Στο μεγάλο ντέρμπι της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας, ο Αρης (Βασιλόπουλος 12) του Παναγιώτη Γιαννάκη έβγαζε… φλόγες στο κατάμεστο Αλεξάνδρειο. Υστερα από μια σκληρή μάχη γονάτισε τον ΠΑΟΚ 70-63 και πανηγύρισε έξαλλα την πρόκριση στους τέσσερις, παρότι περνάει ένα σωρό προβλήματα και ολοκλήρωσε το ρόστερ του την τελευταία στιγμή.
Ο «δράκος», που ως κόουτς επέστρεψε στα παλιά του λημέρια, ήταν το κεντρικό πρόσωπο της αναμέτρησης, γι’ αυτό άλλωστε και μετά το τέλος του ντέρμπι, οι οπαδοί των «κιτρινόμαυρων» τον αποθέωσαν φωνάζοντας «κάνε την ομάδα πάλι πρώτη, Παναγιώτη-Παναγιώτη».
Στον «δικέφαλο» (Ντίλαρντ 14), που δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του ματς, στοίχισε κυρίως ο τραυματισμός της τελευταίας στιγμής και η απουσία του Κόνιαρη.
Μαζί με τον Αρη, το εισιτήριο για τα ημιτελικά (5/11), τα ζευγάρια των οποίων θα προκύψουν με κλήρωση, πήραν επίσης ο κάτοχος του τίτλου Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ.
Δηλαδή η ίδια τετράδα με την περσινή. Ο φετινός τελικός θα γίνει στις 17 Φεβρουαρίου, στα «Δυο Αοράκια» του Ηρακλείου.
«Ετοιμοι» στο μέτρο του δυνατού και με βάση τη δυναμικότητα των αντιπάλων τους έδειξαν οι δυο «αιώνιοι», τέσσερις μέρες πριν μονομαχήσουν στο κεκλεισμένων των θυρών ΣΕΦ, για την κυριακάτικη πρεμιέρα του πρωταθλήματος.
Ο νταμπλούχος Παναθηναϊκός, χωρίς τον τραυματία Λεκαβίτσιους και τον αδειούχο, λόγω του θανάτου του πατέρα του, Θανάση Αντετοκούνμπο, με νέο αρχηγό αλλά και καλύτερο παίκτη τον Ιαν Βουγιούκα (14 π.), κυριάρχησε στα ριμπάουντ (50 έναντι 25) και νίκησε άνετα με 84-54 τον Κολοσσό (Τζόουνς 13) στη Ρόδο.
Ο Ολυμπιακός, με Σπανούλη και Παπανικολάου να δίνουν το «παρών», με κορυφαίο τον Στρέλνιεκς (16 π. με 4/4 τρίπ.), αλλά χωρίς τον τραυματία Ρόμπερτς που χάνει το ντέρμπι, πάτησε γκάζι στο β’ ημίχρονο και παρέσυρε με 97-67 στη Νεάπολη της Λάρισας τον νεοφώτιστο ΓΣΛ Φάρο (Σάφτεναρ 18), ο οποίος για να δείξει τη σύνδεσή του με τη θεσσαλική κοινωνία τίμησε τους «ερυθρόλευκους» που προέρχονται από την πόλη (Σπανούλης, Γκατζούλης, Κουτσοκέρας).
Η ΑΕΚ (Μπάρλοου 16), πιο πλήρης και πιο αθλητική από το ελλιπές Ρέθυμνο (Μούντι 25), ανέβασε στροφές στο β’ μέρος και επιβλήθηκε με 92-67.
Το Σάββατο ο τεχνικός του «δικεφάλου», Σωτήρης Μανωλόπουλος, περιμένει το τελευταίο μεγάλο απόκτημά του, τον Μάνι Χάρις, που όμως δεν θα είναι έτοιμος για την πρεμιέρα της Α1 και του Τσάμπιονς Λιγκ.
■ Ο ΕΣΑΚΕ αποφάσισε την επιστροφή στην κλασική μορφή διασταυρώσεων στην πρώτη φάση των πλέι οφ, δηλαδή 1-8, 2-7, 3-6, 4-5 που θα κρίνονται στις δύο νίκες και στα ημιτελικά και τελικά οι σειρές θα κρίνονται στις τρεις.
Επίσης, επέκτεινε την εφαρμογή του instant replay σε όλες τις συναντήσεις της κανονικής περιόδου και των πλέι οφ οι οποίες μεταδίδονται τηλεοπτικά.
■ Η FIBA έκανε πράξη το βήμα καλής θέλησης προς την Ευρωλίγκα, μεταθέτοντας όλα τα ματς των παραθύρων του Νοεμβρίου και του Φεβρουαρίου από Πέμπτη σε Παρασκευή.
