ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Καίτη Βλάχου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Αν εξαιρέσουμε την Κρήτη, που τη νιώθω πατρίδα της καρδιάς μου, ο αγαπημένος μου νησιωτικός προορισμός, στο Αιγαίο ειδικά, είναι η Νάξος. Το τσουνάμι του τουρισμού δεν τα ’χει σαρώσει όλα εδώ και τα χωριά κρατούν ακόμη την ψυχή και την περηφάνια τους. Οσο για τις γεύσεις της Νάξου, προτιμούν τους ανθρώπους που αισθάνονται και ξέρουν να ζουν…


Γραβιερόπιτες

500 γραμμ. γάλα

50 γραμμ. βούτυρο

50 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ.

300 γραμμ. γραβιέρα Νάξου

150 γραμμ. φέτα

2 αυγά

μοσχοκάρυδο, πιπέρι

4 φύλλα σφολιάτας

1 κρόκο αυγού

σουσάμι

Στα νερά του Αιγαίου

Βάζουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα να λιώσει, σε μέτρια φωτιά, και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με σύρμα για 2 λεπτά και ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δέσει η κρέμα. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι, τη φέτα θρυμματισμένη και τη γραβιέρα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη ανακατεύοντας. Κόβουμε το κάθε φύλλο σφολιάτας σε 6 κομμάτια, περίπου τετράγωνα. Βάζουμε στο κέντρο τους από μία γεμάτη κουταλιά γέμισης και τα κλείνουμε σε τρίγωνα βρέχοντας και πατώντας τις άκρες. Στρώνουμε το ταψί του φούρνου με λαδόκολλα και τα τοποθετούμε. Διαλύουμε τον κρόκο σε λίγο νερό και με πινέλο αλείφουμε τα πιτάκια. Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.


Πατάτες με λαχανικά στο τηγάνι

500 γραμμ. πατάτες Νάξου, μικρές

2-3 κρεμμύδια

2 σκελίδες σκόρδο

2-3 κολοκυθάκια

1 πιπεριά Φλωρίνης

1 πορτοκαλί πιπεριά

3/4 φλιτζανιού λάδι

αλάτι, πιπέρι

Πλένουμε τις πατάτες με τη φλούδα και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά. Τις βγάζουμε και βράζουμε και τα κολοκύθια 10 λεπτά. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν και να κρυώσουν. Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια, καθώς και τις πιπεριές και τα κρεμμύδια. Βάζουμε σε μεγάλο τηγάνι το λάδι να ζεσταθεί, ρίχνουμε όλα τα λαχανικά και το σκόρδο λιωμένο. Αλατοπιπερώνουμε και τηγανίζουμε ανακατεύοντας και γυρίζοντας τα υλικά, μέχρι να γίνουν οι πατάτες, να μαραθούν και να μαλακώσουν τα υπόλοιπα υλικά, αλλά να μη λιώσουν.


Χταπόδι με πατάτες

1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό)

3 κρεμμύδια

5 σκελίδες σκόρδο

4 ντομάτες τριμμένες

1/2 φλιτζάνι λάδι

1 φλιτζάνι ξίδι

1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί

2 φύλλα δάφνης

λίγη ζάχαρη

αλάτι, πιπέρι

4-5 πατάτες Νάξου

λάδι για το τηγάνισμα

Κόβουμε το χταπόδι σε μεγάλες μπουκιές, το βάζουμε σε κατσαρόλα χωρίς νερό σε μέτρια φωτιά. Το γυρίζουμε με ξύλινη κουτάλα να μην κολλήσει και μόλις εξατμιστούν τα υγρά του, ρίχνουμε το ξίδι.

Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε το λάδι, τσιγαρίζουμε 2-3 λεπτά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο χοντροκομμένα. Ανακατεύουμε να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τις ντομάτες, λίγο αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και τη δάφνη.

Βάζουμε σε μεγάλο τηγάνι λάδι, καθαρίζουμε και κόβουμε χοντρά κομμάτια τις πατάτες. Τις τηγανίζουμε να ροδίσουν. Σιγοβράζουμε το χταπόδι περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει και να μείνει με πηχτή σάλτσα. Λίγο πριν, ρίχνουμε τις πατάτες, ανακατεύουμε απαλά να πάρουν μαζί μια βράση και σερβίρουμε.


Καλόγερος Νάξου

600 γραμμ. μοσχάρι χτένι

1/3 φλιτζανιού κρασί

1 κρεμμύδι

3 ντομάτες

4 μελιτζάνες φλάσκες

150 γραμμ. Αρσενικό τυρί Νάξου, τριμμένο

1/3 φλιτζανιού λάδι

+ λάδι για τις μελιτζάνες

1/3 κουταλιού ζάχαρη

αλάτι, πιπέρι

Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση, τις χαράζουμε, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε τρυπητό να ξεπικρίσουν.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα και ρίχνουμε το κρέας, κομμένο μικρές μπουκιές. Το ροδίζουμε και προσθέτουμε το κρεμμύδι τριμμένο.

Ανακατεύουμε να γίνει διάφανο και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό και σιγοβράζουμε το κρέας μέχρι να μαλακώσει. Συγχρόνως ξεπλένουμε και στεγνώνουμε τις μελιτζάνες.

Τις βάζουμε σε ταψί, τις ραντίζουμε με λάδι και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, πατάμε με πιρούνι τις μελιτζάνες και μοιράζουμε πάνω τους το κρέας. Πασπαλίζουμε με το τυρί και ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο. Ψήνουμε μέχρι να λιώσει το τυρί.