Στην εντατική κατέληξε ένας ηλικιωμένος στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, ο οποίος αντί για σκιαγραφικό διάλυμα (ειδικό διάλυμα απαραίτητο για αξονική), κατανάλωσε ρακή. Ο ασθενής παρουσίασε συμπτώματα εγκεφαλικού και μόλις οι γιατροί κατάλαβαν τι συνέβη, μεταφέρθηκε στην εντατική, απ’ όπου αργότερα εξήλθε. Το περιστατικό διερευνάται.
Ο ηλικιωμένος ασθενής πήγε στο νοσοκομείο, προκειμένου να κάνει αξονική, για έλεγχο στο πεπτικό του σύστημα, και, όπως το συνηθίζουν πολλοί στην Κρήτη, κρατούσε κι ένα μπουκάλι με ρακή, σαν «πεσκέσι».
Προκειμένου να πραγματοποιηθεί μία αξονική, ο ασθενής θα πρέπει περίπου δύο ώρες νωρίτερα και ανά τακτά διαστήματα, να καταναλώνει ένα διάλυμα, το οποίο ονομάζεται σκιαγραφικό, για να είναι δυνατή η εξέταση.
Πιθανότατα από λάθος ή παράλειψη, ο ασθενής άρχισε να πίνει τη ρακή, αντί για το διάλυμα και ταυτόχρονα με το γεγονός ότι το διάλυμα έχει μία γεύση γλυκάνισου, το θέμα παραβλέφθηκε.
Μετά από αρκετή ώρα ο ηλικιωμένος άρχισε να μην αισθάνεται καλά και έκανε εμετό ενώ παρουσίασε συμπτώματα τα οποία παραπέμπουν σε εγκεφαλικό.
Άμεσα κινητοποιήθηκε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και όταν αντιλήφθηκαν τι είχε συμβεί, τον εισήγαγαν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, απ’ όπου εξήλθε σύντομα, όντας καλά στην υγεία του.
Η διοίκηση του Βενιζελείου Νοσοκομείου εξέδωσε ανακοίνωση, όπου τονίζει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει καμία σχετική καταγγελία, σημειώνει ωστόσο ότι έχει ζητηθεί από την ιατρική υπηρεσία του Νοσοκομείου, η διερεύνηση του περιστατικού.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της διοίκησης του Βενιζελείου Νοσοκομείου:
Σε απάντηση δημοσιευμάτων (από τις 02/11/2018) που αφορούν στη χρήση ρακής σε σκιαγραφικό ασθενούς στο Γ.Ν «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ», σας γνωρίζουμε ότι:
Η διοίκηση του ΠαΓΝΗ-Γ.Ν «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ» δεν έχει λάβει έως τώρα καμία σχετική καταγγελία.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η διοίκηση έχει ήδη ζητήσει από την Ιατρική Υπηρεσία του Γ.Ν «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ», τη διερεύνηση του αναφερόμενου περιστατικού, σύμφωνα με τις οδηγίες που είχαν δοθεί από το προσωπικό του νοσοκομείου σε συνοδό και ασθενή.
Σημειώνουμε ότι, τα δυο νοσοκομεία εξυπηρετούν πάνω από 850,000 περιστατικά ετησίως και πραγματοποιούν τεράστιο αριθμό εξετάσεων, έχοντας πάντα σαν στόχο, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
