορούν στην αναδιάταξη, προσαρμογή και εξειδίκευση των οδικών του συνδέσεων, των τροχιοδρόμων, του terminal, των υποστηρικτικών εγκαταστάσεων, του πύργου ελέγχου, τη διαχείριση ομβρίων υδάτων κ.α..
Αλλάζουν οι περιβαλλοντικοί όροι του νέου αεροδρομίου Καστελλίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας