Σκεφτείτε ότι βρίσκεστε στο περιβόητο Δωμάτιο Πολέμου, εκεί που παίρνονται οι πιο σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του πλανήτη στην ταινία του Κιούμπρικ, «Dr. Strangelove». Ολος αυτός ο παραλογισμός του πολέμου που αποτυπώνεται εντός ενός δωματίου στο Πεντάγωνο προκλήθηκε από έναν θεότρελο στρατηγό που παράκουσε διαταγές και έστειλε ένα αεροσκάφος εξοπλισμένο με πυρηνικά προς τη Σοβιετική Ενωση. Και κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την επικείμενη καταστροφή.
Η ταινία σε βάζει στη θέση να αναρωτηθείς: μπορεί να σταματήσει ένας όλεθρος ή η καταστροφή παίρνει συνεχώς παρατάσεις;
Την απάντηση την δίνει ο τίτλος της ταινίας από μόνος του: πώς έπαψα να ανησυχώ και να αγαπώ τη βόμβα.
Ετσι θα αγαπήσουμε τον πόλεμο, όπως αγαπάς τον θάνατο που σκαρφαλώνει από το μπαλκόνι σου, τις οβίδες, τις βόμβες, τα πυρηνικά που γίνονται τα αδέρφια σου. Στην Ε.Ε. τα όπλα και τα άρματα μάχης έχουν περισσότερη αξία από έναν μετανάστη που προσπαθεί να περάσει τα σύνορα. Τα ευρωπαϊκά στρατεύματα θα μπορούν ανενόχλητα να πηγαινοέρχονται από χώρα σε χώρα εντός της Ε.Ε., ενώ οι μετανάστες θα πνίγονται στα νότια σύνορα.

Υπουργοί Αμυνας
Βέβαια για να πείσεις έναν ολόκληρο λαό ότι υπάρχει ανάγκη να θυσιαστεί και να πολεμήσει για έναν σκοπό που δεν υπάρχει, θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα κλίμα, σαν εκείνο που διαμορφώνεται στην Ευρώπη τις τελευταίες μέρες από υπουργούς Αμυνας και στρατηλάτες. Ο Νίκος Δένδιας και τα φέρετρα που η Ευρώπη πρέπει να συνηθίζει στην εικόνα, ο Μπόρις Πιστόριους και το τέλος της ειρηνικής μας αθωότητας, ο Τζον Χίλι (Βρετανός υπ. Αμυνας) που έχει έτοιμο το δάχτυλο στο κουμπί να το πατήσει και οι στρατηλάτες Γαλλίας και Πολωνίας που μίλησαν για τις θυσίες που πρέπει να κάνουν οι Ευρωπαίοι, για την απώλεια παιδιών και για το προπολεμικό κλίμα που μας έχει κατακλύσει.
Το Politico το θέτει ορθά: Η Δύση πουλάει ειρήνη για να αγοράσει πόλεμο. Ενώ η παγκόσμια βοήθεια προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο έχει μειωθεί κατά 9% μέσα σε έναν χρόνο, οι αμυντικές δαπάνες έχουν αυξηθεί κατά 9,4% φτάνοντας στο υψηλότερο παγκόσμιο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Στην Ευρώπη μόνο, σύμφωνα με το SIPRI, οι αμυντικές δαπάνες έχουν αυξηθεί κατά 17% το 2024 (κατά 83% από το 2015) φτάνοντας τα €601 δισ. και όλα αυτά πριν έρθει στην εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ και επιβάλει στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στο 5%.
Η Ευρώπη αγοράζει πόλεμο γιατί δεν μπορεί να αγοράσει και τίποτα άλλο. Εχοντας χάσει τη μάχη του τεχνολογικού ανταγωνισμού και της τέταρτης τεχνολογικής επανάστασης, οποιαδήποτε προσπάθεια ανάπτυξης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης θα περνάει μέσα από την πολεμική μηχανή. Είναι το νέο TINA. Αν θέλουμε παραγωγικότητα, τότε θα πρέπει να ενδώσουμε στην πολεμική οικονομία.
Οι Clash στο τραγούδι τους «Career Opportunities» από το μακρινό 1977 εντάσσουν τον στρατό και τον πόλεμο στις «ευκαιρίες καριέρας». «Σιχαίνομαι τον στρατό και τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία / δεν θέλω να πεθάνω / πολεμώντας σε έναν τροπικό καύσωνα» τραγουδάει ο Τζο Στράμερ, ξέροντας πολύ καλά πώς όταν οι πολιτικοί ξεκινούν να συζητούν για πόλεμο και στρατολογήσεις, κακά μαντάτα προμηνύονται για την πραγματική οικονομία. Για να σώσουν τον καπιταλισμό χωρίς να προβούν σε τουλάχιστον κεϊνσιανές πολιτικές, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί επιλέγουν την πολεμική οικονομία για να μπορέσουν να έχουν τουλάχιστον οικονομική ανάπτυξη συνεχίζοντας τις δολοφονικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Πάρτε για παράδειγμα τη Γερμανία. Εδώ και σχεδόν 3 χρόνια η χώρα έχει ισχνή ή και καθόλου οικονομική ανάπτυξη, η πάλαι ποτέ ανταγωνιστική εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία παραπαίει λόγω του κινεζικού ανταγωνισμού, οι άνεργοι έχουν περάσει το ψυχολογικό όριο των 3 εκατομμυρίων, η κυβέρνηση Μερτς περνάει αντιεργατικά νομοσχέδια, αποδομεί το κοινωνικό κράτος και στρέφεται προς την πολεμική βιομηχανία.
Η συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλδημοκρατών και Πράσινων συμφώνησαν στην αναθεώρηση του φρένου χρέους, που θα απελευθερώσει περίπου €378 δισ. μέχρι το 2029 τα οποία θα πάνε κατευθείαν στην άμυνα. Παλιά εργοστάσια αυτοκινητοβιομηχανιών μετατρέπονται σε αμυντικά εργοστάσια, με μια εταιρεία ονόματι Rheinmetall να παίρνει τη μερίδα του λέοντος. Ο σοσιαλδημοκράτης υπ. Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους, θέλει να κάνει τον γερμανικό στρατό τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη μέχρι το 2035, γι’ αυτό και επαναφέρει μια τύπου υποχρεωτική στρατολόγηση των Γερμανών πολιτών (ένα γερμανικό στιλ στρατού «εθελοντικά υποχρεωτικό» θα ανακοινώσει και ο Εμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη).
Καπιταλισμός
Με λίγα λόγια, πόλεμος είναι η συνέχιση του καπιταλισμού με άλλα μέσα.
Στο Δωμάτιο του Πολέμου, όπου όλες οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται, ο Dr. Strangelove οραματίζεται μια νέα εξελιγμένη ανθρωπότητα αρίων που θα αναγεννηθεί μέσα από τους υπονόμους (εκεί θα κρύβονται όσοι θα επιζήσουν από το πυρηνικό ολοκαύτωμα), ενώ ο γενικός στρατηγός του αμερικανικού στρατού επισημαίνει τους κινδύνους ανάδυσης μιας σοβιετικής νίκης από τους υπονόμους, που μπορεί να συμβεί ύστερα από έναν αιώνα.
«Πρέπει να το δούμε στρατιωτικά το πράγμα. Δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί!» ουρλιάζει ο στρατηγός.
Ο Dr. Strangelove τότε σηκώνεται από το αναπηρικό του αμαξίδιο και ζητωκραυγάζει με φωνή τέρατος:
«Εχω ένα πλάνο, κύριε! Ω Φίρερ μου! Μπορώ να περπατήσω ξανά!».
