Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μέτωπο κατά του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη φαίνεται ότι σχηματίζουν οι δήμαρχοι της Περιφέρειας στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τάσσονται με την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Είναι γνωστό εδώ και καιρό πως οι δήμαρχοι της Καλαμάτας, της Σπάρτης, του Αργους, της Τρίπολης και άλλων πόλεων της Περιφέρειας δεν είδαν με καλό μάτι τη δημιουργία των εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ, καθώς θεωρούν ότι οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν για σκουπίδια τα οποία δεν παράγουν.

Ετσι, έπειτα από σύσκεψη που έγινε παρουσία αρκετών βουλευτών της Περιφέρειας, αποφασίστηκε να διαχειριστούν μόνοι τους τα σκουπίδια που παράγουν οι δήμοι τους, ακολουθώντας τον σχεδιασμό του υπουργείου.

Οπως είπαν, η διαχείριση αυτή μπορεί να γίνει μέσα από μικρές μονάδες με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση.

Ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής τόνισε πως δεν μπορεί να τους επιβάλλονται πρόστιμα από την Περιφέρεια ενώ η αρμοδιότητα ανήκει ακόμα σ’ αυτήν.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας προέταξε, όπως και πολλοί άλλοι, την ανάγκη συνεννόησης και είπε ότι ζητεί από την Περιφέρεια μηχανήματα που είναι σε αποθήκες και δεν του τα δίνουν.

Ο δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός σημείωσε πως με το μαχαίρι στον λαιμό παραιτήθηκαν της αρμοδιότητας για να δοθεί στην Περιφέρεια, ενώ ο δήμαρχος Σπάρτης Ευάγγελος Βαλιώτης τόνισε πως δεν δέχεται κανείς να κουνά το δάχτυλο στους δημάρχους, κι εν τέλει ζήτησαν από τους βουλευτές να παρέμβουν και να δοθεί η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων στους δήμους και ταυτόχρονα να συντομευτούν οι χρόνοι και οι διαδικασίες για τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι δήμαρχοι κατέληξαν: «Ο νέος εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων ΕΣΔΑ κινείται στη σωστή κατεύθυνση, απαιτούνται όμως άμεσες δράσεις θεσμικού και οικονομικού χαρακτήρα υποστήριξης των δήμων, ώστε η εφαρμογή του ΕΣΔΑ να πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα».