Εχουν περάσει δύο ημέρες από την αποχώρηση της Ναόμι Οσάκα από το Ρολάν Γκαρός, αλλά η στάση της Γιαπωνέζας τενίστριας παραμένει το βασικό θέμα συζήτησης. Οχι μόνο στο Παρίσι, ούτε μόνο μεταξύ των φιλάθλων του τένις, αλλά γενικότερα στον αθλητικό κόσμο.
«Πιστεύω ότι το καλύτερο για το τουρνουά, για τους υπόλοιπους αθλητές και για την υγεία μου είναι να αποσυρθώ, ώστε άπαντες να επικεντρωθούν εκ νέου στο τένις στο Παρίσι», έγραψε η Οσάκα στο Twitter και εξήγησε γιατί έχει τόσο κάθετη στάση στο να μην προσέρχεται στις συνεντεύξεις Τύπου: «Δεν μιλάω άνετα δημοσίως και υποφέρω από κρίσεις άγχους πριν μιλήσω με τα μέσα ενημέρωσης. Δεν ήθελα να προκαλέσω θόρυβο». Παραδέχθηκε επίσης πως ίσως δεν εξήγησε ξεκάθαρα ότι η συνύπαρξη με τον Τύπο κάνει κακό στην πνευματική της υγεία.
Αρκετοί αθλητές -από τον χώρο του τένις και από άλλα αθλήματα- χαιρέτισαν το θάρρος της Οσάκα να μιλήσει για το πρόβλημά της. Αλλοι τόνισαν ότι την κατανοούν μεν, αλλά πως οι υποχρεώσεις με τα media είναι μέρος του επαγγέλματός τους.
Υπάρχουν βέβαια και οι διοργανωτές του Ρολάν Γκαρός, που μίλησαν για «λυπηρό γεγονός» και εξέφρασαν την «ελπίδα να αναρρώσει γρήγορα η Οσάκα και να την ξαναδούν στα μεγάλα τουρνουά». Αφού, βέβαια, την προηγούμενη ημέρα την είχαν τιμωρήσει με πρόστιμο 12.300 ευρώ επειδή δεν προσήλθε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη νίκη της στον 1ο γύρο επί της Ρουμάνας Τιγκ και παράλληλα είχαν κατακεραυνώσει τη στάση της με μακροσκελή επιστολή που συνυπέγραφαν και τα τέσσερα τουρνουά γκραν σλαμ (Αυστραλιανό, Ρολάν Γκαρός, Ουίμπλεντον, Οπεν των ΗΠΑ).
Σε μια παράγραφο της εν λόγω επιστολής αναφέρεται «καλυμμένη» η ουσία του προβλήματος: «Η διάδραση με τα μέσα ενημέρωσης επιτρέπει στους τενίστες και τα μέσα να ανταλλάσσουν απόψεις και στους παίκτες να πουν την ιστορία τους».
Ωραία ως θεωρία μεν, αλλά έχει πια ξεπεραστεί. Εν έτει 2021 οι αθλητές λένε οι ίδιοι την ιστορία τους μόνοι τους στα πάμπολλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν τα δικά τους κανάλια για να επικοινωνήσουν άμεσα με τα εκατομμύρια θαυμαστών τους είτε γραπτά είτε από μια οθόνη.
Και μια 23χρονη κοπέλα σαν την Οσάκα δεν κατανοεί (αντιδράει μάλιστα) την ανάγκη των δημοσιογράφων να μιλήσει η ίδια για τις νίκες της, ώστε να πουλήσουν τις διαφημίσεις που διατηρούν εν ζωή τα μέσα ενημέρωσής τους. Και αντιδράει ακόμα περισσότερο, όταν καλείται να κάνει η ίδια τη «νεκροψία» των ηττών της και να πει τις πταίει, τη στιγμή που νιώθει την ανάγκη απομόνωσης και περισυλλογής.
Αρκετοί θα πουν ότι έτσι είναι ο επαγγελματικός αθλητισμός και πως… τα μεταξωτά εσώρουχα απαιτούν επιδέξια οπίσθια. Καλό θα είναι όμως να βρεθεί μια χρυσή τομή για να συνυπάρχουν άπαντες, χωρίς απειλές και αποχωρήσεις.
