ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Δημήτρης Αγγελίδης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Κάθε υπομονή δείχνουν να έχουν χάσει οι σουηδικές αρχές με την κωλυσιεργία του ελληνικού υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να απαντήσει στο αίτημά τους να επιστραφεί στην Ελλάδα Παλαιστίνιος πρόσφυγας, αναγνωρισμένος στη χώρα μας, ο οποίος κρατείται για απέλαση στις σουηδικές φυλακές από τον Αύγουστο, μετρώντας από τότε δύο απόπειρες αυτοκτονίας, καθώς επιθυμεί και ο ίδιος διακαώς να γυρίσει στην Ελλάδα, όπως άλλωστε το δικαιούται.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», την Τρίτη οι σουηδικές αρχές τον πήγαν να κάνει μοριακό τεστ και τον ενημέρωσαν ότι θα ταξιδέψει στην Ελλάδα. Δεν έχει γίνει όμως γνωστό αν υπάρχει θετική απάντηση της Ελλάδας ούτε πώς θα γίνει η υποδοχή του στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ούτε ποια θα είναι η κατάληξη του ταξιδιού και αν θα αναγκαστεί να επιστρέψει στις σουηδικές φυλακές. Το βέβαιο είναι ότι επί έξι μήνες η στάση της Μονάδας Επανεισδοχής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκθέτει τη χώρα μας στις Αρχές άλλης χώρας της Ε.Ε., βάζει σε δοκιμασία τη ζωή ενός αναγνωρισμένου πρόσφυγα και παραβιάζει τα δικαιώματά του.

Ο Παλαιστίνιος, το όνομα του οποίου βρίσκεται στη διάθεση της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, που χειρίζεται την υπόθεση, αναγνωρίστηκε πρόσφυγας στην Ελλάδα στα τέλη Αυγούστου 2019 και λίγο αργότερα έφυγε για τη Σουηδία. Από τις 26 Αυγούστου 2021 κρατείται διοικητικά στις σουηδικές φυλακές για απέλαση στην Ελλάδα, έχοντας ολοκληρώσει ποινή φυλάκισης για αδίκημα στο οποίο υπέπεσε.

Από τότε, η σουηδική συνοροφυλακή, που έχει την αρμοδιότητα για την επιστροφή του, προσπάθησε να επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές, στέλνοντας τρία αιτήματα στην ελληνική Μονάδα Επανεισδοχής του υπουργείου ΠροΠο, χωρίς να πάρει καμία απάντηση. Οντας σε αδυναμία να επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές, ειδοποίησε στα μέσα Νοεμβρίου ότι στο τέλος του μήνα θα προχωρήσει στην επιστροφή του. Οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν τότε να δώσουν σημάδι ζωής και απάντησαν ότι δεν ήταν δυνατή η επιστροφή, διότι η υπόθεσή του βρίσκεται υπό αξιολόγηση.

Τι ακριβώς αξιολογούσαν οι ελληνικές αρχές, πότε ξεκίνησε η αξιολόγηση και πότε αναμενόταν να ολοκληρωθεί, γι’ αυτά δεν έδωσε καμία πληροφορία το υπουργείο στις σουηδικές αρχές ούτε τότε ούτε τους επόμενους μήνες. Οπως αναφέρει η Πρωτοβουλία σε ανακοίνωση στις 2 Φεβρουαρίου, επικοινώνησε «με τη Μονάδα Επανεισδοχής και η απάντηση που πήραμε ήταν ότι έχει σταλεί η υπόθεση στην Υπηρεσία Ασύλου και αναμένεται απάντηση σχετικά με το άσυλό του – με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό…». Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η υπόθεση βρέθηκε στην Υπηρεσία Ασύλου πριν από μήνες και θεωρείται αδικαιολόγητο να εκκρεμεί το αίτημα, καθώς μάλιστα ο πρόσφυγας έχει σε ισχύ άδεια παραμονής στην Ελλάδα μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο.

Η απόγνωσή του από την αντιμετώπιση των ελληνικών αρχών ήταν τέτοια που τον Σεπτέμβριο έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, κάτι που επανέλαβε τον Ιανουάριο, όταν πια είχε ματαιωθεί η προγραμματισμένη για τα τέλη Νοεμβρίου επιστροφή του. Αλλη μία απόπειρα καταγράφεται πριν από τον Αύγουστο του 2021, όταν ήταν ποινικά κρατούμενος.

«Δεν έχω πειράξει κανέναν, θέλω να γυρίσω πίσω» είναι το μόνο μήνυμα που θέλει να δώσει. Ανθρωποι που επικοινωνούν μαζί του περιγράφουν έναν άνθρωποι που κλαίει και βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Το ερώτημα είναι αν η διαφαινόμενη νέα πρωτοβουλία των σουηδικών αρχών θα δώσει τέλος στην «απαράδεκτη αυτή τακτική» των ελληνικών αρχών, όπως τη χαρακτηρίζει η Πρωτοβουλία, κάνοντας λόγο για «ανάλγητη στάση» και «προφάσεις» που «στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά άρνηση σε έναν αναγνωρισμένο πρόσφυγα να έρθει πίσω στην Ελλάδα».