ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Μπάμπης Μιχάλης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το έργο το είχαμε ξαναδεί και μάλιστα πρόσφατα. Οπως φαίνεται, θα το ξαναδούμε αρκετές φορές ακόμη στη συνέχεια, τουλάχιστον ώς τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020.

Οπως και στην τελευταία σύνοδο του G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να στρίψει το τιμόνι την τελευταία στιγμή αποφεύγοντας τη μετωπική σύγκρουση με την Κίνα και το… μοιραίο.

Η αμερικανική κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω από την πρόσφατη σκληρή ρητορική της έναντι του Πεκίνου, ανακοινώνοντας την αναβολή της επιβολής δασμών 10% σε κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και ευρεία γκάμα άλλων προϊόντων μεταξύ των οποίων παιχνίδια, ρούχα, υποδήματα τα οποία παράγονται και εισάγονται από την Κίνα, ώς τις 15 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα η Ουάσινγκτον εξαίρεσε από τη λίστα των υπό δασμολόγηση προϊόντων και μια σειρά από άλλα κινεζικά προϊόντα που σχετίζονται με την ασφάλεια, την υγεία και άλλους παράγοντες.

Οι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα συνολικής αξίας 300 δισ. δολαρίων είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Μάιο και η σχετική λίστα τους κάλυπτε 122 σελίδες. «Μπήκαν στο ψυγείο» στη σύνοδο της Οσάκα όταν ο Τραμπ με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κήρυξαν προσωρινή ανακωχή στην εμπορική διαμάχη των δύο χωρών και επέστρεψαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Επανήλθαν στο προσκήνιο από τον Ντόναλντ Τραμπ την 1η Αυγούστου επειδή, όπως έγραψε ο ίδιος στο twitter, η Κίνα δεν τήρησε την υπόσχεσή της να αγοράσει περισσότερα αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ και επρόκειτο να εφαρμοστούν από την 1η Σεπτεμβρίου. Στις μέρες που ακολούθησαν ο Τραμπ κλιμάκωσε μάλιστα την επίθεσή του κατηγορώντας επίσημα το Πεκίνο για χειραγώγηση του νομίσματος.

Χθες «τουίταρε» ότι «η Κίνα υποσχέθηκε να αγοράσει πολύ από τους… μεγάλους Αμερικανούς αγρότες» και ότι ίσως αυτή τη φορά τα πράγματα να είναι διαφορετικά.

Αυτή η -παράλογη για πολλούς- επαναλαμβανόμενη στρατηγική κλιμάκωσης της έντασης και εν συνεχεία ξαφνικής χαλάρωσης που ο Τραμπ ακολουθεί εδώ και καιρό απέναντι στην Κίνα έχει πάντως τους κερδισμένους της.

Χθες για παράδειγμα οι μέτοχοι της Apple και των άλλων μεγάλων αμερικανικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έτριβαν τα χέρια τους. Η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού κατέγραφε ενδοσυνεδριακά κέρδη μεγαλύτερα του 5%, ενώ ο δείκτης των μετοχών αμερικανικών εταιρειών παραγωγής μικροεπεξεργαστών σημείωνε άνοδο μεγαλύτερη του 3%.

Ο δείκτης μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης σημείωνε αντίστοιχα άνοδο μεγαλύτερη των 500 μονάδων, ενώ τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης -που πρόλαβαν την ανακοίνωση αναστολής επιβολής δασμών- κατάφεραν να αντιστρέψουν την πτωτική τους τροχιά και να κλείσουν με άνοδο. Από την 1η Αυγούστου -όταν ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Κίνα με τους νέους δασμούς- η Wall Streeet κατέγραφε απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι τα κινητά τηλέφωνα, τα laptops, τα tablets και οι κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, η δασμολόγηση των οποίων ανεστάλη με τη χθεσινή απόφαση της Ουάσινγκτον, αποτελούν τις τέσσερις κορυφαίες κατηγορίες προϊόντων της προτεινόμενης λίστας των 300 δισ. δολαρίων.

Η συνολική αξία των εισαγωγών αυτών των προϊόντων από την Κίνα ανέρχεται στα 98 δισ. δολάρια. Τα λεφτά είναι πολλά και οι μέτοχοι των αμερικανικών κολοσσών που τα παράγουν στην Κίνα δεν αστειεύονται.