Τη δεδομένη χρονική στιγμή και με βάση τις συνθήκες που επικρατούν, το βασικό ζητούμενο του Ολυμπιακού είναι να νικάει. Το λιγότερο που τον ενδιαφέρει είναι αν το κάνει με θεαματικό τρόπο ή εντυπωσιακή απόδοση. Τι να το έκανε αν έπαιζε πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο με την Αντβερπ στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League, αν δεν κατάφερνε, έστω και με την ψυχή στο στόμα, να βάλει στο σακούλι τους 3 βαθμούς με το 2-1 που ήρθε με το γκολ του Ρέαμπτσιουκ στο 87’;
Το αυτό ισχύει και για την προχθεσινή εξόρμησή του στη Φθιώτιδα με το «διπλό» επί της Λαμίας. Το διευκρίνισε ξεκάθαρα ο Πέδρο Μαρτίνς λέγοντας: «Με τον Ατρόμητο κάναμε τριπλάσιες ευκαιρίες και ήρθαμε 0-0. Με τη Λαμία βάλαμε 2 γκολ. Η αποτελεσματικότητα είναι προτεραιότητα τη δεδομένη στιγμή».
Τι έχει η δεδομένη στιγμή; Κατ’ αρχάς, είναι το ξεκίνημα της σεζόν και καμιά ομάδα δεν είναι έτοιμη, εξ ου και τα αλλόκοτα αποτελέσματα των βασικών ανταγωνιστών του στη διεκδίκηση του τίτλου. Δεύτερον, είναι αυτός που έχει τις πιο απαιτητικές υποχρεώσεις στην Ευρώπη, αφού οι αντίπαλοί του μπορεί να μην είναι τόσο ισχυροί όπως θα ήταν στο Champions League, όμως δεν είναι και επιπέδου Conference.
Το τρίτο και βασικότερο στοιχείο είναι ότι προσπαθεί να βάλει πιο γρήγορα απ’ όσο συνηθίζει ο Μαρτίνς νέους παίκτες στο ρόστερ του, για να καλύψει κενά ή απουσίες εξαιτίας τραυματισμών. Πηγαίνοντας από αγώνα σε αγώνα, οι προπονήσεις είναι λιγότερες και είναι αναμενόμενο να μη βρίσκονται όλοι στην ίδια σελίδα, από πλευράς ομοιογένειας.
Ο Τικίνιο δεν έχει εξοικειωθεί στους αυτοματισμούς, όπως ο Χασάν που πήγε δανεικός στην Κόνιασπορ. Στο δεξί άκρο της άμυνας ο Καρμπόβνικ δεν έχει ακόμη την εμπειρία που είχε, για παράδειγμα, ο Ραφίνια. Αν προσθέσουμε τον Λόπες, τον Ονιεκούρου και πλέον τον Γκάρι Ροντρίγκες, ο οποίος άρχισε να προπονείται κανονικά, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν πολλοί σε νευραλγικές θέσεις που θέλουν τον χρόνο τους για να δέσουν με τους υπόλοιπους. Η πιο ευχάριστη έκπληξη είναι πόσο γρήγορα μπήκε στο πνεύμα ο μικρός Αγκιμπού Καμαρά, ο οποίος μοιάζει πιο ώριμος για την ηλικία του και πιο δεμένος με τους υπόλοιπους. Ισως να παίζει ρόλο το γεγονός ότι ο Μαντί Καμαρά τον έχει βάλει στο πνεύμα.
Με νίκες, λοιπόν, όπως εκείνες με την Αντβερπ και τη Λαμία, ο Ολυμπιακός εκτός από βαθμούς κερδίζει και χρόνο, τον οποίο χρειάζεται όπως το ξερό χώμα το νερό, γιατί προσπαθεί να συνδυάσει την ανταγωνιστικότητα με την πρόοδο, ώστε να μπορέσει να φτάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται εκεί που θέλει και μπορεί. Το ίδιο θέλει να κάνει και αύριο με τον Απόλλωνα. Το καλό είναι ότι επειδή τα τελευταία χρόνια, κάπως έτσι περνούν τα καλοκαίρια, με πολλές αλλαγές, ο Πορτογάλος έχει αρχίσει να εξοικειώνεται με αυτή τη λογική.
