Πρωταγωνιστές «Ορέστεια» και Αριστοφάνης

festival_epidavrou.jpg

Συνέντευξη Τύπου του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου @Alexandros Petsavas

To πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου (μόνο) ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, καθώς «η Επίδαυρος ήταν και είναι το βαρύ πυροβολικό του Φεστιβάλ -θα μπορούσε από μόνη της να είναι ένα Φεστιβάλ».

Γενικά στο πρόγραμμα πρωταγωνιστεί η «Ορέστεια», ενώ, έκπληξη αποτελεί η είδηση ότι για πρώτη φορά φέτος θα γίνει παράσταση και στο Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου.

Πιο συγκεκριμένα η τριλογία του Αισχύλου θα παρουσιαστεί σε τρεις διαφορετικούς χώρους: στο αρχαίο θέατρο ο «Αγαμέμνονας» σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου περιμένουμε «Χοηφόρες» από την ομάδα Vasistas σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη και σ' έναν εντυπωσιακό χώρο που αξιοποιείται πρώτη φορά από το Φεστιβάλ, στο Αρχαίο Στάδιο της Επιδαύρου, ανεβαίνει ξαναδουλεμένη η σπουδαία παλιά παράσταση σε σκηνοθεσία και ερμηνεία της Στεφανίας Γουλιώτη «Ευμενίδες».

Στο πλαίσιο του κύκλου των Ατρειδών θα παρουσιαστούν κι άλλες εκδοχές του μύθου: «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, «Ορέστης» του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη, «Οιδίπους επί Κολωνώ» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου από τον Γιάννη Κόκκο, παράσταση που σηματοδοτεί το ξεκίνημα συνεργασίας με το Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Συρακουσών.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

► Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

 «Αχαρνείς» του Αριστοφάνη (29-30/6). Απόδοση, Σκηνοθεσία, Χορογραφία: Κώστας Τσιάνος. Σκηνογραφία - Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ. Μουσική: Γιώργος Ανδρέου. Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Παύλος Χαϊκάλης, Κώστας Κόκλας, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης και 15μελής χορός.

 «Αγαμέμνων» του Αισχύλου (6-7/7). Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας. Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις. Σκηνικά - Κουστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν. Παίζουν: Γιάννης Στάνκογλου, Μαρία Πρωτόπαππα, Ιώβη Φραγκάτου.

Νικίτα Μιλιβόγεβιτς Νικίτα Μιλιβόγεβιτς |

 «Πλούτος» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο (13-14/7) σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγεβιτς.

 «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου (20-21/7)

 «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη (27-28/7). Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Μουσική: Νίκος Κυπουργός. Κοστούμια: Αγγελος Μέντης. Παίζουν: Μάκης Παπαδημητρίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Νάντια Κοντογεώργη, Γιώργος Χρυσοστόμου, Ελένη Ουζουνίδου, Γιώργος Παπαγεωργίου κ.ά.

 «Ορέστης» του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ (3-4/8). Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας. Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης. Σκηνικά - Κοστούμια: Γιάννης Θαβώρης. Παίζουν: Χρίστος Στυλιανού, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Χριστόδουλος Στυλιανού, Νικόλας Μαραγκόπουλος.

 «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη (10-11/8). Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας. Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου. Κίνηση: Σοφία Πάσχου. Παίζουν: Λάκης Λαζόπουλος, Σοφία Φιλιππίδου, Αντώνης Καφετζόπουλος, Δημήτρης Πιατάς κ.ά.

Γιάννης Κόκκος Γιάννης Κόκκος |

 «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή (17-18/8) σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου. Η παράσταση θα παρουσιαστεί πρώτα στο 54ο Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου των Συρακουσών που πραγματοποιείται από 8 Μαΐου έως 8 Ιουλίου.

► Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

 «Χοηφόροι» του Αισχύλου (6-7/7). Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη. Δραματουργία: Ομάδα VASISTAS. Σύμβουλος δραματουργίας: Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος. Σκηνικός χώρος: Εύα Μανιδάκη. Παίζουν οι: Εύη Σαουλίδου, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Ματίνα Περγιουδάκη, Γιάννης Κλίνης, Ελένη Βεργέτη, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη κ.ά.

 «Αντιγόνη» του Σοφοκλή (20-21/7). Μετάφραση - Διασκευή: Νίκος Παναγιωτόπουλος. Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ντέλλας. Σκηνογραφική επιμέλεια: Ανδρέας Σκούρτης. Ερμηνεύει: επταμελής ομάδα ηθοποιών.

 «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου (3-4/8). Μετάφραση: Νικολέττα Φριντζήλα. Σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα. Σκηνικά - Μουσική: Βασίλης Μαντζούκης. Παίζουν: Δημήτρης Καταλειφός (Προμηθέας), Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιώργος Βουρδαμής Μαυρογένης, Θεανώ Μεταξά, Ηλίας Κουνέλλας, Κώστας Βασαρδάνης, Γιώργος Φριντζήλας κ.ά.

► Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου

 «Ευμενίδες» του Αισχύλου (13-14/7). Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης. Σύλληψη - Σκηνοθεσία - Ερμηνεία: Στεφανία Γουλιώτη. Καλλιτεχνική Συνεργασία: Σύλβια Λιούλιου. Σχεδιασμός ήχου: Δημήτρης Καμαρωτός.

Ετοιμη απάντηση στον Γ. Κιμούλη

Γιώργος Κιμούλης Γιώργος Κιμούλης |

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ αναφέρθηκε και στην οξεία κριτική που δέχτηκε τις τελευταίες ημέρες από τον Γιώργο Κιμούλη, του οποίου η πρόταση για παράσταση στην Επίδαυρο απορρίφθηκε.

Στη δήλωση που είχε έτοιμη και διάβασε, μεταξύ άλλων, σημείωνε τα εξής:

«Ο κ. Κιμούλης (όπως και ο κ. Κραουνάκης) γνωρίζουν από καιρό ότι η πρότασή τους για τους "Βατράχους" δεν έγινε δεκτή. Τον ενημέρωσα τηλεφωνικά προ 20ημέρου, ενώ πρόσφατα έλαβε και σχετική επιστολή από το Φεστιβάλ. Η πρόταση δεν μπορούσε να γίνει δεκτή γιατί το ίδιο έργο είχε ενταχθεί πέρσι σε σκηνοθεσία Κ. Φιλίππογλου, όμως για λόγους ανωτέρας βίας αναβλήθηκε για το 2018».

Τόνισε ότι ο Γ. Κιμούλης «διεκδικεί προνομιακή σχέση με το Φεστιβάλ».

«Το 2016 σκηνοθέτησε και έπαιξε στον "Πλούτο", άσχετα αν ξεχνάει να το αναφέρει. Φέτος κατ' ουσίαν θα ήθελε να αφαιρεθούν οι "Βάτραχοι" του Φιλίππογλου για να περιληφθούν οι δικοί του».

Επίσης απαντά στο σχόλιο του Γ. Κιμούλη περί του ασυμβίβαστου να σκηνοθετεί ο διευθυντής του Φεστιβάλ παράσταση του θεάτρου του (Νέου Κόσμου) στην Επίδαυρο:

«Το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. του Φεστιβάλ. Η παράσταση αυτή θα περιληφθεί στην κατηγορία των συμπαραγωγών του Φεστιβάλ με ΔΗΠΕΘΕ. Το Θέατρο του Νέου Κόσμου δεν το διευθύνω στην παρούσα φάση και δεν έχει καμία εμπλοκή με την παραγωγή των "Θεσμοφοριαζουσών". Οσα αναφέρει ο Γ. Κιμούλης είναι προϊόντα της δημιουργικής φαντασίας του».

Και κατέληξε: «Το να σκηνοθετεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής ενός δημόσιου οργανισμού είναι συνήθης πρακτική. Το ίδιο έκανε αν θυμάμαι καλά και ο κ. Κιμούλης ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Πρόσφερε τις καλλιτεχνικές του υπηρεσίες ως σκηνοθέτης, μεταφραστής, ηθοποιός».

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας