Πλουσιότατη ήταν η ανταλλαγή απόψεων αντιπροσωπείας του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό με τον αντιδήμαρχο της πόλης του Νότιγχαμ (City of Nottingham) Παύλο Κοτσώνη, με την τιμητική συμμετοχή και του δημάρχου Βύρωνα Γρηγόρη Κατωπόδη.
Ο μόλις 31 ετών αντιδήμαρχος επανεκλέχθηκε πρόσφατα (4 Μαΐου 2023) δημοτικός σύμβουλος, με την παράταξη του Εργατικού Κόμματος, η οποία κατήγαγε θρίαμβο στις εκεί δημοτικές εκλογές, εκλέγοντας 51 εκ των 55 συμβούλων. Η πόλη του Νότιγχαμ αριθμεί πλέον των διακοσίων τριάντα χιλιάδων κατοίκων, πολυεθνικής και πολυπολιτισμικής σύνθεσης, συμπεριλαμβανομένων πολλών Ελληνοκυπρίων και πολύ λιγότερων Ελλαδιτών.
Το ενδιαφέρον του Συνδέσμου Μπάιρον για την εν λόγω αγγλική πόλη πηγάζει από το γεγονός ότι πρόκειται για την πατρίδα του λόρδου Βύρωνα, όπου και το πατρογονικό σπίτι του κορυφαίου των φιλελλήνων, το περίφημο Newstead Abbey. Επιπλέον, στο Νότιγχαμ βρίσκεται και το δάσος του Σέργουντ, καταφύγιο πολύ παλαιότερα απόκληρων της τοπικής κοινωνίας καθώς και εξεγερμένων κλωστοϋφαντουργών, που περιέρχονταν στη φτώχεια και εξαθλίωση εξαιτίας της βιομηχανικής επανάστασης. Αυτοί είχαν αποτελέσει τη δύναμη κρούσης και του Ρομπέν των Δασών.
Δίκαια, λοιπόν, ο Δήμος Βύρωνα έχει συνάψει και υλοποιεί συμφωνία φιλίας με τον Δήμο Νότιγχαμ, με συνέπεια οι δύο δήμοι να προγραμματίζουν από κοινού εκδηλώσεις σε όλη τη διάρκεια του 2024 για τα 200 χρόνια από τον θάνατο του λόρδου Βύρωνα και τα 100 χρόνια από την ίδρυση, το 1924, της πόλης του Μπάιρον στις παρυφές του Υμηττού, όταν ο Συνοικισμός Παγκρατίου Προσφύγων της Μικράς Ασίας μετονομάστηκε σε Συνοικισμό Βύρωνος με την ευκαιρία τότε των 100 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου ποιητή της ελευθερίας.
Αναμένεται ότι και το περίφημο ετήσιο Φεστιβάλ των Βράχων που συνδιοργανώνουν οι Δήμοι Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού θα είναι αφιερωμένο το 2024 στις προαναφερθείσες επετείους. Πρόταση που το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα ενέκρινε παμψηφεί, ύστερα από εισήγηση του Συνδέσμου Μπάιρον. Προβλέπονται και αμοιβαίες επισκέψεις ανθρώπων από τις δύο πόλεις, με πρωτοβουλία σχολείων και ποικίλων κοινωνικών φορέων. Ηδη ο Δήμος Βύρωνα προωθεί το μήνυμα «Πάμε Νότιγχαμ, πόλη του Μπάιρον και του Ρομπέν των Δασών».
Εννοείται ότι τα σχέδια εκδηλώσεων τόσο για τα 200 χρόνια από τον θάνατο του λόρδου Βύρωνα όσο και για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της πόλης του Μπάιρον έχουν γνωστοποιηθεί επισήμως στο υπουργείο Πολιτισμού και στην Ακαδημία Αθηνών, ενώ το πρόγραμμα «Byron 200» του Δήμου Νότιγχαμ έχει γνωστοποιηθεί από τον Παύλο Κοτσώνη και στην ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου.
*Δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα, πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό
