• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.7°C / 6.9°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 5.7°C
  3 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.0°C / 4.4°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -3.1°C / -0.1°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / 0.2°C
  0 BF
  86%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.0°C / 5.4°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / 1.8°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -2°C -1.5°C / -1.5°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 8.8°C
  5 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.0°C / 6.9°C
  3 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 8.8°C
  3 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  6 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / 2.3°C
  0 BF
  86%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.5°C / 3.9°C
  2 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 7.1°C
  3 BF
  56%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C -1.7°C / 4.9°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.6°C / 6.1°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.9°C / -0.9°C
  2 BF
  63%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Οι υπερχρεωμένοι ζουν στον φόβο και στην ντροπή»

 • A-
 • A+
Πλειστηριασμοί - Το πρόβλημα από την πλευρά των νοικοκυριών - Τι λένε οι ειδικοί - Ο ρόλος του κινήματος κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας - Και τι σημαίνουν οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για τη στέγαση

Πλειστηριασμοί: Ένα ζοφερό τοπίο που αφορά δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Μετά από ένα σύντομο μορατόριουμ λόγω πανδημίας, οι πλειστηριασμοί που ανακοινώνονται και διενεργούνται κάθε μήνα είναι πλέον χιλιάδες. Φέτος το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, ένα από τα πιο μαχητικά και ανθεκτικά στη χώρα, συμπληρώνει 10 χρόνια πολύμορφων αγώνων για το δικαίωμα στη στέγη.

♦ Διαβάστε επίσης: Δανειολήπτες στη μέγκενη των πλειστηριασμών

Η αρχιτεκτόνισσα Τόνια Κατερίνη, μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατά των πλειστηριασμών, που γνωρίζει το πεδίο της στέγης αλλά και τους αγώνες των ανθρώπων όσο λίγοι στην Ελλάδα, μιλά για το ζοφερό τοπίο στο οποίο ζουν χιλιάδες νοικοκυριά που είτε δεν έχουν ενταχθεί στο ισχύον καθεστώς προστασίας είτε ζουν με την αγωνία της απόρριψης της προσφυγής τους στα δικαστήρια.

 Ο νέος πτωχευτικός νόμος, αντιμετωπίζοντας τους πολίτες σαν εταιρείες κι αφήνοντας απροστάτευτο ακόμα και το ίδιο τους το σπίτι, ανατρέπει παραδόσεις εκατονταετιών. Πώς τον βλέπετε;

Τα τελευταία εννέα χρόνια το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών συρρικνώνεται με αλλεπάλληλους νόμους, όμως ο πρόσφατος πτωχευτικός έδωσε τη χαριστική βολή, αφού είναι φτιαγμένος αποκλειστικά για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζών και των αρπακτικών του real estate.

Οι τράπεζες οδηγούν μονομερώς σε πτώχευση κάθε πολίτη που χρωστάει πάνω από 30.000 ευρώ και αδυνατεί να πληρώσει τη δόση. Του παίρνουν κάθε ιδιοκτησία και τον αφήνουν ανασφάλιστο καθώς η επιλογή να πληρώνει τις ασφαλιστικές του εισφορές αντί για τις τράπεζες κρίνεται δόλια. Αν προσπαθήσει να κάνει ρύθμιση, η πρόταση του σύνδικου, που ορίζεται από την τράπεζα, είναι υποχρεωτική για τον οφειλέτη αλλά η τράπεζα μπορεί να την απορρίψει προτείνοντας δυσμενέστερη ρύθμιση. Αν παρ’ όλα αυτά φτάσει σε ρύθμιση, θα ζήσει στο όριο της φτώχειας καθώς κάθε παραπάνω εισόδημα θα πηγαίνει στις οφειλές. Θα ζήσει ακόμα τον εξευτελισμό να έχει ο σύνδικος πρόσβαση στα προσωπικά του μέιλ και σε όλες τις ηλεκτρονικές του επικοινωνίες.

Αν χάσει το σπίτι του, θα μπορεί να μείνει σ’ αυτό με ενοίκιο δώδεκα χρόνια μόνο αν είναι ακραία φτωχός. Αν μετά θελήσει να το αγοράσει, θα πρέπει να καταβάλει την τότε εμπορική τιμή του, χωρίς να συμψηφίζονται τα χρήματα που θα έχει ώς τότε πληρώσει.

Πρόκειται για ένα ζοφερό τοπίο που αφορά δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά καθώς αυτοί που έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν ένα πλαίσιο προστασίας μέσω του ν. Κατσέλη είναι περίπου 20% του συνόλου, ενώ οι εκκρεμούσες υποθέσεις απορρίπτονται σωρηδόν από τα δικαστήρια με εμφανώς κατευθυνόμενες αποφάσεις.

 Τι γίνεται στο μέτωπο των πλειστηριασμών;

Μετά από ένα σύντομο μορατόριουμ λόγω πανδημίας, οι πλειστηριασμοί που ανακοινώνονται και διενεργούνται κάθε μήνα είναι πλέον χιλιάδες. Το πρώτο τρίμηνο του 2022 εκπλειστηριάστηκαν 380 κατοικίες στην Αττική και περίπου άλλες τόσες στην υπόλοιπη χώρα. Από αυτές το 70% είναι κατοικίες αξίας μικρότερης από 150.000 ευρώ και, σε μεγάλο βαθμό, βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλές αξίες ακινήτων, πρόσφορες σε σχεδιασμούς εξευγενισμού. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι εκπλειστηριάζονται κατοικίες μεταναστών - προφανώς γιατί έχουν μικρότερη ευχέρεια να χρησιμοποιήσουν ένδικα μέσα αλλά και γιατί συνολικά θεωρούνται πιο εύκολος στόχος.

 Σε τι συνθήκες ζουν οι άνθρωποι που βρίσκονται υπό τη δαμόκλειο σπάθη του πλειστηριασμού;

Μέσα από την Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των πλειστηριασμών ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με δεκάδες πολίτες που βρίσκονται σε απειλή πλειστηριασμού ή έχουν χάσει τα σπίτια τους και βιώνουν την απειλή της έξωσης ή την έχουν ήδη υποστεί. Αν ακούσουμε τις ιστορίες τους θα δούμε πόσο μακριά βρίσκονται από τις κυρίαρχες αφηγήσεις περί δόλιων δανειοληπτών που δανείζονταν αν και ήξεραν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν, που ζούσαν σπάταλες ζωές πάνω από τις δυνατότητές τους.

Συναντήσαμε ανθρώπους σαν εμάς, ίσως λίγο πιο άτυχους, που στην περίοδο της κρίσης άλλαξε δραματικά η οικονομική τους πραγματικότητα και αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν στα χρέη τους. Σήμερα ζουν σε συνθήκες φόβου και ντροπής, χωρίς θεσμική στήριξη. Για όλες αυτές και όλους αυτούς τους ανθρώπους το «κανένας μόνος, καμία μόνη» είναι η δική μας στάση.

 Πώς αντιμετωπίζει το κίνημα για την υπεράσπιση της κατοικίας τη νέα επίθεση που δέχονται οι δανειολήπτες και κάθε πολίτης που χρωστάει;

Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια αγώνων. Ως το 2017 με την παρουσία μας στα ειρηνοδικεία αποτρέψαμε πολλούς πλειστηριασμούς. Σήμερα οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες αλλά και το κίνημα πιο δυναμωμένο. Με τη διαρκή παρουσία μας στη δημόσια σφαίρα και με το πρόσφατο παρατηρητήριο για τους πλειστηριασμούς (με την υποστήριξη του Ιδρύματος Rosa Luxemburg), αναδεικνύουμε τις διαστάσεις του προβλήματος εκεί που οι κυρίαρχοι μηχανισμοί προσπαθούν να το εξαφανίσουν.

Με κινητοποιήσεις σε τράπεζες και συμβολαιογραφεία πιέζουμε να δεχτούν τις προτάσεις ρύθμισης των δανειοληπτών. Στηρίζουμε τους δανειολήπτες ώστε να προστατεύσουν την κατοικία τους και να διεκδικήσουν ένα δίκαιο κούρεμα χρεών που είναι πλέον υπερπολλαπλάσια των αρχικών ποσών που δανείστηκαν. Ενόψει και των επερχόμενων εξώσεων είναι σημαντικό να αναπτυχθούν ανακλαστικά αντίστασης και να δυναμώσουμε τις φωνές που θα διεκδικήσουν ξανά το καθολικό κοινωνικό δικαίωμα στη στέγη, στον αντίποδα των πρακτικών του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων που αντιλαμβάνονται τη στέγη σαν εμπόρευμα.



Τρεις καταξιωμένοι επιστήμονες αναλύουν
τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη στέγαση

Η κυβέρνηση διευκολύνει την κερδοσκοπία των μεγάλων τραπεζικών και κατασκευαστικών μπλοκ

Νίκος Κουραχάνης, επίκουρος καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής και Στέγασης, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού είναι ένα προεκλογικό πυροτέχνημα που καπηλεύεται ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της Ελλάδας των επάλληλων κρίσεων: τη γενικευμένη στεγαστική επισφάλεια. Ωστόσο, ακόμα και τα όσα αναφέρθηκαν ως έκθεση ιδεών στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη δεν αποκρύπτουν τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Η όλη φιλοσοφία παραπέμπει στη λογική της εκποίησης των δημόσιων υποδομών στα ιδιωτικά συμφέροντα σε έναν ακόμη τομέα. Επάνω σε οξυνόμενες κοινωνικές προκλήσεις, όπως αυτή της στέγασης των νέων, δεν αποκρύπτεται η φιλοσοφία εκχώρησης της κρατικής περιουσίας (βλ. φοιτητικές εστίες) σε ιδιωτικά συμφέροντα μέσω ΣΔΙΤ. Η τάση περαιτέρω εμπορευματοποίησης της κατοικίας είναι απροκάλυπτη και, μάλιστα, μέσω του χαρίσματος κρατικών υποδομών στα κερδοσκοπικά σχέδια ιδιωτών. Αντί πρωτοβουλιών προστασίας της μακροχρόνιας κατοίκησης, η κυβέρνηση διευκολύνει την κερδοσκοπία των μεγάλων τραπεζικών και κατασκευαστικών μπλοκ


Εξαγγελίες πολύ μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες και μια αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης

Δημήτρης Πέττας, μεταδιδακτορικός ερευνητής Αστικής Γεωγραφίας στο Technische Universität Berlin

Δημήτρης Πέττας

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού και στελεχών της κυβέρνησης για το ζήτημα της στέγης βρίσκονται πολύ μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες και μια αποτελεσματική διαχείριση της στεγαστικής κρίσης.

Αντίθετα, απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις οι οποίες αφενός θα ισχυροποιήσουν το δικαίωμα πρόσβασης στην κατοικία και αφετέρου θα περιορίσουν την κερδοσκοπία ιδιοκτητών, επενδυτών, πλατφορμών και εταιρειών εις βάρος των ενοικιαστών: πλαφόν στα ενοίκια, θέσπιση ορίου επιτρεπόμενου ποσοστού αύξησης των ενοικίων ανά έτος, σχεδιασμός για την κοινωνική κατοικία, πάγωμα πλειστηριασμών, ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, θεσμοποίηση και στήριξη του μοντέλου της συνεταιριστικής κατοικίας.


Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει τις παλιές συνταγές που προκάλεσαν την κρίση

Ολγα Νάσση, δρ Ανθρωπολογίας, σύνδεσμος του International Alliance of Inhabitants (IAI) στην Ελλάδα, μέλος Ν.Ε. Α' Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Εχει συνειδητοποιήσει ο πρωθυπουργός ότι η Ελλάδα υποφέρει από σοβαρή στεγαστική κρίση; Προφανώς όχι, διότι επαναλαμβάνει τις παλιές συνταγές που την προκάλεσαν. Ο δρόμος που υπέδειξε έχει ήδη ακολουθηθεί στην Ιταλία χωρίς αποτελέσματα και με σπατάλη δημόσιων πόρων. Πρόκειται για ψεύτικη «κοινωνική κατοικία» με δημόσιο χρήμα.

Η ιδέα ότι το στεγαστικό ζήτημα για τις οικογένειες και τους φοιτητές θα λυθεί από την επαναπροσφορά κατοικιών που με δημόσιο χρήμα θα χτίσουν ιδιώτες και εν συνεχεία θα εκμεταλλευτούν με ενοίκια λίγο χαμηλότερα από εκείνα της αγοράς σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν αναγνωρίζει ούτε τη σοβαρότητα του στεγαστικού προβλήματος ούτε το πραγματικό εισόδημα των ελληνικών οικογενειών. Θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά το ελληνικό σχέδιο δεν προβλέπει τίποτα για την κοινωνική στέγαση.

Χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που, μεταξύ άλλων, θα ελέγχει και τις στρεβλώσεις της αγοράς, δημιουργώντας ένα απόθεμα δημόσιων κατοικιών που να αντιστοιχεί στον αριθμό των νοικοκυριών που πληρώνουν πάνω από το 30% του διαθέσιμου εισοδήματός τους για τη στέγαση. Χρειαζόμαστε μια ρεαλιστική νομοθετική πρωτοβουλία που να συσχετίζει το ύψος των ενοικίων με το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Το δικό μας σχέδιο, που επεξεργαστήκαμε επί έναν χρόνο, αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του. Τα χρήματα υπάρχουν.



Ορατός ο κίνδυνος απώλειας της κύριας κατοικίας
για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά

Συνέντευξη - Παναγιώτα Καλαποθαράκου, πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ

 Πώς διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή η προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών (από τράπεζες-funds) περίπου δύο χρόνια μετά τη λήξη του ν. Κατσέλη;

Αυτό που εμείς καταγράφουμε στην ΕΚΠΟΙΖΩ είναι ότι έχει ξεκινήσει μια επιθετική πολιτική από τις τράπεζες και, κυρίως, από τις κερδοσκοπικές εταιρείες (funds). Ασκούν πιέσεις και εκβιασμούς στους οφειλέτες και δεν διστάζουν να προσδιορίζουν πλειστηριασμούς για κύριες κατοικίες η αξία των οποίων ξεκινά από 20.000 ευρώ και δεν υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ, με χαμηλά εισοδήματα, χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας. Πρέπει να λάβει γενναίες αποφάσεις η κυβέρνηση και να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας για όλα τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία.

Με την πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης προστατεύεται προσωρινά (για έως 15 μήνες) η κύρια κατοικία για τους ευάλωτους καταναλωτές και στη συνέχεια ο οφειλέτης πρέπει να τη μεταβιβάσει στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης, ο οποίος θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό. Ο οφειλέτης θα αποκτά δικαίωμα μίσθωσης διάρκειας 12 ετών με επιδότηση του ενοικίου και καταβολή μισθώματος με δικαίωμα επαναγοράς στο τέλος της μίσθωσης. Δεδομένου δε ότι ο φορέας αυτός δεν έχει συσταθεί ακόμα, η κυβέρνηση έπραξε το αυτονόητο με αυτήν τη νομοθετική παρέμβαση.

 Ποιος είναι ο κίνδυνος πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών λαϊκών-μεσαίων οικογενειών το επόμενο διάστημα και μέχρι την οριστική δημιουργία του νέου φορέα απόκτησης-επαναμίσθωσης ακινήτων;

Η προσωρινή προστασία παρέχεται μόνο στα ευάλωτα νοικοκυριά εφόσον εκκρεμεί σε βάρος τους πλειστηριασμός και εφόσον πληρούν σωρευτικά τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος. Αν η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους εγκρίνει την αίτησή τους, θα λαμβάνουν μια επιδότηση-συνεισφορά του Δημοσίου για καταβολή της δόσης στην τράπεζα (70 ευρώ για τον αιτούντα, 35 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος). Ο ευάλωτος οφειλέτης θα καταβάλλει ένα ποσό σε μηνιαία βάση που προσδιορίζεται σε ποσοστό 3,5% επί της εμπορικής αξίας της κύριας κατοικίας διαιρούμενης διά 12 (στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και η συνεισφορά του Δημοσίου).

Ο ευάλωτος οφειλέτης δεσμεύεται να μεταβιβάσει στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης μέσα σε έναν μήνα από τη σύσταση και λειτουργία του. Σε αντίθετη περίπτωση καλείται να επιστρέψει τη συνεισφορά του Δημοσίου, συνεχίζεται η διαδικασία του πλειστηριασμού και χάνει το δικαίωμα μεταβίβασης στον Φορέα.

Δυστυχώς, αυτό που καταγράφουμε είναι ότι η φτωχοποίηση των νοικοκυριών επιδεινώνεται συνεχώς με ορατό τον κίνδυνο απώλειας της κύριας κατοικίας για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Εχει δημιουργηθεί μια αδιέξοδη και ασφυκτική κατάσταση, όπου ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά οδηγούνται στην περιθωριοποίηση και στον οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Δανειολήπτες στη μέγκενη των πλειστηριασμών
Μία επιπλέον άσκηση ισορροπίας τρόμου αποτελούν οι πλειστηριασμοί κατοικίας για την κυβέρνηση, που διακηρύσσει ότι θέλει να εξαντλήσει την τετραετία αλλά ετοιμάζεται διά παν... φθινοπωρινό ενδεχόμενο.
Δανειολήπτες στη μέγκενη των πλειστηριασμών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητούν ξεπάγωμα πλειστηριασμών
Το οριζόντιο «πάγωμα» πλειστηριασμών που έχει επιβληθεί εδώ και πέντε μήνες παραμένει σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών-servicers, που χαρακτηρίζουν λάθος το μέτρο
Ζητούν ξεπάγωμα πλειστηριασμών
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Τα νομικά εμπόδια για τις λέσχες καπνιστών
Ολόκληρη δικηγορική βιομηχανία στήνεται για να θωρακιστεί νομικά η παράκαμψη του αντικαπνιστικού νόμου με τη μετατροπή των μαγαζιών σε σωματεία που θα παρουσιάζουν ως μέλη τους πελάτες τους.
Τα νομικά εμπόδια για τις λέσχες καπνιστών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας