Πολλά σενάρια κρατικών και εταιρικών χρεοκοπιών έχει «γράψει» η παγκόσμια επιδημία του κορονοϊού, αλλά η χρεοκοπία του Λιβάνου, που τυπικά «γράφεται» σήμερα με τη μη πληρωμή ομολόγου 1,2 δισ. δολαρίων, ήταν εκτός… προγράμματος.
Το Σάββατο το βράδυ ο πρωθυπουργός της Χώρας των Κέδρων, Χασάν Ντιάμπ, ανακοίνωσε στάση πληρωμών, για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας. Σε πρώτη φάση δεν θα πληρωθεί το ομόλογο που λήγει σήμερα, αλλά σε δεύτερη φάση θα μείνουν ακόμη δύο ομόλογα συνολικού ύψους 1,3 δισ. που λήγουν Απρίλη και Ιούνη.
Ο Ντιάμπ, που ανέλαβε μόλις προ δύο μηνών, ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση ενός χρέους 92 δισ. δολαρίων, ίσου με το 170% του ΑΕΠ της χώρας, της πιο κοσμοπολίτικης του αραβικού κόσμου, της χώρας που σχεδόν ο μισός της πληθυσμός είναι πρόσφυγες, αλλά και της πιο βαθιά τραυματισμένης από αιματηρούς εμφυλίους.
Η κυβέρνηση Ντιάμπ υποτίθεται ότι ήταν η απάντηση στο πολύμηνο κίνημα διαμαρτυρίας κατά της κατηγορούμενης για διαφθορά εγχώριας πολιτικής τάξης που νέμεται εδώ και δεκαετίες τη διακυβέρνηση, μοιρασμένη ανάμεσα σε δυο ιδιόμορφα ισλαμο-χριστιανικά μπλοκ, τα οποία συγκυβερνούσαν παρά τις αιματηρές αντιπαλότητές τους.
Ωστόσο η σύνδεση της στάσης πληρωμών και της αναδιάρθρωσης του λιβανέζικου χρέους με «σκληρές μεταρρυθμίσεις και σημαντική μείωση των δημόσιων δαπανών», όπως προανήγγειλε στο διάγγελμά του ο Ντιάμπ, μάλλον θα πληθύνει τους διαδηλωτές στους δρόμους, γιατί μυρίζει λιτότητα και φτωχοποίηση για την πλειονότητα του πληθυσμού.
