• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 19.2°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.6°C / 18.3°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 20.0°C
  3 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 17.2°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  63%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.0°C / 17.6°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.0°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.0°C
  6 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 21.1°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.7°C / 18.7°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 15.1°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 13.5°C / 18.8°C
  3 BF
  49%
 • Ρόδος
  Θύελλα
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  1 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 19.3°C
  3 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 14.3°C / 19.4°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 18.3°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  49%

Τα περίφημα λιθόστρωτα του Δημήτρη Πικιώνη που τρέχουν παράλληλα με το διατείχισμα

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Σαλαμοποιούν» το έργο του Πικιώνη στου Φιλοπάππου

 • A-
 • A+
Μετά τα... κατορθώματα σε Ακρόπολη, Σταθμό Βενιζέλου και στον Μεγάλο Περίπατο, υπ. Πολιτισμού και Δήμος Αθηναίων συνεργάζονται τώρα για αναπλάσεις στον Λόφο Φιλοπάππου. Το έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα είναι το πρώτο θύμα των παρεμβάσεων που ετοιμάζονται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και προϋπολογισμό σχεδόν 7 εκατ. ευρώ.

«Ενός κακού, μύρια έπονται». Τι συμβαίνει όμως όταν τα... κατορθώματα είναι μαζεμένα και πολύ περισσότερα; Μετά τις τσιμεντοστρώσεις στην Ακρόπολη, τον τεμαχισμό των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου και τα επιτεύγματα του Μεγάλου Περιπάτου, υπουργείο Πολιτισμού και Δήμος Αθηναίων συνεργάζονται τώρα για αναπλάσεις στον Λόφο Φιλοπάππου.

Πρώτο θύμα των παρεμβάσεων που ετοιμάζονται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και προϋπολογισμό σχεδόν 7 εκατομμυρίων ευρώ, το έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, ο οποίος ανέλαβε τη διαμόρφωση των χώρων στη δεκαετία του 1950, ισορροπώντας με μοναδικό τρόπο ανάμεσα στην τάση της εποχής για ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και την ανάγκη σεβασμού στην ιερότητα του τοπίου.

 Δημήτρης Πικιώνης 

Οι δημιουργίες του Πικιώνη, που δούλεψε επί σχεδόν πέντε χρόνια εποπτεύοντας τις διαμορφώσεις του εδάφους, τις φυτεύσεις, τα υπέροχα λιθόστρωτα, τον Αγιο Δημήτριο Λουμπαρδιάρη αλλά και τα κτίσματα γύρω από αυτόν, έτυχαν διεθνούς αναγνώρισης στις δεκαετίες που ακολούθησαν. Μάλιστα, κηρύχθηκαν ως μνημεία και έργα τέχνης – πρώτα οι εργασίες στον ιερό ναό (1958) και πολύ αργότερα, το 1996, τα υπόλοιπα.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν η τουριστική ανάπτυξη κυριάρχησε και τα κτίσματα της «ταπεινής αρχιτεκτονικής» του Πικιώνη παραβιάστηκαν πολλαπλώς από εμπορικές χρήσεις πριν ξεκινήσει η πλήρης εγκατάλειψη και η υποβάθμιση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Το υπουργείο Πολιτισμού της Λίνας Μενδώνη και ο Δήμος Αθηναίων του Κώστα Μπακογιάννη ετοιμάζονται τώρα να υπογράψουν μια Προγραμματική Σύμβαση που κυοφορείται εδώ και μήνες και, σύμφωνα με την τελευταία της εκδοχή, περιλαμβάνει μελέτες και έργα συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 7 εκατομμυρίων ευρώ. Τη συνυπογράφουν η Περιφέρεια Αττικής αλλά και ένας ακόμη φορέας που συνδέεται με τον δήμο, η Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Εθνικός Κήπος-Μητροπολιτικό Πράσινο» που συστάθηκε και «λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας» με σκοπό «τη διαχείριση του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου».

Η προγραμματική σύμβαση για την «Ανάπλαση, Αποκατάσταση και Ανάδειξη Δυτικών Λόφων Ακρόπολης Αθηνών» εγκρίθηκε ήδη από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων την περασμένη Δευτέρα και αναμένεται να έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Συζήτηση για το ίδιο θέμα έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο και τον περασμένο Μάιο εν μέσω πλήθους ερωτημάτων και αντιδράσεων. Το θέμα τέθηκε γιατί ο δήμαρχος είχε κάνει τις προηγούμενες μέρες διάφορες αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, οπότε η αντιπολίτευση ζήτησε ενημέρωση, που έγινε όμως χωρίς εισήγηση, αν και το θέμα είχε περάσει λίγες μέρες πριν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Ο τότε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Τεντόμας υποσχέθηκε να γίνει αναλυτική συζήτηση όταν θα ερχόταν η προγραμματική σύμβαση σε επόμενη συνεδρίαση. Αυτή η «επόμενη» συνεδρίαση δεν έχει γίνει ακόμη και, στο μεταξύ, ο κ. Τεντόμας έγινε αντιδήμαρχος Κλιματικής Αλλαγής και Πρασίνου και ως τέτοιος εισηγήθηκε την έγκριση της σύμβασης από την Οικονομική Επιτροπή της περασμένης Δευτέρας. Αλλωστε, εκεί η παράταξη Μπακογιάννη έχει συντριπτική πλειοψηφία και σχέδια αξίας πολλών εκατομμυρίων περνούν μέσα σε λίγα λεπτά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
«Δεν συμφωνούμε στον κατατεμαχισμό»
Τη διαφωνία της και την έκπληξή της για «παρανοήσεις» και διατυπώσεις που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα δημιουργήματα σαν να μην είναι του Δημ. Πικιώνη εκφράζει η κόρη του Αγνή, η οποία είναι και πρόεδρος της...
«Δεν συμφωνούμε στον κατατεμαχισμό»
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Η ιστορία του αρχιτεκτονικού μνημείου
Σχεδόν πέντε χρόνια, από το 1954 ώς το 1959, κράτησαν τα έργα του Δημήτρη Πικιώνη στον Λόφο του Φιλοπάππου αλλά και οι διαμορφώσεις απέναντι, στις προσβάσεις προς τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.
Η ιστορία του αρχιτεκτονικού μνημείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο έργο του Πικιώνη αναπαύεται... η εγκατάλειψη
Η συνταγή είναι πλέον κλασική: αφήνουν τον δημόσιο χώρο να ρημάξει και μετά έρχονται να τον «σώσουν» με συμπράξεις και παραχωρήσεις σε ιδιώτες. Στο εμβληματικό έργο του Πικιώνη στον Λόφο του Φιλοπάππου, όμως,...
Στο έργο του Πικιώνη αναπαύεται... η εγκατάλειψη
ART - ΝΕΑ
Διεθνής Συνάντηση για την Αποκατάσταση των Μνημείων της Ακροπόλεως
Ξεκινάει στις 11 Νοεμβρίου η 7η Διεθνής Συνάντηση για την Αποκατάσταση των Μνημείων της Ακροπόλεως με θέμα «Τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη. Τα νέα Προγράμματα».
Διεθνής Συνάντηση για την Αποκατάσταση των Μνημείων της Ακροπόλεως
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Τα κατάλοιπα της πρώτης φάσης του Μεγάλου Περιπάτου
Ο Μεγάλος Περίπατος εισήχθη εντυπωσιακά –και αιφνιδιαστικά– τον Μάιο του 2020 στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων. Οι παρεμβάσεις που πρότεινε ο δήμαρχος έγιναν αρχικά δεκτές και από τις δυο μεγαλύτερες...
Τα κατάλοιπα της πρώτης φάσης του Μεγάλου Περιπάτου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας