Η νέα εθελοντική εισφορά των Ελλήνων εφοπλιστών στο ελληνικό Δημόσιο, η οποία θα αντικαταστήσει την προηγούμενη συμφωνία τους με την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το 2013, που έληξε το 2017 και παρατάθηκε για ένα χρόνο από τη νυν κυβέρνηση, από χθες είναι γεγονός.
Το σχετικό συνυποσχετικό που την καθορίζει, υπογράφτηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στο προεδρείο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) και στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.
Μια συνάντηση που, απ’ ό,τι έδειξαν τόσο η ανακοίνωση που ακολούθησε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αλλά και οι δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θόδωρος Βενιάμης, έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, εν μέσω ευχαριστιών και από τις δυο πλευρές.
Ο μεν πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους εφοπλιστές για την ανταπόκρισή τους στο αίτημα της κυβέρνησης να θεσπιστεί μια μόνιμη συμφωνία, εθελοντικού χαρακτήρα, «αν και όλοι γνωρίζουμε ότι με βάση το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία θα μπορούσατε να έχετε αποφύγει οποιαδήποτε συνεισφορά» πρόσθεσε απευθυνόμενος στο προεδρείο της ΕΕΕ.
Τέλος κάλεσε τα μέλη της ΕΕΕ να συμβάλουν με επενδύσεις στην ενίσχυση των αναπτυξιακών της ελληνικής οικονομίας, η οποία, όπως σημείωσε, ύστερα από χρόνια κρίσης βρίσκεται σε φάση δυναμικής ανάκαμψης. Ο δε Θ. Βενιάμης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία που είχαν μέσα σε ένα πολύ πολιτισμένο περιβάλλον.
Κατά τ’ άλλα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, με το νέο συνυποσχετικό μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και της ναυτιλιακής κοινότητας, καθίσταται μόνιμη η καταβολή ποσού που αντιστοιχεί στο 10% των εισαγόμενων μερισμάτων των μελών της ΕΕΕ, ενώ με βάση το ύψος των δηλωθέντων μερισμάτων των τελευταίων ετών, το ποσόν που θα εισρέει στα δημόσια ταμεία θα είναι κατ’ ελάχιστον 75 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η υπογραφή του συνυποσχετικού ήταν αποτέλεσμα πολύμηνης διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση να επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια για το δημόσιο συμφέρον.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία πολύ σημαντική, επισήμανε πως αποτελεί «αίσθηση της συλλογικής ευθύνης απέναντι στην προσπάθειά μας να βγούμε από την κρίση» και διευκρίνισε ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία θα υπάρχει ένα σταθερό ποσοστό επί των ετησίων κερδών από τα μερίσματα των επιχειρήσεων των εφοπλιστών σε ελληνόκτητα πλοία.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕΕ τόνισε ότι το να υπογράψουν το 95%-96% των Ελλήνων εφοπλιστών δείχνει πόσο ο εφοπλισμός είναι πάντα παρών στην προσπάθεια της κυβέρνησης για ένα καλύτερο μέλλον της Ελλάδας.
Σε μια προσπάθεια καταγραφής των θετικών και αρνητικών σημείων της συμφωνίας, ως θετικά μπορούμε να καταγράψουμε την αόριστη διάρκεια του συνυποσχετικού και τον υπολογισμό που ανακοινώθηκε ότι το ποσόν που θα εισρέει στα δημόσια ταμεία θα είναι κατ’ ελάχιστον 75 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ως αρνητικά ή τέλος πάντων «θολά», το γεγονός ότι η εισφορά παραμένει εθελοντική και όχι υποχρεωτική, άρα συμμετέχουν σε αυτήν όσοι εφοπλιστές επιθυμούν και οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να ανακληθεί. Ακόμα και αν το ποσόν που θα μπαίνει στα δημόσια ταμεία θα είναι κατ΄ελάχιστον 75 εκατ. ευρώ τον χρόνο, στο προηγούμενο συνυποσχετικό (2013) οι εφοπλιστές είχαν συμφωνήσει να καταβάλουν 140 εκατ. ετησίως. Εκείνο που μένει λοιπόν είναι να δούμε στα τέλη του έτους ποιο ήταν το ποσόν που μπήκε τελικά στα δημόσια ταμεία.
